Το τραπεζικό “greecovery” στο επίκεντρο του roadshow του Λονδίνου

του Γιάννη ΔΙΟΝΑΤΟΥ, από το Λονδίνο

Το μεγαλύτερο ίσως ενδιαφέρον της δεύτερης ουσιαστικά ημέρας του roadshow του ΧΑ στο Λονδίνο συγκέντρωσε η συζήτηση γύρω από την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών, μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και πρόεδρος ΔΣ της Εθνικής, Γ. Ζανιάς, τόνισε ότι οι ελληνικές τράπεζες ανακτούν την ισχύ τους, την ώρα που η εμπιστοσύνη στη χώρα σταδιακά αποκαθίσταται και η ρευστότητα βελτιώνεται. Η οικονομία εισέρχεται μία περίοδο δημοσιονομικής σταθεροποίησης, ανέφερε, και τόνισε ότι παρότι το δημόσιο χρέος εξακολουθεί να εμφανίζεται υψηλό, σε όρους NPV είναι αισθητά χαμηλότερο, ενώ το 90% αυτού βρίσκεται σε “δημόσια χέρια.

Ο Γ. Ζανιάς χαρακτήρισε θύματα της ελληνικής κρίσης τις τράπεζες, ωστόσο πλέον αποκαθίσταται η δύναμή τους. Για τα “κόκκινα” δάνεια δήλωσε πως έχουν ληφθεί μέριμνες για την αντιμετώπιση ενός ζητήματος που εξακολουθεί να δημιουργεί πρόβλημα.

“Συνεχίστε έτσι”, το πρώτο “μήνυμα” του Λονδίνου

Στη συζήτηση που ακολούθησε συμμετείχαν ο διευθυντής οικονομικής ανάλυσης και αγορών της Τράπεζας Πειραιώς Η. Λεκκός, ο ανώτερος διευθυντής οικονομικών μελετών της Alpha Bank, Μ. Μασουράκης και ο επικεφαλής της διεύθυνσης τρέχουσας οικονομικής ανάλυσης της Εurobank, Π. Μονοκρούσος, οι οποίοι τόνισαν ότι η τραπεζική κρίση στην Ελλάδα είναι πίσω μας και πως τα “σημάδια” της ανάκαμψης είναι ορατά, αν και θα απαιτηθεί χρόνος για να θεμελιωθεί, ενώ τονίστηκε ότι η Ελλάδα είναι πιο μπροστά σε θέματα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν άλλες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Ο Π. Μονοκρούσος, μάλιστα, ανέφερε πως παρά τη θετική εφαρμογή των δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων, απαιτείται επιτάχυνση στην ολοκλήρωση δομικών αλλαγών ώστε να ενισχυθεί η προσπάθεια ανάταξης της οικονομίας.

8 roadshow london athens exchange 454280 zaniasΣτην παρουσίαση του ο Γ. Ζανιάς μίλησε για τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για την ελληνική οικονομία, που είναι η πολιτική και κοινωνική σταθερότητα, την οποία χαρακτήρισε αξιόλογα ανθεκτική παρά το υψηλό κόστος της προσαρμογής και το υψηλό ποσοστό ανεργίας.

Επιπλέον, ανέφερε την προσήλωση στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, η οποία απαιτεί το “σπάσιμο” πολλών ταμπού, όπως τη μείωση μισθών και συντάξεων, την απόλυση δημοσίων υπαλλήλων, τις αποκρατικοποιήσεις, τις νέες ρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και τη σύγκρουση με κατεστημένα συμφέροντα.

Για τις τράπεζες ανέφερε ότι πλέον έχουν σημαντική κεφαλαιοποίηση, σχετικά μικρό μέγεθος και χωρίς τοξικά περιουσιακά στοιχεία, ενώ μετά τις ενοποιήσεις και την ανακεφαλαιοποίηση έχει αποκατασταθεί η δύναμή τους.

Αυξάνονται συνεχώς τα “στατιστικά” του 8ου roadshow του ΧΑ στο Λονδίνο

Ο Π. Μονοκρούσος ανέφερε ότι το συναίσθημα της αγοράς και των επενδυτών απέναντι στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί, ενώ μετά την χωρίς προηγούμενο δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας, επιλύονται τα προβλήματα ρευστότητας του κρατικού προϋπολογισμού.

Ωστόσο, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την κοινωνική συνοχή από την δραματική αύξηση των ποσοστών ανεργίας στη χώρα και την περιορισμένη πλέον πολιτική και κοινωνική υποστήριξη σε νέα μέτρα λιτότητας.

Τόνισε ότι αυτό που χρειάζεται ακόμη για να προωθηθεί η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας είναι η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στην παραγωγική διαδικασία και στις ιδιωτικοποιήσεις για να αυξηθούν εξωστρέφεια και ξένες επενδύσεις, η πάταξη της φοροδιαφυγής, η χρήση δημόσιων επενδύσεων ως μοχλός οικονομικής ανάπτυξης και η αντιμετώπιση του υψηλού κόστους δανεισμού των ελληνικών τραπεζών.

Τέλος, ο Ηλίας Λεκκός ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση έκανε μία σημαντική προσπάθεια για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και βρίσκεται εντός στόχων. Όσον αφορά στο χρηματοδοτικό κενό που παρατηρείται, το απέδωσε στα χαμηλότερα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις και το γεγονός ότι οι εθνικές κεντρικές τράπεζες δεν διακράτησαν τα προς ωρίμανση ομόλογα όπως είχαν υποσχεθεί.

@Dionatos

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ