“Χριστουγεννιάτικο δώρο” στους καταστηματάρχες η επαναφορά του αντικαπνιστικού νόμου

Το νόμο για την αντικαπνιστική νομοθεσία, που είχε παραμείνει ανενεργός τα τελευταία δυο χρόνια, επαναφέρει με εγκύκλιό της η υφυπ. Υγείας, Ζέτα Μακρή.

Στην εγκύκλιο επισημαίνεται η ανάγκη ελέγχου στις επιχειρήσεις λιανικού και χονδρικού εμπορίου, σε όλες τις επιχειρήσεις που ασκούν δραστηριότητες εμπορίου τροφίμων και ποτών, στις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, στις επιχειρήσεις αποθήκευσης και διανομής τροφίμων και ποτών (logistics providers), στους μεταφορείς που χρησιμοποιούν ειδικά αυτοκίνητα πώλησης προϊόντων, στις πτηνο-κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις για τυχόν υγειονομικά προβλήματα που δημιουργούνται από τη λειτουργία τους και στην ανεξέλεγκτη διακίνηση και διάθεση σφαγίων ζώων, στις επιχειρήσεις αναψυχής, στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών υγειονομικού ενδιαφέροντος, στους παρασκευαστές οι οποίοι πωλούν λιανικώς σε κινητούς ή προσωρινούς χώρους, στους εργαζόμενους σε όλες τις επιχειρήσεις Υγειονομικού ενδιαφέροντος (λήψη μέτρων ατομικής υγιεινής, ατομική καθαριότητα, πιστοποιητικά υγείας κλπ), στις εγκαταστάσεις των σταθμών υπεραστικών λεωφορείων, σταθμών τρένων, αεροδρομίων και λιμανιών, καθώς και στα κάθε είδους μέσα μαζικής μεταφοράς, στα δημόσια θεάματα (θέατρα, συναυλιακούς χώρους κλπ).

Επιπλέον ζητείται ειδική προσοχή για χώρους όπως μαγειρεία, εστιατόρια, κυλικεία και λοιπούς βοηθητικούς χώρους υγιεινής των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, κλινικών, θεραπευτηρίων, οίκων ευγηρίας, ιδρυμάτων και φορέων πρόνοιας και κοινωνικής φροντίδας, σε παραμονής και σίτισης αστέγων.

Σύμφωνα με τον νόμο, οι παραβάτες ιδιοκτήτες καταστημάτων, αλλά και οι πελάτες θα πληρώνουν πρόστιμο 500 ευρώ σε περίπτωση που υπάρχει καπνός στον κλειστό χώρο, καθώς και τασάκια. Παράβαση πρέπει να βεβαιώνεται ακόμη κι αν το κατάστημα δεν διαθέτει τη σχετική σήμανση που απαγορεύει το κάπνισμα.

Η ενεργοποίηση του αντικαπνιστικού νόμου έχει προκαλέσει ήδη αντιδράσεις από μερίδα της αγοράς, η οποία θεωρεί ότι η κίνηση αυτή έρχεται για αμιγώς φοροεισπρακτικούς λόγους από την πλευρά της κυβέρνησης, λόγω της ανεβασμένης “κίνησης” που αναμένεται να καταγράψουν στην χριστουγεννιάτικη περίοδο τα νυχτερινά μαγαζιά και τα εστιατόρια, τα οποία στο παρελθόν έχουν στην πράξη καταργήσει την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, επιτρέποντας το κάπνισμα τις περισσότερες φορές σε όλο κατάστημα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ