Υπάρχει “ζωή” στον… πλανήτη startup!

του Αιμίλιου Περδικάρη

Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους νεαρούς επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο των startup κατά την πρόσφατη επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ δεν ήταν μια τυχαία επιλογή. Αν κάποιος παρατηρήσει δε το λόγο του πρωθυπουργού – όπως το EMEAgr έχει πρώτο καταγράψει – η υπόθεση των startup είναι κάτι σαν προσωπικό στοίχημα του πρωθυπουργού, αφού η λέξη αυτή σπάνια ακούγεται από τα χείλη άλλου κορυφαίου κυβερνητικού στελέχους…

Το οικονομικό επιτελείο επιμένει για μεγάλες επενδύσεις. Σωστά, αυτές είναι η ατμομηχανή της κοινωνίας. Όμως, η ραχοκοκαλιά της οικονομίας και η ατμομηχανή της ανάπτυξης είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυτές στενάζουν από την υπερβολική φορολογία, αυτές έχουν βάλει λουκέτο τα χρόνια της μνημονιακής κρίσης, αυτές μπορούν να φέρουν θέσεις εργασίας εάν αναπτυχθούν ξανά και να "γυρίσουν" το οικονομικό κλίμα.

Σ’ αυτή τη λογική, οι startup επιχειρήσεις καλούνται να παίξουν σπουδαίο ρόλο. Επειδή ακριβώς συνδέονται με την ανεργία των νέων, η οποία είναι γνωστό ότι έχει σπάσει κάθε ρεκόρ στην Ελλάδα, αλλά και αποτελούν ένα ελκυστικό μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο εστιάζει στις νέες τεχνολογίες και στην καινοτομία. Αυτό που λείπει – μαζί με την έρευνα – από την Ελλάδα και για το οποίο "φαγώθηκαν" στο παρελθόν εκατοντάδες εκατομμυρίων εγχώριων και κοινοτικών κονδυλίων που τελικώς πήγαν σε ένα βαρέλι δίχως πάτο.

Σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Kurier, στις αρχές του έτους, ο Αντώνης Σαμαράς είχε πει: "Η ανεργία των νέων είναι όπως η αγωνία του θανάτου. Μια ολόκληρη γενιά πλήττεται από αυτήν και για την αντιμετώπισή της επιδοτούνται startup εταιρείες για νέους, στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας, για τις εφευρέσεις των οποίων διεθνείς επιχειρήσεις δείχνουν ενδιαφέρον, ενώ ανάλογα συμβαίνουν και στον τομέα του τουρισμού".

Υπάρχει, λοιπόν, "ζωή" στον… πλανήτη startup στην Ελλάδα; Κάποιοι φαίνεται ότι το έχουν αντιληφθεί. Έχουν αντιληφθεί ότι η χώρα και η οικονομία της, το αναπτυξιακό και παραγωγικό της πρότυπο, πρέπει να χτιστούν από την αρχή και σε νέα θεμέλια. Οι startup επιχειρήσεις δίνουν αυτήν την ευκαιρία. Και στο αναπτυξιακό πρότυπο που ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για να συμβολίσει την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια, θα πρέπει να έχουν περίοπτη θέση. Με εντολή Σαμαρά, ενδεχομένως…