Τα καλά και… κακά “μαντάτα” του Μεσοπρόθεσμου

Καλά και… κακά νέα περιλαμβάνει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2015-2018 που παρουσιάστηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα και οδεύει προς ψήφιση στη Βουλή, ως τελευταία προϋπόθεση για να ανοίξει η συζήτηση περί ελάφρυνσης του χρέους.

Τα καλά νέα είναι το πρωτογενές πλεόνασμα 2,3% του ΑΕΠ για το 2014, το οποίο βρίσκεται πάνω από τον αρχικό στόχο του 1,5%. Επίσης, η μείωση του χρέους στα επίπεδα του 138% στα τέλη του 2018.

Τα… κακά νέα είναι το δημοσιονομικό κενό 911 εκατ. ευρώ για το 2015, και 1,9 δισ. το 2016, ενώ ο κ. Σταϊκούρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας προσφυγής στις αγορές εντός του έτους, για την αναζήτηση ποσού από 3 έως 6 δισ. ευρώ.

Οι εκτιμήσεις για το δημοσιονομικό κενό, πάντως, θα αναθεωρηθούν αναλόγως με το ρυθμό ανάπτυξης που θα καταγραφεί από φέτος και στα επόμενα χρόνια, με πιθανό αποτέλεσμα την πλήρη κάλυψή του και άρα την αποφυγή νέων δημοσιονομικών μέτρων – τα οποία η Κομισιόν στην έκθεση αξιολόγησής της είχε υπολογίσει σε πάνω από 7 δισ. ευρώ έως το 2017. Το ΥΠΟΙΚ επιμένει, άλλωστε, για μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα και όχι δημοσιονομικά.

“Η Ελλάδα κατάφερε να διαψεύσει όσους αμφισβητούσαν την επίτευξη των στόχων”, δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας, προσθέτοντας ότι δρομολογούνται οι πρώτες στοχευμένες, όπως είπε, μειώσεις φορολογικών επιβαρύνσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ