Το προεκλογικό… τανγκό θέλει δύο

του Αιμίλιου ΠΕΡΔΙΚΑΡΗ

Η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά για τα 40χρονα της ΝΔ το Σάββατο στη Χαλκιδική απέδειξε ότι έχουμε μπει σε προεκλογική περίοδο. Οι αιχμές του πρωθυπουργού δεν “πέτυχαν” μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως θα ανέμενε κάποιος, αλλά και το ΠΑΣΟΚ, σε μια φανερή προσπάθεια να ικανοποιήσει το νεοδημοκρατικό ακροατήριο και να ξυπνήσει τα “ένστικτά” του.

Η προεκλογική περίοδος, όμως, ουδείς γνωρίζει εάν θα είναι σύντομη ή εάν θα είναι παρατεταμένη. Αλλά το ίδιο κακό κάνει αυτό στην οικονομία και σε τελική ανάλυση στην ίδια τη χώρα. Όπως το ίδιο κακό κάνουν και ατυχέστατες δηλώσεις, όπως αυτές του Αδώνιδος Γεωργιάδη για τις καταθέσεις και τον ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες γυρνούν απρόκλητα τη χώρα στο “σκοτεινό” διάστημα πριν τις διπλές εκλογές του 2012…

Υπό αυτό το πρίσμα, ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων με την τρόικα, ο οποίος ξεκινά αύριο, θα είναι καθοριστικός για τις εξελίξεις. Εάν οι δανειστές επιμείνουν στις πιέσεις για ευαίσθητα ζητήματα, όπως είναι το ασφαλιστικό ή τα εργασιακά, τίποτε δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο στο πολιτικό σκηνικό. Εάν, όμως, η κυβέρνηση βγει όσο το δυνατόν αλώβητη, θα κερδίσει ζωή τουλάχιστον μέχρι την προεδρική εκλογή.

Στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα, άλλωστε, αναμένεται να ανοίξει η συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους. Η οποία ενδέχεται να απαιτήσει τη συναίνεση της αντιπολίτευσης, αφού, κατά πληροφορίες, οι εταίροι εμφανίζονται αποφασισμένοι να ζητήσουν ακόμη και την υπογραφή του Αλέξη Τσίπρα για να εξασφαλίσουν την τήρηση των συμφωνηθέντων και ένα σταθερό πολιτικό και οικονομικό κλίμα.

Πόσο διατεθειμένη, λοιπόν, είναι η πλευρά της Κουμουνδούρου να δεχθεί κάτι τέτοιο; Ας μη βιαστούν κάποιοι να απαντήσουν αρνητικά, δεδομένου ότι οι “θεσμικές” συναντήσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και – κυρίως – έμπιστων στελεχών του, όπως ο Γιάννης Δραγασάκης ή ο Γιώργος Σταθάκης έχουν πυκνώσει το τελευταίο χρονικό διάστημα…

Αυτό, βεβαίως, έχει μεγάλη απόσταση από το να δώσει τη συγκατάθεσή του ή και την υπογραφή του ο κ. Τσίπρας. Δείχνει, όμως, με καθαρό τρόπο δύο πράγματα: πρώτον, το πόσο διαφορετικά αντιμετωπίζει πλέον ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τους εταίρους και τις εξελίξεις. Και δεύτερον, ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ και οι εταίροι ετοιμάζονται ήδη για την επόμενη μέρα στη χώρα, επιβεβαιώνοντας ότι αυτή έχει μπει σε προεκλογική περίοδο.

Έτσι, δημοσκοπήσεις και “φωνές” ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσεγγίζει την αυτοδυναμία, όπως είδαμε αυτό το Σαββατοκύριακο, μάλλον κάνουν κακό στην προσπάθεια του ίδιου του κ. Τσίπρα και όχι στην κυβέρνηση. Ή, για τους πιο… πονηρούς, δείχνουν ότι υπάρχουν αρκετοί που δεν θα ήθελαν ομαλές εξελίξεις. Θα πρέπει, όμως, να κατανοήσουν ότι το μόνο που θα καταφέρουν σ’ αυτήν την περίπτωση είναι να δικαιώσουν τις υπερβολές (στην καλύτερη περίπτωση…) του Αδώνιδος!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ