Τέσσερα 24ωρα που κρίνουν τη συμφωνία ή τη ρήξη

Τέσσερα δραματικά 24ωρα οριστικών εξελίξεων για το ελληνικό ζήτημα φαίνεται ότι είναι αυτά που έχουν ξεκινήσει από τα μεσάνυχτα, με το πρωί της Δευτέρας να ξημερώνει είτε με συμφωνία και ανακούφιση που θα φέρει αυτή είτε με δυσοίωνα σενάρια για το μέλλον.

Παρά το γεγονός ότι στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, η οποία είχε τεθεί αρχικά ως ορόσημο, δεν αναμένονται αποφάσεις, η τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Γιούνκερ και η νέα συμβιβαστική πρόταση του προέδρου της Κομισιόν είναι αυτή που πυροδοτεί τις εξελίξεις.

Εντός των επομένων ωρών, θα παρουσιάσει νέα, βελτιωμένη πρόταση των Θεσμών προς την Ελλάδα, ενώ με την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα από τη Ρωσία – όπου βρίσκεται για το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ – δεν αποκλείεται να υπάρξει και συνάντησή τους.

Σε κάθε περίπτωση, όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες βρίσκονται σε ετοιμότητα για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής μέσα στο Σαββατοκύριακο – πιθανότατα την Κυριακή – η οποία αποτελεί και προσδοκία της ελληνικής πλευράς, ως μέρους της πολιτικής λύσης που επιδιώκει.

Μια έκτακτη Σύνοδος, ωστόσο, κρύβει και το ενδεχόμενο δυσάρεστων αποφάσεων για την Ελλάδα, στην περίπτωση που η νέα πρόταση των Θεσμών δεν θα ικανοποιήσει την κυβέρνηση.

Πολλοί συνδέουν αυτές τις αποφάσεις με capital controls και κλειστές τράπεζες, παρά το γεγονός ότι και στην κυβέρνηση έχουν συνειδητοποιήσει το πλήγμα που θα έχει στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου μια τέτοια εξέλιξη.

Προς το παρόν, το ενδεχόμενο αυτό φαίνεται να απομακρύνεται, αν και παραμένει ορατό και προκαλεί ακόμη μεγαλύτερο τρόμο, δεδομένων των εκροών-ρεκόρ των τελευταίων ημερών από τις τράπεζες. Υπολογίζεται ενδεικτικά ότι μόνο τις τελευταίες τρεις ημέρες έφυγαν πάνω από 2 δισ. ευρώ από τις ελληνικές τράπεζες και περισσότερα από 30 δισ. ευρώ από τον περασμένο Δεκέμβριο έως σήμερα.

Πιέσεις προς εξεύρεση οριστικής λύσης εξακολουθεί να ασκεί και η αμερικανική πλευρά, με αλλεπάλληλες επαφές κυβερνητικών στελεχών (όπως ο υπουργός Οικονομικών ή η υφυπουργός Εξωτερικών) με κυβερνητικούς παράγοντες.

Σε κάθε περίπτωση, απώτατο χρονικό όριο αποτελεί η προγραμματισμένη Σύνοδος Κορυφής της επόμενης εβδομάδας (25-26 Ιουνίου). Εάν δεν έχουν υπάρξει αρνητικές εξελίξεις έως τότε και έχει διαφανεί η προοπτική συμφωνίας, είναι πολύ πιθανό οι τελικές υπογραφές να πέσουν εκεί. Διαφορετικά, δεν υπάρχουν άλλα χρονικά – και πολιτικά – περιθώρια…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ