Το “στοίχημα” της επιχειρηματικότητας για την καταπολέμηση της ανεργίας, σε εκδήλωση του Ινστ. Κων. Καραμανλής

Εκδήλωση με τίτλο “Οι όψεις της ανεργίας και το στοίχημα της επιχειρηματικότητας” διοργάνωσαν την Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου, το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, το Ίδρυμα Hanns Seidel και το Centre for European Studies.

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και Βουλευτής Ιωαννίνων Κωνσταντίνος Τασούλας, ανοίγοντας την εκδήλωση, επεσήμανε τη σημασία της αντιμετώπισης του προβλήματος της ανεργίας το οποίο έχει εξελιχθεί σ’ ένα σημαντικό κοινωνικό ζήτημα.

Ανέφερε ότι η επιχειρηματικότητα είναι ένα μέρος της λύσης για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά καθοριστικότερος παράγοντας για την ανάπτυξη είναι η πολιτική σταθερότητα η οποία θα επιτρέψει στην επιχειρηματικότητα να δαμάσει το τέρας της ανεργίας.

“Δύσκολο επικίνδυνο και ύπουλο αντίπαλο”, χαρακτήρισε την ανεργία ο υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης. Στην ομιλία του ανέφερε χαρακτηριστικά: “Πρέπει να κινηθούμε γρήγορα και αποτελεσματικά προτού διαβρωθούν και απαξιωθούν οριστικά οι δεξιότητές των σημερινών μακροχρόνια ανέργων
οι οποίοι κινδυνεύουν να παραμείνουν άνεργοι, ακόμη και αν αύριο υπάρχουν πολλές και καλές νέες θέσεις εργασίας”.

Ο υπουργός Εργασίας στάθηκε ιδιαίτερα στην αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ σε δράσεις απασχόλησης, και ιδιαίτερα σε μια δέσμη παρεμβάσεων, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 1,5 δισ. ευρώ, οι οποίες προσφέρουν ευκαιρίες εισόδου στην απασχόληση σε περισσότερους από 440.000 ανέργους.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Metron Analysis Στράτος Φαναράς
παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής για τις επιπτώσεις της ανεργίας στην κοινωνική συνοχή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, οι 3 στους 4 ανέργους παραμένουν άνεργοι για 2,5 χρόνια κατά μέσο όρο και στην πλειοψηφία τους αποτελούν υψηλού επιπέδου εργατικό δυναμικό. Το 72% των ανέργων δηλώνει ότι θα δεχόταν μια θέση κατώτερη των προσδοκιών του και χαμηλότερη των προσόντων του, ενώ η πλειοψηφία προτιμά να αναζητά εργασία στην Ελλάδα.

Το 44% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θεωρεί τη ζωή του χειρότερη από εκείνη των γονιών του. Επιπλέον 9 στους 10 ανέργους αισθάνονται ανασφάλεια και φόβο, οι 6 στους 10 αισθήματα επιθετικότητας και οι 4 στους 10 διαπιστώνουν προβλήματα στις διαπροσωπικές τους σχέσεις. Το 74% των ανέργων δηλώνει ότι βρίσκει στήριγμα στην οικογένεια.

Οι άνεργοι τέλος υποστηρίζουν κάθε πρόταση που μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση με το 87% να πιστεύει ότι η ανεργία θα περιοριστεί με τη μείωση της φορολογίας για τις νέες επιχειρήσεις.

Την ευρωπαϊκή διάσταση της ανεργίας ανέδειξε ο δρ. Eoin Drea, ερευνητής του Centre for European Studies, επισημαίνοντας ότι ο αριθμός των ανέργων στην ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος μετά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Σχολίασε ότι τίθενται στο περιθώριο ιδιαίτερα δυναμικά κομμάτια της κοινωνίας και εκτίμησε ότι οι σημερινές μεταρρυθμιστικές πολιτικές που εφαρμόζονται σε χώρες όπως η Ελλάδα θα ενισχύσουν την επιχειρηματικότητα με αποτέλεσμα να περιοριστούν και τα ποσοστά της ανεργίας.

Από την πλευρά του ο Σάββας Ρομπόλης, Καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Διευθυντής στο Ινστιτούτο Εργασίας ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ προέβλεψε ότι το πρόβλημα της απασχόλησης θα είναι το πιο σημαντικό στην Ευρώπη τις δύο επόμενες δεκαετίες, καθώς δεν υπάρχει δυναμική απορρόφησης των ανέργων.

Υποστήριξε ότι από το 28% της ανεργίας στη χώρα μας το 17% οφείλεται σε διαρθρωτικά προβλήματα της αγοράς εργασίας και αν ο στόχος είναι η οικονομική ανάκαμψη με τη μείωση της ανεργίας απαιτούνται διαρθρωτικές παρεμβάσεις.

Η διέξοδος σύμφωνα με τον Ρομπόλη είναι να ανασυγκροτηθεί η παραγωγική βάση, να αναπτυχθούν νέοι ηγετικοί κλάδοι της ελληνικής οικονομίας, να υπάρξουν επενδύσεις στους τομείς των υποδομών των υπηρεσιών και να ενισχυθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ο ψυχολόγος Γιώργος Λεχουρίτης ανέδειξε τις σοβαρές ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις του προβλήματος λέγοντας πως έχει καταγραφεί σε διεθνείς έρευνες ότι η ανεργία προκαλεί αποσυντονισμό της προσωπικής και οικογενειακής ζωής των ανθρώπων, δημιουργεί αίσθημα άγχους και ενοχής, απάθειας και απαισιοδοξίας. Τόνισε ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν δίκτυα κοινωνικής προστασίας των ανέργων, με κέντρα συμβουλευτικής και υποστήριξης ώστε μην αισθάνονται μόνοι τους απέναντι στο πρόβλημα.

Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών Οδυσσέας Κυριακόπουλος διαπίστωσε ότι μέσα από την κατανάλωση δεν μπορούμε να κερδίσουμε το στοίχημα της απασχόλησης. Μόνο η ανταγωνιστικότητα και η ανάπτυξη των εξαγωγών μπορεί να δώσει τη λύση.

Χρειάζεται καινοτομία, εξωστρέφεια, νέες επενδύσεις για να αυξηθεί το εθνικό προϊόν, ανάπτυξη της υγιούς αλλά όχι της κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας. Για να συμβεί αυτό υπάρχουν μια σειρά από προϋποθέσεις όπως η δημιουργία ενός σταθερού κανονιστικού πλαισίου, διαφάνεια, σαφήνεια του φορολογικού συστήματος, έγκαιρη απόδοση της δικαιοσύνης και διασφάλιση της κεφαλαιακής επάρκειας του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Ο Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλης Κορκίδης
ανέφερε ότι πρέπει να στραφούμε στην επιχειρηματικότητα της ευκαιρίας από την επιχειρηματικότητα ανάγκης, καθώς τέτοιες προσπάθειες (πχ καφετέριες, μπαρ κλπ) έχουν μέσο όρο ζωής τα τρία χρόνια και στο τέλος δημιουργούν περισσότερα προβλήματα στην αγορά. Η αξιοποίηση της οικονομικής γεωγραφίας μπορεί να δώσει σημαντικά στοιχεία για την αποτύπωση των αναγκών και των δυνατοτήτων της αγοράς προκειμένου να περιορισθεί το ρίσκο των επιχειρήσεων και να αυξηθούν οι πιθανότητες επιτυχίας του όποιου εγχειρήματος. Επεσήμανε ότι τα στοιχεία υπάρχουν αλλά δεν έχουν αξιοποιηθεί επαρκώς.

Ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθανάσιος Κελέμης, επεσήμανε τη σημασία διασύνδεσης της εκπαίδευσης με την εργασία, και την αναβάθμιση του θεσμού της μαθητείας
στο πρότυπο του διττού συστήματος.

Παρουσίασε το γερμανικό μοντέλο επαγγελματικής εκπαίδευσης αλλά και τα πιλοτικά προγράμματα που έχουν ήδη ξεκινήσει και στην Ελλάδα να φέρνουν ορατά αποτελέσματα και να αποτελούν οδηγό για την περαιτέρω ανάπτυξη τους.

Τόνισε ότι είναι καθοριστική η συνεννόηση των κοινωνικών εταίρων για τη διαμόρφωση των νέων εκπαιδευτικών προγραμμάτων προκειμένου να προσφέρουν
πλεονεκτήματα και στο κράτος και στους μαθητευόμενους και στις επιχειρήσεις.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος, των εταιρειών Realize, Viva Services και Viva Payment Χάρης Καρώνης ανέδειξε “το αυτονόητο στην επιχειρηματικότητα“. Είπε χαρακτηριστικά “αν μιλάμε για ανάπτυξη αυτή μπορεί να υπάρξει μόνο μέσα στην ΕΕ και στη ζώνη του ευρώ”.

Ζήτησε την αποδαιμονοποίηση της επιχειρηματικότητας στη χώρα και την παρέμβαση του κράτους στην οικονομία μόνο όμως σε ρυθμιστικό επίπεδο, όχι σε επιχειρηματικό. Διαπίστωσε ότι συνολικά στην Ευρώπη υπάρχουν περισσότερα εμπόδια στην επιχειρηματικότητα σε σχέση με τις ΗΠΑ και κατέληξε λέγοντας ότι για να αντιμετωπίσουμε την ανεργία δεν πρέπει να φοβόμαστε την αλλαγή.

Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιάννης Λοβέρδος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ