Χρηματική βοήθεια 50.000 δίνει η Germanwings στους οικείους των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας

Έως και 50.000 ευρώ ανά επιβάτη προσφέρει στους συγγενείς και οικείους των θυμάτων η γερμανική αεροπορική εταιρεία Germanwings, όπως ανακοίνωσε σχετικά ο έκανε εκπρόσωπος της εταιρείας, τονίζοντας ότι “αυτή η πρώτη βοήθεια, η οποία είναι ανεξάρτητη από τις αποζημιώσεις που αναμένεται να δοθούν λόγω της ευθύνης της εταιρείας, δεν θα ζητηθεί να επιστραφεί σε καμία περίπτωση”.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο Χόλγκερ Χοπερντίτσελ, ο οποίος ειδικεύεται στις αεροπορικές μεταφορές, “η μητρική εταιρεία Lufthansa ενδέχεται να καταβάλει αρκετές δεκάδες ως αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ανά θύμα ως αποζημίωση”.

Ο καθηγητής αεροπορικού δικαίου στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Βερολίνου Έλμαρ Γκεμούλα, ερωτηθείς για το θέμα από τη γερμανική εφημερίδα Rheinische Post, έκρινε ότι “θα ζητηθεί από τους συγγενείς ως αποζημίωση από τη Lufthansa ένα σχετικά μικρό ποσό, το οποίο θα κυμαίνεται μεταξύ 10 – 30 εκατ. ευρώ συνολικά“.

Σημειώνεται ότι η ευθύνη των αεροπορικών εταιρειών σε περίπτωση δυστυχήματος καθορίζεται με βάση τη Σύμβαση του Μόντρεαλ για την Ευθύνη των Αερομεταφορέων (1999), η οποία προβλέπει ένα όριο 143.000 ευρώ ανά θύμα. Ωστόσο αυτό το όριο μπορεί να ξεπεραστεί, με τις αεροπορικές εταιρείες “σπανίως να το επικαλούνται”, ανέφερε ένας νομικός σύμβουλος μιας επιχείρησης του κλάδου, ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με ειδικούς του τομέα των ασφαλειών που ερωτήθηκαν σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, ακόμη και ένα το δυστύχημα προκλήθηκε εσκεμμένα από τον συγκυβερνήτη του αεροσκάφους, αυτό δεν αλλάζει τίποτε σε ό,τι αφορά την ευθύνη της επιχείρησης και τις αποζημιώσεις για τις ανθρώπινες απώλειες.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ