Το City δεν… χωρά τον ΣΥΡΙΖΑ

Σε φιάσκο φαίνεται ότι κατέληξε η επίσκεψη κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στο City του Λονδίνου, αφού οι “εξηγήσεις” που έδωσαν σε υποψήφιους επενδυτές δεν ήταν ιδιαιτέρως πειστικές και μάλλον θόλωσαν το τοπίο παρά ξεκαθάρισαν την κατάσταση ως προς τις προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα και των συνεργατών του.

Ενδιαφέρον είχε η πολιτική ανάλυση του Γιώργου Σταθάκη, ο οποίος προέβλεψε αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ ή συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ ή και το Ποτάμι. Έτσι τουλάχιστον αποκαλύπτει η Bank of America σε σημείωμά της, στο οποίο επίσης δεν αναφέρεται με κολακευτικά λόγια για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. “Δεν έχει plan B ή δεν θέλει να το αποκαλύψει πριν από τις εκλογές”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Προσθέτει ότι ο κ. Σταθάκης τόνισε πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα διακόψει το πρόγραμμα του ΔΝΤ και θα διαπραγματευτεί μόνο με την Ευρώπη, για την αναδιάρθρωση των δανείων και με πρώτη προτεραιότητα το “κούρεμα”, με παράταση του χρόνου αποπληρωμής ή roll over των ομολόγων στον προϋπολογισμό της ΕΚΤ.

Παράλληλα, ενδιαφέρον έχει ότι ο ίδιος απορρίπτει τις μονομερείς ενέργειες ή ένα νέο PSI, πολλώ δε μάλλον την έξοδο από την Ευρωζώνη. Ωστόσο, τόνισε στους επενδυτές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα βάλει φρένο στις ιδιωτικοποιήσεις και τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, ενώ θα τηρήσει τις δεσμεύσεις για αύξηση του κατώτατου μισθού και επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Για το φορολογικό σύστημα αναφέρθηκε αόριστα – πάντα σύμφωνα με τη BoA – σε ένα “προοδευτικότερο σύστημα και καταπολέμηση της φοροδιαφυγής”, ενώ έκανε λόγο για παρέμβαση προς τις τράπεζες για να ενισχύσουν τη ρευστότητα στην αγορά.

Περισσότερο επιθετική προς τον ΣΥΡΙΖΑ είναι, όμως, η έκθεση του οίκου Capital Group Companies, στην οποία το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ συγκρίνεται με “πρόγραμμα κομμουνιστών”. Προβλέπει, μάλιστα, φυγή καταθέσεων κατά το παράδειγμα της Κύπρου και τερματισμό ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα.

Ο αναλυτής του οίκου Joerg Spoener – ο οποίος υποστηρίζει ότι παραβρέθηκε σε συνάντηση και με τον Γιάννη Μηλιό, αλλά την παρουσία του ιδίου σε όλες τις συναντήσεις στο Λονδίνο αρνείται επισήμως ο ΣΥΡΙΖΑ – μιλάει επίσης για “ακραίες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ”, καθώς υποστηρίζει ότι ο κ. Μηλιός είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ αισθάνεται πιο κοντά στους “Αγανακτισμένους” της Ισπανίας (Podemos) και στη γερμανική Αριστερά (Die Linke), αλλά τους χαρακτήρισε “περισσότερο φιλελεύθερους”.

Ο κ. Μηλιός, σύμφωνα με τον αναλυτή του Capital, μίλησε επίσης για μηδενική φορολογία στα ακίνητα, μείωση των φορολογικών συντελεστών, δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα και υγειονομική περίθαλψη στις ευπαθείς ομάδες, διατήρηση των συστημικών τραπεζών υπό τον (κρατικό) έλεγχο του ΤΧΣ, με αλλαγή των διοικήσεών τους, αλλά και πάγωμα της αποπληρωμής των δανείων, εφόσον το εισόδημα των νοικοκυριών είναι κάτω από το βασικό μισθό.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ