Τσίπρας: Ρήξη με τη διαπλοκή, όχι με τους εταίρους

Κατηγορηματικά αρνητικός για ένα τρίτο μνημόνιο και νέο δάνειο με τη συμφωνία του Ιουνίου εμφανίζεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Με συνέντευξή του στη Real News ξεκαθαρίζει πως δεν υπάρχει ενδεχόμενο να ληφθούν νέα υφεσιακά μέτρα που θα αντίκεινται στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Όπως σημειώνει ο Αλέξης Τσίπρας, “η συμφωνία του Ιουνίου δεν μπορεί παρά να αφορά και την αλλαγή των όρων για την αποπληρωμή του χρέους, καθώς και την απομείωσή του. Επομένως από την πλευρά μας δεν υπάρχει ζήτημα ούτε τρίτου μνημονίου, ούτε βεβαίως νέου δανείου”.

Επίσης, διαβεβαιώνει ότι “δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε περικοπές μισθών και συντάξεων, σε απελευθέρωση των μαζικών απολύσεων και σε κανένα άλλο υφεσιακό μέτρο που θα επιτείνει την κοινωνική κρίση. Δεν υπάρχει εξάλλου κανένας σοβαρός άνθρωπος σήμερα στην Ευρώπη που να ισχυρίζεται ότι το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας θα λυθεί αν περικόψουμε κι άλλο τις συντάξεις ή αν αρχίσουμε να απολύουμε μαζικά”.

Αφήνει αιχμές για τη στάση της ΕΚΤ αναφέροντας ότι “θα μπορούσε να μην έχει εξαντλήσει όλη της την αυστηρότητα στην περίπτωση της Ελλάδας, όπως είχε πράξει και το καλοκαίρι του 2012”.

Υποστηρίζει πως υπάρχουν δυνάμεις στην Ευρώπη που επιζητούν τη ρήξη, αλλά εκτιμά πως θα κυριαρχήσουν οι δυνάμεις “οι οποίες επιδιώκουν έναν έντιμο και ειλικρινή συμβιβασμό μεταξύ της Ελλάδας και των ευρωπαϊκών θεσμών”.

Ξεκαθαρίζει τη στάση της κυβέρνησης για τις ιδιωτικοποιήσεις λέγοντας: “Δεν μιλάμε για ιδιωτικοποιήσεις, αλλά για αναπτυξιακές κοινοπραξίες με ενισχυμένη συμμετοχή του Δημοσίου, ώστε να εξασφαλίζονται το δημόσιο συμφέρον και η απαρέγκλιτη τήρηση της εργασιακής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας”.

Ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζει σενάρια εαρινής νυκτός τα όσα ακούγονται περί οικουμενικής κυβέρνησης προσθέτοντας: “Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που ονειρεύονται την επιστροφή στο μνημόνιο, αλλά θα συνεχίσουμε να τις απογοητεύουμε”.

Παράλληλα, απορρίπτει τυχόν πρόταση για σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. “Δεν κατανοώ σε τι θα αποσκοπούσε μία τέτοια συνάντηση στην παρούσα φάση”, αναφέρει και αποκαλύπτει πως «”άν ο κ. Σαμαράς ζητήσει συνάντηση, είναι δεδομένο ότι θα συναντηθώ μαζί του”.

Επίσης, ο πρωθυπουργός μίλησε στη Real News κα για τη διαπλοκή: “Ενας από τους κύριους στόχους της νέας κυβέρνησης είναι η πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής, που ευθύνονται για πολλά από τα δεινά αυτής της χώρας. Εχουμε ήδη εκκινήσει διαδικασίες έρευνας των διαφόρων λιστών μεγαλοκαταθετών, ερευνούμε επίσης ύποπτες συμβάσεις, ενώ μία από τις προτεραιότητές μας το επόμενο διάστημα είναι η εκκίνηση και η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες”.

Μιλώντας για τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και για εκείνους που ζητούν την απομάκρυνσή του, ο κ. Τσίπρας αναφέρει πως είναι ένα από τα κεντρικά στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης και η στρατηγική του στη διαπραγμάτευση αφορά συλλογικές επεξεργασίες και όχι προσωπική στάση, διευκρινίζοντας πως “υπάρχουν δυνάμεις εντός και εκτός που θα ήθελαν να δουν μια αλλαγή στη διαπραγματευτική στρατηγική, όμως κάτι τέτοιο είναι περισσότερο από επιστημονική φαντασία”.

Οσο για τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργο Κατρούγκαλο, και το θέμα που προέκυψε την προηγούμενη εβδομάδα, ο κ. Τσίπρας δήλωσε: “Ο κ. Κατρούγκαλος εκτιμώ ότι έχει δώσει επαρκέστατες εξηγήσεις και το θέμα συντηρείται από την αντιπολίτευση για λόγους εντυπώσεων”. Ενώ χαρακτηρίζει εξαιρετική τη συνεργασία με τον Πάνο Καμμένο και τους ΑΝΕΛ, παρά τις γνωστές ιδεολογικές διαφορές.

Σχολιάζοντας την τακτική της Ζωής Κωνσταντοπούλου ο πρωθυπουργός εκφράζει τη στήριξή του στο πρόσωπό της, δηλώνοντας πως “η πρόεδρος της Βουλής στοχεύει να αναβαθμίσει την κοινοβουλευτική λειτουργία και να βάλει τέλος στην απαξίωση της νομοθετικής εξουσίας. Σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια τη στηρίζω ανεπιφύλακτα”.

Τέλος, αναφέρει ότι δεν έχει διαπιστώσει έως τώρα τάση προσωπικών στρατηγικών από στελέχη του κόμματος, αλλά σημειώνει πως αν υπάρξουν στελέχη στο μέλλον που θα βάλουν το προσωπικό τους πολιτικό συμφέρον πάνω από τα συμφέροντα της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, τότε αυτό δεν πρόκειται να γίνει ανεκτό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ