Τι κρύβει το… Αθήνα-Παρίσι;

Στην αρχή ειπώθηκε ότι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα γίνουν στο Παρίσι και όχι σε ελληνικό έδαφος. Πηγές, όμως, της Κομισιόν διέψευσαν την πληροφορία και είπαν ότι οι συζητήσεις για τη φθινοπωρινή αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας θα γίνουν στην Αθήνα. Λίγο αργότερα, όμως, κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι… ισχύουν και τα δύο. Ότι, δηλαδή, θα γίνει μια προπαρασκευαστική συνάντηση στο Παρίσι και στη συνέχεια οι τελικές συζητήσεις θα γίνουν στην Αθήνα.

Τι κρύβει, λοιπόν, αυτή η “ανοιχτή γραμμή” ανάμεσα σε Παρίσι και Αθήνα, για τρόικα και κυβέρνηση; Και οι δύο πλευρές επισήμως δηλώνουν ότι δεν αλλάζει κάτι επί της ουσίας στη διαπραγμάτευση και ρίχνουν τους τόνους. Αντιθέτως, συμπληρώνουν, αυτό βοηθά στην αποδραματοποίηση της κατάστασης, αφού τα τελευταία χρόνια είχαμε συνηθίσει σε εντάσεις – το 2011 ο Ευάγγελος Βενιζέλος έλεγε ότι «έδιωξε» την τρόικα από το γραφείο του και η τρόικα έλεγε ότι έφυγε μόνη της – και αδιέξοδα.

Οι… υποψιασμένοι, όμως, έχουν αρχίσει και πλάθουν άλλα σενάρια. Όπως ότι στο Παρίσι θα γίνουν οι πρώτες, προκαταρκτικές συζητήσεις για το μεγάλο θέμα της διευθέτησης του χρέους. Εκεί όπου ο Γιάννης Στουρνάρας, ως υπουργός Οικονομικών, στις αρχές του περασμένου Ιούνη, είχε συναντήσει την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ για το ίδιο ζήτημα!

Η κυβέρνηση, άλλωστε, και προσωπικά ο πρωθυπουργός δεν έχουν κρύψει ότι ο μεγάλος στόχος της πολιτικής τους είναι η κατά το δυνατόν ευνοϊκότερη διευθέτηση του ελληνικού χρέους. Κάτι που θα αποτελέσει και πολιτικό «όπλο» στο εσωτερικό πεδίο, είτε τα πράγματα “στραβώσουν” με την προεδρική εκλογή είτε η κυβέρνηση προχωρήσει ακάθεκτη στην ολοκλήρωση της τετραετίας και άρα υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζει.

Το ενδεχόμενο, συνεπώς, να ξεκινήσουν στο Παρίσι οι προκαταρκτικές συζητήσεις για το θέμα του χρέους εξυπηρετεί και τα δύο σενάρια. Και το πρώτο της “έκτακτης ανάγκης”, ώστε να είναι έτοιμη μια λύση-απάντηση από την πλευρά της κυβέρνησης και το δεύτερο των “ομαλών συνθηκών”, επιτρέποντας έτσι και στους δανειστές και στην ελληνική πλευρά να πάρουν το χρόνο τους για να επιτύχουν ό,τι καλύτερο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ