Το πλεόνασμα “φέρνει” ελάφρυνση του χρέους

Ορόσημο αποτελεί η ερχόμενη Τετάρτη για την κυβέρνηση, αφού η επίσημη ανακοίνωση της Eurostat για την επισφράγιση του πρωτογενούς πλεονάσματος θα “πυροδοτήσει” συνολικές εξελίξεις σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο.

Κυρίως διότι αποτελεί την προϋπόθεση, όπως αποφασίστηκε στο Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012, για τη συζήτηση περί ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Το χρονικό πλαίσιο, ωστόσο, στο οποίο τοποθετείται η σχετική συζήτηση προσδιορίζεται στο φθινόπωρο, ωστόσο δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να επιδιώξει, εν όψει ευρωεκλογών, μια θετική πολιτική δήλωση από τους εταίρους και ένα πρώτο δείγμα για τις προθέσεις τους σχετικά με το χρέος.

Από εκεί και πέρα, η ανακοίνωση του πρωτογενούς πλεονάσματος ουσιαστικά κλείνει τον κύκλο του Μνημονίου, αφού αναμένεται να μεταθέσει τη συζήτηση με τους δανειστές σε άλλο αντικείμενο από αυτό των δημοσιονομικών μέτρων που υπήρχε ως τώρα. Αποτελεί δε βασικό επιχείρημα της ελληνικής πλευράς στη συγκεκριμένη διαπραγμάτευση, ως προς την επίτευξη των στόχων που επιτρέπουν στη χώρα, ύστερα από τη δημοσιονομική της προσαρμογή, να ατενίζει το μέλλον της με αισιοδοξία, από τη στιγμή που δεν παράγει πλέον ελλείμματα.

Το πρωτογενές πλεόνασμα, εξάλλου, συνδέεται απόλυτα με το κοινωνικό μέρισμα, η διανομή του οποίου θα ξεκινήσει το Μάιο και αποτελεί ένα ακόμη μέρος της “θετικής ατζέντας” που θέλει να δημιουργήσει η κυβέρνηση, σε συνδυασμό με την έξοδο στις αγορές, την παρουσίαση του νέου αναπτυξιακού προτύπου της χώρας (σε συνεργασία με το ΙΟΒΕ και το ΚΕΠΕ) και το νέο μεσοπρόθεσμο για την περίοδο 2014-2017.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ