Φοροδιαφυγή και ενέργεια τα θέματα της σύσκεψης των Ευρωπαίων ηγετών

Οι ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες σήμερα για να συμμετάσχουν σε σύνοδο με κύρια θέματα την πάταξη της φοροδιαφυγής και την βελτίωση της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας.

Σε ότι αφορά τη φοροδιαφυγή, αυτή κοστίζει στα κράτη της ευρωζώνης 1 τρισ. ευρώ το χρόνο και πλέον στόχος είναι μέχρι το 2020 να είναι παρελθόν τα νομικά “παραθυράκια” και οι φορολογικοί “παράδεισοι”.

Παράλληλα, όπως δήλωσε ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιέζει για την απρόσκοπτη ανταλλαγή πληροφοριών που αφορούν τους φορολογούμενους μεταξύ των κρατών, αρχής γενομένης το 2015.

Το θέμα της φοροδιαφυγής αναμένεται να απασχολήσει και τη σύνοδο των οκτών μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, κάτι που σημαίνει ότι η συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών θα έχει σκοπό οι χώρες της ΕΕ που συμμετάσχουν στους G8 να εκφράζουν μία κοινή ευρωπαϊκή θέση για το ζήτημα.

Σχετικά με την αγορά ενέργειας, και συγκεκριμένα την ανάγκη να βελτιωθούν οι ενεργειακές υποδομές της ΕΕ στην κατεύθυνση της προώθησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Παράλληλα, θα συζητηθεί η άρση των εμποδίων στον ανταγωνισμό, αλλά και η εξάρτηση αρκετών χωρών της ανατολικής Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο.

 Η Κομμισιόν πιέζει τις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν τα συμφωνηθέντα του 2011 για την ενέργεια, προβλέποντας ότι έως το 2035 οι εισαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα φτάσουν το 80% της κατανάλωσης, ενώ αναφέρει ότι αυτή τη στιγμή τα κράτη-μέλη διαθέτουν το 3,2% του συνολικού ΑΕΠ στην αγορά φυσικού αερίου από χώρες εκτός ΕΕ.

 Παράλληλα, αναγνωρίζεται από την επιτροπή ότι η ποικιλόμορφη αγορά της ενέργειας στην Ευρώπη αποθαρρύνει πιθανούς επενδυτές και δημιουργεί ανισότητες. Το μεγάλο στοίχημα θα είναι να δοθεί πρόσβαση στις υποδομές στις απομονωμένες χώρες του πρώην σοβιετικού μπλοκ.

 Ενδεικτικά, οι στρεβλώσεις στην αγορά ενέργειας έχουν οδηγήσει τους Βούλγαρους -που είναι οι φτωχότεροι πολίτες της ΕΕ- να πληρώνουν ακριβότερα την ηλεκτρική ενέργεια από ότι οι καταναλωτές στη Γερμανία.

 Ταυτόχρονα, η Ευρώπη παρουσιάζει συγκριτικό μειονέκτημα σε σχέση με άλλες χώρες στον κόσμο σε θέματα αύξησης των τιμών της ενέργειας. Για παράδειγμα, ο δείκτης της τιμής του αεριου για την ΕΕ αυξήθηκε 45% μεταξύ του 2005 και του 2012, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης στις ΗΠΑ αυξήθηκε μόλις 3%. Η αύξηση στο ηλεκτρικό ρεύμα ήταν 22% και 8% αντίστοιχα.

Σε μια άλλη πτυχή του θέματος, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέυ, δήλωσε ότι μείωση των τιμών ενέργειας, θα οδηγούσε σε ευκολότερη αποδοχή των προγραμμάτων λιτότητας από τους ψηφοφόρους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ