“Φοροπαγίδα” στις μεγάλες εταιρείες στήνει η ΕΕ

Σε συμφωνία για την ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών ώστε να παταχθεί η φοροδιαφυγή και η φοροαποφυγή μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών ήρθαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στην σημερινή Σύνοδο Κορυφής. Η Ένωση θα προσπαθήσει να διασφαλίσει ότι οι μεγάλες εταιρείες θα καταβάλλουν μεγαλύτερους φόρους στις χώρες όπου εδρεύουν.

Η Σύνοδος Κορυφής επίσης ήρθε επίσης σε συμφωνία για ένα επικαιροποιημένο φορολογικό σύμφωνο μεταξύ των κρατών-μελών της ένωσης, ώστε να προστεθούν πληροφορίες και  για έσοδα από καταπιστεύματα, επενδυτικά ταμεία και άλλα χρηματοπιστωτικά προϊόντα, αλλά και για την συμπερίληψη Αυστρίας και Λουξεμβούργου που είχαν εξαιρεθεί από το προηγούμενο αντίστοιχο σύμφωνο. Επιπλέον, η ΕΕ θα ξεκινήσει συζητήσεις με χώρες εκτός ΕΕ, όπως η Ελβετία και το Σαν Μαρίνο, ώστε να υπάρχει ανταλλαγή τραπεζικών πληροφοριών και με αυτές.

Μετά το τέλος της Συνόδου, η Άγκελα Μέρκελ δήλωσε πως οι συμφωνίες που επετεύχθησαν θα αποτελέσουν ένα τεράστιο βήμα μπροστά, ενώ θα μελλοντικά θα συζητηθεί και ο φορολογικός συντελεστής επί των επιχειρήσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ