“Τουλάχιστον 2 νεκροί στην Τουρκία”

Για τουλάχιστον 2 νεκρούς και πάνω από 1.000 τραυματίες κάνει λόγο η Διεθνής Αμνηστία αναφορικά με τα σοβαρά επεισόδια που διεξάγονται στην Κωνσταντινούπολη και εξαπλώθηκαν σε όλη τη χώρα τις τελευταίες τρεις ημέρες.

Οι διαδηλωτές, μετά την αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων κατ’ εντολή του πρωθυπουργού Ερντογάν, παρέμειναν το βράδυ του Σαββάτου στην πλατεία Ταξίμ, σε μία σχετικά ήρεμη νύχτα (αν και στην Άγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη σημειώθηκαν επεισόδια σε πορείες διαδηλωτών προς τα γραφεία του πρωθυπουργού Ερντογάν), ενώ όπως μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα, έχουν προγραμματίσει να συναντηθούν και πάλι στην πλατεία σήμερα το μεσημέρι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας έχουν συλληφθεί 939 διαδηλωτές σε τουλάχιστον 90 διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε 48 πόλεις, ενώ το υπ. Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι έχουν τραυματιστεί 79 άνθρωποι, εκ των οποίων 53 πολίτες (ο ένας πολύ σοβαρά) και 26 αστυνομικοί.

Ωστόσο, οι διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διαφωνούν με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα με ανεπίσημες πηγές της Διεθνούς Αμνηστίας να κάνουν λόγο για τουλάχιστον δύο νεκρούς και πάνω από χίλιους τραυματίες.

Σήμερα, η Κωνσταντινούπολη και η Άγκυρα μοιάζουν με “βομβαρδισμένα τοπία”, μετά τα σοβαρά επεισόδια που μαίνονται τις τρεις τελευταίες ημέρες, ενώ όπως δηλώνουν οι διαδηλωτές στα διεθνή ειδησεογραφικά μέσα, η διαμαρτυρία τους έχει ξεφύγει από την αντίδραση στην ανάπλαση του πάρκου Γκεζί και στρέφεται καθολικά ενάντια στην πολιτική Ερντογάν την οποία χαρακτηρίζουν ως νεο-οθωμανική και δικτατορική.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ