Τουρκολιάς: “Αξιόλογη η βελτίωση της οικονομίας, κρίσιμο το επόμενο διάστημα”

O διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Αλέξανδρος Τουρκολιάς.

Ιδιαίτερα αξιόλογη χαρακτήρισε την πορεία της ελληνικής οικονομίας ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Αλέξανδρος Τουρκολιάς, σε δείπνο με επιχειρηματίες στη Λάρισα, ενώ τόνισε ότι το επόμενο χρονικό διάστημα είναι κρίσιμο για τη μέσο-μακροπρόθεσμη προοπτική της.

Ειδικότερα, ο Αλ. Τουρκολιάς στάθηκε στη συνεχή βελτίωση της αξιοπιστίας της χώρας “που αντανακλάται στην αυξανόμενα θετική ανταπόκριση των αγορών” και πρόσθεσε πως είναι θέμα χρόνου “αυτές οι τάσεις να μετουσιωθούν σε γενικότερη βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος, αμβλύνοντας τις επώδυνες κοινωνικές επιπτώσεις και την αύξηση της ανισότητας λόγω της κρίσης”.

Τόνισε επίσης ότι πολλά θα εξαρτηθούν από την “ταχύτητα και η αποφασιστικότητα, με την οποία η οικονομική πολιτική αλλά και ο ιδιωτικός τομέας θα ανταποκριθούν στις αναδυόμενες προκλήσεις” και ανέφερε πως ή ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος ένα χρόνο νωρίτερα από τις εκτιμήσεις του Μνημονίου δείχνει πλέον απολύτως ρεαλιστικός στόχος.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής είπε ακόμα ότι “οφείλουμε να υλοποιήσουμε με αποτελεσματικό τρόπο τις κρίσιμες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ενδεχόμενες επικουρικές προσαρμογές στον ιδιωτικό τομέα, που να παγιώνουν ένα σταθερό και ελκυστικό επιχειρηματικό περιβάλλον”, ενώ αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Εθνική και στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα γενικότερα, είπε ότι “η επιτυχής ολοκλήρωση της ανά-κεφαλαιοποίησης, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη ολοκλήρωση των τεστ κοπώσεως των ελληνικών τραπεζών  και τις επικουρικές ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης, αναμένεται να επιτρέψουν στην τράπεζα να διαδραματίσει πολύ πιο ενεργό ρόλο στην οικονομική ανάκαμψη”.

Ειδικότερα για την Εθνική Τράπεζα ανέφερε ότι “στοχεύει να ενισχύσει περαιτέρω την κεφαλαιακή της βάση, που σήμερα ο δείκτης Core Tier 1 είναι 9,2%”, καθώς και ότι “είναι η μόνη ελληνική τράπεζα, και χωρίς κομπασμό, πρωτοπόρος στην Ευρώπη, με δείκτη δανείων προς καταθέσεις σχεδόν 90%, όταν ο δείκτης αυτός σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι, κατά μέσο όρο 120%“.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ