Τρία βραβεία πολιτισμικής κληρονομιάς για την Ελλάδα στα “Europa Nostra”

Διπλή βράβευση με σημαντικότατες διακρίσεις για την Ελλάδα, στην Τελετή Απονομής των Βραβείων Ευρωπαϊκής Πολιτισμικής Κληρονομιάς 2013, που πραγματοποιήθηκε στο Ηρώδειο την Κυριακή, 16 Ιουνίου 2013. Η χώρα μας απέσπασε:

– Το Βραβείο Κοινού (Public Choice Award) για το έργο της αποκατάστασης των Προπυλαίων, που επιλέγεται με διαδικτυακή ψηφοφορία σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Η κριτική επιτροπή για την κατηγορία των βραβείων “Διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς” εξήρε το υψηλό επίπεδο δεξιοτεχνίας που χρησιμοποιήθηκε σε ένα “υποδειγματικό έργο, το οποίο πέτυχε όχι μόνο τη διαφύλαξη αυτού του συμβολικού μνημείου του ευρωπαϊκού πολιτισμού, αλλά και την ενίσχυση των βασικών και κοινωνικών αξιών που ενυπάρχουν σε αυτό”. Το Βραβείο παρέλαβε ο Δρ. Τάσος Τανούλας, Επικεφαλής του Εργοταξίου Προπυλαίων (2001 – 2010).
 
Ένα από τα 7 Grand Prix, (που συνοδεύεται από έπαθλο 10.000 ευρώ) για την Επιτροπή Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως (ΕΣΜΑ). Το Βραβείο παρέλαβε ο Καθηγητής Χαράλαμπος Μπούρας, Πρόεδρος της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΕΣΜΑ).

europa nostra_454165
– Έκπληξη της βραδιάς η ανακοίνωση ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η EUROPA NOSTRA επιλέγουν έναν Ευρωπαίο πολίτη από την Ελλάδα για να απονείμουν την υψηλότερη διάκριση της EUROPA NOSTRA, που στα 50 χρόνια δράσης της έχει απονεμηθεί σε μόνο πέντε άτομα.

Ο Maestro Placido Domingo απένειμε το Μετάλλιο Τιμής στον Κώστα Καρρά, ιδρυτή της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος & Πολιτισμού και αντιπρόεδρο της Europa Nostra για τη συμβολή του στην διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και του φυσικού περιβάλλοντος στην Ευρώπη, και μοιράστηκε με το κοινό το χαραγμένο κείμενο του μεταλλίου: “Για έναν οραματιστή και εμπνευσμένο ηγέτη και τη γενναιόδωρη εθελοντική αφοσίωσή του, για την απεριόριστη ενέργειά του και τις ακούραστες  προσπάθειές του, με τις οποίες πρόσφερε μια μοναδική συμβολή – σε μια περίοδο τεσσάρων δεκαετιών – στην αποστολή της Europa Nostra και ενίσχυσε τη συνεχή ανάπτυξη και εξέλιξή της”.

Ο Κ. Καρράς παρέλαβε το μετάλλιο αναφέροντας: “Η τιμή αυτή μου δίνει την μεγαλύτερη ικανοποίηση απ’ όλες τις τιμές που θα μπορούσα να επιθυμήσω. Ο λόγος είναι ότι η EUROPA NOSTRA είναι ένας οργανισμός της κοινωνίας των πολιτών και η κοινωνία των πολιτών παίζει στη γενιά μου ένα βασικό και ιδιαίτερα εποικοδομητικό ρόλο στο να εκπροσωπεί τα ζωτικά ενδιαφέροντα των πολιτών και να διατηρεί την πίστη τους στην ακεραιότητα της δημοκρατικής διαδικασίας”.

Τα 7 Grand Prix είναι:
– Επιτροπή Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως, ΕΛΛΑΔΑ
– Tallinn Seaplane Harbour, ΕΣΘΟΝΙΑ
– Ρωμαϊκό θέατρο, Medellin, ΙΣΠΑΝΙΑ
– Strawberry Hill, Twickenham, ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ
– Αποκατάσταση των εξαιρετικών μηχανημάτων της ζυθοποιίας Wielemans-Ceuppens, Βρυξέλλες, ΒΕΛΓΙΟ
– Ένωση για την προαγωγή της τέχνης και του πολιτισμού στο ανατολικό τμήμα της Γερμανίας (VKF), Βερολίνο, ΓΕΡΜΑΝΙΑ
– Έργο SOS Azulejo, Loures, ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ