Τι άλλαξε στα ελληνικά λιμάνια από την 1η Αυγούστου και τι δίνει ώθηση στον τουρισμό και την οικονομία

Θετικά υποδέχεται η Ομοσπονδία Κρουαζιέρας (Cruising Association) τις αλλαγές που ισχύουν στην Ελλάδα από την 1η του μήνα για τα τέλη εισόδου και ελλιμενισμού των σκαφών, σημειώνοντας μάλιστα ότι “αυτές μπορούν να δώσουν ώθηση και ανάπτυξη στις υποδομές των ελληνικών λιμανιών και άρα στο θαλάσσιο τουρισμό της χώρας”.

Έως την 1η Αυγούστου, η Ακτοφυλακή (Λιμενική Αστυνομία) εισέπραττε το τέλος εισόδου, ελλιμενισμού και διανυκτέρευσης των σκαφών, ανάλογα με το μήκος τους (+ΦΠΑ).

Η αλλαγή, ωστόσο, συνίσταται στο ότι πλέον δεν καταβάλλονται τέλη εισόδου, ενώ τα τέλη ελλιμενισμού και διανυκτέρευσης εισπράττονται από το Λιμενικό Ταμείο, προσφέροντας τη δυνατότητα εκπτώσεων στους τακτικούς επισκέπτες.

Σε ό,τι αφορά τις μαρίνες, τα τέλη θα συνεχίσουν να εισπράττονται από τον εκάστοτε διαχειριστή της.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ομοσπονδίας Κρουαζιέρας, Τζιμ Μπέρσελμαν, το παλιό σύστημα ήταν ιδιαίτερα αντιδημοφιλές, καθώς κάποιος ήταν αναγκασμένος να… κυνηγά τα γραφεία της Λιμενικής Αστυνομίας και να τα ψάχνει σε σκοτεινά στενά, με αποτέλεσμα να μην εισπράττονται τα τέλη και τα έργα υποδομών στα λιμάνια να είναι ανύπαρκτα.

Προσθέτει ότι η μείωση του τέλους εισόδου θα είναι ακόμη πιο ευεργετική, όπως και η είσπραξή του επί του σκάφους, καθώς η εισπραξιμότητα θα ανέβει κάθετα και θα αντιμετωπιστεί και η φοροδιαφυγή.

Η Ομοσπονδία σημειώνει τέλος ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις συλλογής του “φόρου κυκλοφορίας” που έχει θεσπιστεί από τον Ιανουάριο. Παρουσιάζει μάλιστα μια πλήρη εικόνα όλων των τελών για τα ελληνικά λιμάνια στην παρακάτω διεύθυνση: www.cruising.org.uk/news/greeceupdate

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ