Τρία προγράμματα της IBM για την υποστήριξη και ανάδειξη τεχνολογικών startups

Στην Ελλάδα βρέθηκαν στο τέλος Ιουνίου στελέχη της IBM από την Ισπανία, προκειμένου να συναντηθούν με την ελληνική startup σκηνή και να παρουσιάσουν προγράμματα που αφορούν στην υποστήριξη νέων και μικρών τεχνολογικών εταιρειών, σε εκδήλωση που διοργάνωσε η IBM Ελλάδος σε συνεργασία με το πόρταλ επιχειρηματικής ενημέρωσης EMEA.gr.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Λευτέρης Χανιωτάκης, Service Delivery Manager της IBM Ελλάδος, ενώ ακολούθησε η Veronica Respaldiza Lopez, Ecosystem Development Manager της IBM Spain, η οποία παρουσίασε τα προγράμματα IBM Global Entrepreneur Program, IBM Smartcamp και SoftLayer Catalyst Program.

Το IBM Global Entrepreneur Program είναι μία παγκόσμια πρωτοβουλία που ανοίγει τις πόρτες και τους πόρους της εταιρείας σε νέους επιχειρηματίες που προσπαθούν να τοποθετήσουν καινοτόμες τεχνολογικές ιδέες στην αγορά. Το πρόγραμμα προσφέρει δωρεάν χρήση λογισμικού σε υπολογιστή ή στο cloud, ορατότητα των εταιρειών μέσω της IBM, απεριόριστη πρόσβαση σε τεχνική υποστήριξη από project resource manager της IBM, mentoring και networking μέσα από το Smartcamp και τα IBM Innovation Centers (σε 40 πόλεις σε Δυτική και Νοτιοανατολική Ευρώπη, Ασία, Βόρειο και Λατινική Αμερική, Μέση Ανατολή και Αφρική) και τέλος πρόσβαση σε γνώση και εκπαίδευση για την αγορά που δραστηριοποιείται η συμμετέχουσα εταιρεία.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ιδιωτικές εταιρείες κάτω των 5 ετών, που αναπτύσσουν λύσεις ή υπηρεσίες με βάση κάποια τεχνολογία.

Το IBM Smartcamp είναι ένας διαγωνισμός και ταυτόχρονα μία εκδήλωση networking και mentoring για startups σε αρχικά στάδια από όλο τον κόσμο που διοργανώνεται ετησίως. Είναι αναπόσπαστο μέρος του Global Entrepreneur Program και προσφέρει έκθεση των εταιρειών σε παγκοσμίου βεληνεκούς επενδυτές και μέντορες και συμμετοχή σε ένα τρίμηνο πρόγραμμα καθοδήγησης από την IBM, με τη συμμετοχή επιχειρηματιών, επενδυτών, incubators κλπ. Οι εταιρείες που έχουν συμμετάσχει στο IBM Smartcamp μέχρι στιγμής έχουν σηκώσει χρηματοδότηση ύψους 115 εκατ. δολ., ενώ μία από αυτές εξαγοράστηκε από την Cisco για πάνω από 100 εκατ. δολ.

Και το GEP και το Smartcamp απευθύνονται σε εταιρείες που αναπτύσσουν λύσεις για την παγκόσμια αγορά, με κυριότερη εστίαση στους τομείς: επιχειρηματική πληροφόρηση, κοινωνική δικτύωση, mobile, big data, ηλεκτρονικό εμπόριο, cloud, ασφάλεια.

Το επόμενο Smartcamp διοργανώνεται στις 23 Οκτωβρίου στην Μαδρίτη.

Το SoftLayer Catalyst Program προσφέρει υποστήριξη και πόρους σε startup εταιρείες. Συγκεκριμένα, σε όλα τα μέλη του Catalyst παρέχονται:
– Φιλοξενία για έναν χρόνο στις υπηρεσίες του SoftLayer: servers, φιλοξενία στο cloud, αποθήκευση και άλλα.
– Μάρκετινγκ: Guest άρθρα, συνεντεύξεις με βίντεο, white papers και use cases.
– Καθοδήγηση από την Ομάδα Καινοτομίας του SoftLayer, η οποία εξειδικεύεται στις τελευταίες τεχνολογικές τάσεις.

Το SoftLayer Catalyst Program παρέχεται στις εταιρείες που έχουν εγκριθεί στο Global Entrepreneur Program, δεν ήταν πρόσφατα πελάτες της SoftLayer και έχουν ιδρυθεί το 2009 ή αργότερα.

Η Lopez αναφέρθηκε επίσης και στο Bluemix, μια πλατφόρμα ανάπτυξης και διαχείρισης επαγγελματικών εφαρμογών στο cloud, και στο IBM Cloud Marketplace, μία διαδικτυακή αγορά λύσεων σε τρεις τομείς: business, development, operations. Προκειμένου να γνωρίσουν οι προγραμματιστές την νέα cloud πλατφόρμα ανάπτυξης BlueMix, η εταιρεία θα διοργανώσει 200 Bluemix Days, μία από τις οποίες αναμένεται να διοργανωθεί τον Σεπτέμβριο στην Αθήνα.

ibm emeagr greek startups 702-345

Στην εκδήλωση συμμετείχαν και δύο ελληνικές startups οι οποίες συνεργάζονται με την IBM μέσω του προγράμματος SoftLayer Catalyst Program. Πρόκειται για τις Crypteia Networks, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της εταιρικής διαδικτυακής ασφάλειας και αναπτύσσει μία πλατφόρμα έγκαιρης ειδοποίησης τόσο για γνωστές όσο και για νέες απειλές, και την Mist.io, η οποία επιτρέπει σε διαχειριστές συστημάτων και προγραμματιστές να διαχειρίζονται και να παρακολουθούν τους servers τους στο cloud. Οι Γιώργος Κουμπαρούλης, SW Development Team Leader της Crypteia Networks, και ο Χρίστος Ψάλτης, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Mist.io, παρουσίασαν τις λύσεις και την ιστορία των δύο εταιρειών, καθώς και τη συνεργασία και τα οφέλη που έχουν προκύψει για αυτές από το πρόγραμμα της IBM.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ