Τρεις ελληνικές startups “μεταναστεύουν” για ανάπτυξη στην Χιλή

του Δημητρίου ΠΟΓΚΑ

Παρά τη συνεχή ανάπτυξη του ελληνικού “οικοσυστήματος” του τεχνολογικού επιχειρείν, η “διαρροή” των ελληνικών startups που αναζητούν την εκκίνηση ή την εγκατάσταση σε ένα πιο προηγμένο και πιο “φιλικό” για αυτές περιβάλλον συνεχίζεται, ακόμη και αν αυτό αφορά σε χώρες που για τους μη γνώστες θα φάνταζαν ως “εξωτικές” επιχειρηματικά.

Έτσι, το πρόγραμμα επιχειρηματικής “εκκόλαψης” Start-Up Chile, ο νέος γύρος του οποίου ξεκινά τον Νοέμβριο, θα φιλοξενήσει τρεις ελληνικές startup εταιρείες.

Πρόκειται για τις:
Reciclata: Αναπτύσσει ένα marketplace που αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί όλη η διαδικασία της ανακύκλωσης, προσφέροντας κίνητρα στους καταναλωτές να ανακυκλώσουν, φέρνοντας πιο κοντά τις εγκαταστάσεις ανακύκλωσης με τους ανθρώπους που ανακυκλώνουν και προσφέροντάς τους οικονομικά κίνητρα. Η πλατφόρμα συνδυάζει συστήματα ανταμοιβής και gamification.
SensorAide: Αναπτύσσει μία πλατφόρμα απομακρυσμένης παρακολούθησης μέσω Διαδικτύου για Ασύρματα Δίκτυα Αισθητήρων, η οποία εξειδικεύεται σε αγροτικές και κτηνοτροφικές εργασίες. Η πλατφόρμα αποθηκεύει τα δεδομένα στο “σύννεφο”, παρέχει οπτικές αναπαραστάσεις σε τρέχοντα χρόνο, στατιστικά και αναφορές, ενώ παρέχει ένα πλήρως παραμετροποιήσιμο σύστημα ειδοποιήσεων.
Swift eBook Studio: Πρόκειται για μία ολοκληρωμένη λύση δημιουργίας εμπνευσμένων διαδραστικών βιβλίων που μπορούν να “τρέξουν” σε οποιαδήποτε πλατφόρμα.

startup chile logo 454210

Το πρόγραμμα Start-Up Chile αποτελεί μία πρωτοβουλία της κυβέρνησης της Χιλής για να προσελκύσει νέους επιχειρηματίες και startup εταιρείες πρώιμου σταδίου με υψηλές προοπτικές, με στόχο να αναδείξει τη χώρα ως το αδιαμφισβήτητο “hub” καινοτομίας της Λατινικής Αμερικής. Φιλοδοξία είναι μέχρι το 2014 να φιλοξενηθούν και να χρηματοδοτηθούν 1.000 εταιρείες και να προκύψει μέσα από αυτές η επόμενη εταιρεία αξίας 1 δισ. δολαρίων. Κάθε εταιρεία που συμμετέχει στο πρόγραμμα λαμβάνει κεφάλαιο 40.000 δολαρίων, αρκετό για να καλύψει τα έξοδα των πρώτων έξι μηνών και χωρίς να παραχωρεί ως αντάλλαγμα ποσοστό του μετοχικού της κεφαλαίου. Επίσης της παραχωρείται προσωρινή άδεια παραμονής διάρκειας ενός έτους, προκειμένου να αναπτύξει την επιχείρησή της στη χώρα, καθώς και βοήθεια στις διαδικασίες μετεγκατάστασης, χώρος γραφείων και πρόσβαση σε επενδυτικά και επιχειρηματικά δίκτυα.

Οι τρεις προαναφερθείσες εταιρείες δεν είναι οι πρώτες από την Ελλάδα που φιλοξενούνται στο Start-Up Chile, καθώς τον Φεβρουάριο του 2013 εντάχθηκε στον έκτο γύρο του προγράμματος η The City Game, η οποία μάλιστα αναδείχθηκε στους 15 “rockstars” της demo day που φιλοξένησε το πρόγραμμα στις 27 Ιουνίου. Το The City Game είναι ένα κοινωνικό παιχνίδι που λαμβάνει χώρα στην πραγματική ζωή και χρησιμοποιεί δεδομένα από τον πραγματικό κόσμο. Σύμφωνα με τους δημιουργούς του βασίζεται στη λογική ιδιοκτησίας γης της Monopoly και στους μηχανισμούς του Cityville. Το gameplay συνδυάζει τη χρήση smartphones με πράξεις και συστήματα ανταμοιβών που βασίζονται στην πραγματική ζωή.

Επιπλέον, στο Start-Up Chile είχε φιλοξενηθεί στον πρώτο γύρο του προγράμματος μία όχι ελληνική εταιρεία, αλλά με σίγουρα ελληνικό “αίμα”. Ο λόγος για την Babelverse, την πρώτη εφαρμογή φωνητικής μετάφρασης σε τρέχοντα χρόνο με τη συμβολή ανθρώπων (και όχι μηχανικών) διερμηνέων, η ιδέα και η πρώτη εκτέλεση της οποίας είχε γίνει το 2010 από τους δύο ιδρυτές Josef Dune και Mayel de Borniol στην Αθήνα, πριν “ταξιδέψει” για την Χιλή και από εκεί για όλο τον κόσμο.

Το πρόγραμμα Start-Up Chile ξεκίνησε πιλοτικά το 2010. Κάθε χρόνο “ανοίγει” τρεις γύρους αιτήσεων και για το πρόγραμμα που θα ξεκινήσει τον Νοέμβριο δέχθηκε πάνω από 1.300 αιτήσεις από startups σε όλο τον κόσμο και μέσα από μία πολύμηνη διαδικασία κατέληξε σε 85 εταιρείες, ανάμεσα στις οποίες και οι τρεις ελληνικές.

Το 21% των εταιρειών που θα φιλοξενηθούν από τον Νοέμβριο προέρχονται από τις ΗΠΑ, το 16% από την Χιλή, το 12% από την Αργεντινή και το 10% από την Ινδία. Το πρόγραμμα θα φιλοξενήσει ακόμη εταιρείες από χώρες όπως η Λιθουανία, η Ρωσία, η Ολλανδία και η Ρουμανία, ενώ συνολικά θα “εκπροσωπηθούν” 28 διαφορετικές χώρες.

Το 19% των επιλεχθεισών εταιρειών προέρχονται από το IT και το εταιρικό λογισμικό, το 13% από την εκπαίδευση και το 12% από το ηλεκτρονικό εμπόριο. Επίσης, θα εκπροσωπηθούν εταιρείες από τους τομείς των κοινωνικών μέσω δικτύωσης, της υγείας και της βιοτεχνολογίας, της ενέργειας και της καθαρής τεχνολογίας, της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, του τουρισμού και άλλες.

startup chile 1000 emprendedoresΣτην πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος το 2010 κλήθηκαν 22 startups από 14 διαφορετικές χώρες, ενώ από τον δεύτερο γύρο αιτήσεων του 2011, το πρόγραμμα “άνοιξε” και για Χιλιανούς πολίτες, με στόχο να παρακινήσει τους επιχειρηματίες της χώρας να σκεφτούν σε παγκόσμιο επίπεδο και να ξεπεράσουν τον στόχο της επιτυχίας.

Αυτή την στιγμή “τρέχει” ήδη ο ένατος γύρος αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων ολοκληρώνεται την 1η Οκτωβρίου και αφορά σε εταιρείες που θα μεταβούν στην Χιλή τον Φεβρουάριο – Μάρτιο του 2014. Μέχρι στιγμής, και μετά τον όγδοο γύρο επιλογής, το Start-Up Chile έχει βοηθήσει στο επιχειρηματικό τους ξεκίνημα στην Χιλή πάνω από 750 εταιρείες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ