Το περιβαλλοντικό πρόγραμμα “Αποστολή Νερό” γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Νερού

Το πρόγραμμα “Αποστολή Νερό“, που υλοποιείται από το Σύστημα της Coca-Cola στην Ελλάδα (Coca-Cola Τρία Έψιλον και Coca-Cola Hellas), γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Νερού με το βίντεο “Η βροχή δίνει ζωή“, που παρουσιάζει το έργο του σε ένα από τα πιο όμορφα νησιά της Ελλάδας, τη Σίκινο.

Μέσα από τις μαρτυρίες των κατοίκων και της τοπικής αυτοδιοίκησης προβάλλεται η συνεισφορά του προγράμματος στη βελτίωση της καθημερινότητας των 273 κατοίκων του νησιού και στη βιωσιμότητα της τοπικής κοινωνίας καθώς η εγκατάσταση υδατοσυλλεκτών βρόχινου νερού που έχει υλοποιήσει το πρόγραμμα “Αποστολή Νερό” δίνει στους κατοίκους του άνυδρου νησιού της Σικίνου, την  πρόσβαση σε 400.000 λίτρα νερό ετησίως. Το νερό αυτό αποτελεί σημαντικό αγαθό για την τοπική κοινωνία καθώς χρησιμοποιείται για δευτερογενείς και εναλλακτικές χρήσεις όπως είναι οι γεωργικές και αγροτικές εργασίες καθώς και η μελισσοκομία, που γνωρίζει άνθηση στο νησί.

Η Σίκινος συμπεριλαμβάνεται στα 23 ελληνικά νησιά που έχουν επωφεληθεί από το διεθνώς αναγνωρισμένο πρόγραμμα “Αποστολή Νερό”, το οποίο υλοποιείται από το 2006, στο πλαίσιο  της Κοινοτικής Οδηγίας Πλαίσιο για το Νερό και αποτελείται από εναλλακτικές πρακτικές σε όλες τις πλατφόρμες που ορίζει η Οδηγία. Για την υλοποίηση του συνόλου των πρακτικών που εντάσσονται στο πρόγραμμα “Αποστολή Νερό”, το Σύστημα της Coca-Cola συνεργάζεται με τους πλέον εξειδικευμένους επιστημονικούς φορείς και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που μπορούν να συμβάλλουν ουσιαστικά στην επίτευξη των στόχων του προγράμματος.

Μια από τις πλέον ενδιαφέρουσες πρωτοβουλίες του προγράμματος είναι η εγκατάσταση συστημάτων συλλογής βρόχινου νερού, ως ένας εμπεριστατωμένος τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος σε περιοχές όπου αυτό είναι ιδιαίτερα οξύ, όπως τα νησιά των Κυκλάδων, όπου ο μέσος όρος βροχόπτωσης δεν ξεπερνά τα 400 χιλιοστά ετησίως.

Με άξονα αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία αλλά και με την τεχνογνωσία της Παγκόσμιας Σύμπραξης για το Νερό – Μεσογειακό Σκέλος (GWP-Med):
– Έχουν εγκατασταθεί και επισκευαστεί  45 συστήματα συλλογής όμβριων υδάτων, σε 23 ελληνικά νησιά με έντονο πρόβλημα λειψυδρίας.
– Έχουν εκπαιδευτεί στην κατασκευή και συντήρηση των συστημάτων 170 τοπικοί τεχνίτες.
– Εξοικονομούνται ετησίως 39.000.000 lt νερού.
– Επωφελούνται άμεσα 34.800 κάτοικοι των νησιών.

Επίσης, ιδιαίτερη βαρύτητα έχει δοθεί και στην εκπαιδευτική διάσταση του προγράμματος. Σε συνεργασία με το Μεσογειακό Γραφείο Πληροφόρησης για το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό και την Αειφόρο Ανάπτυξη (ΜΙΟ- ECSDE) πραγματοποιείται σε δημόσια σχολεία το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο “Το δώρο της βροχής“, το οποίο έχει ως στόχο να ενημερώσει και να εκπαιδεύσει τα παιδιά για την σημασία του νερού. Συνολικά το εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχουν παρακολουθήσει 5.720 μαθητές και 524 καθηγητές οι οποίοι έχουν ενημερωθεί σχετικά με τη δραστηριότητα και τη σημασία της σωστής διαχείρισης του νερού και ειδικότερα του προγράμματος συλλογής όμβριων υδάτων.

Σύστημα συλλογής βρόχινου νερού (Σύρος) copy_454

Επιπλέον, το 2011, το “Αποστολή Νερό” και η WWF Ελλάς, ξεκίνησαν την υλοποίηση του προγράμματος με τίτλο “Προστασία των Υγροτόπων“. Στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία ενός δικτύου ενεργών πολιτών για την παρακολούθηση και αποκατάσταση της καλής οικολογικής κατάστασης των υγροτόπων καθώς και η διαρκής ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών για τη σπουδαιότητά τους. Μέσα από την συγκεκριμένη πρωτοβουλία δημιουργήθηκαν6 ομάδες εθελοντισμού, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την παρακολούθηση της οικολογικής κατάστασης των υγροτόπων. Μέχρι σήμερα περισσότεροι από 80 ενεργοί πολίτες έχουν παρακολουθήσει 200 υγροτόπους στην Κρήτη, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί δεκάδες δράσεις με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Στο ίδιο πλαίσιο, από το 2010 υλοποιείται η εκστρατεία “Πάρε Μέρος και Καθάρισες” που στοχεύει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα προστασίας των ακτών και των παράκτιων οικοσυστημάτων και σε θέματα ανακύκλωσης υλικών. Μέχρι σήμερα, 12.041 εθελοντές έχουν συμμετάσχει σε αυτή την προσπάθεια, 63,7 χιλιόμετρα ακτών έχουν καθαριστεί και έχουν συλλεχθεί 9,4 τόνοι ανακυκλώσιμων υλικών και 9,1 τόνοι απορριμμάτων.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ