Σ. Παπαντωνόπουλος: “Στοίχημα της InsuranceMarket.gr να αναπτύξει την ιδιωτική ασφάλιση υγείας και σύνταξης στην Ελλάδα”

στον Δημήτριο ΠΟΓΚΑ

Με τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα και τις επιταγές των δανειστών της για αναδιαμόρφωση και περικοπές στα συστήματα περίθαλψης και συνταξιοδότησης, η Ελλάδα έχει ανάγκη να επιτρέψει και να αναπτύξει ιδιωτικές αγορές ασφάλισης στον κλάδο της υγείας και της σύνταξης, τονίζει σε συνέντευξή του στο Startupper.gr ο Σωτήρης Παπαντωνόπουλος, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της InsuranceMarket.gr.

Η εταιρεία λειτουργεί από τα τέλη του 2010 ως LiveInsurance.gr, επαναλανσαρίσθηκε το 2012 - έτος στο οποίο αναδύθηκε στην Ελλάδα η τάση οι ασφαλιστικές εταιρείες να στρέφονται προς το Διαδίκτυο - έχοντας λάβει ανάδραση από τους πελάτες και την ασφαλιστική αγορά και σήμερα έχει αναδειχθεί ως ο μεγαλύτερος διαδικτυακός ασφαλιστικός διαμεσολαβητής και «μηχανή» αναζήτησης και σύγκρισης ασφαλιστικών προγραμμάτων στην Ελλάδα, κυρίως στον κλάδο του αυτοκινήτου. Όπως, μάλιστα, αναφέρει ο Σ. Παπαντωνόπουλος η εταιρεία, αφού για πολλά χρόνια πρωτοπόρησε στην ψηφιοποίηση των ασφαλιστικών υπηρεσιών στη χώρα, σε συνεργασία και με τις ίδιες τις ασφαλιστικές εταιρείες, το 2014 εξυπηρέτησε πάνω από 50.000 καινούριους πελάτες, ενώ στο πρώτο τρίμηνο του 2015 ξεπέρασε τους 100.000 ενεργούς πελάτες και καθημερινώς παράγει περί τα 1.000 συμβόλαια, εκ των οποίων το ένα τρίτο είναι νέων πελατών. Το 93% των εργασιών της εταιρείας αφορά στην ασφάλιση αυτοκινήτου, ενώ το 60-65% της παραγωγής ολοκληρώνεται από το διαδικτυακό κανάλι.

Ο διευθύνων σύμβουλος της InsuranceMarket τονίζει ότι για την εταιρεία αποτελεί σημαντική ευκαιρία η ανάπτυξη των υπηρεσιών ασφάλισης στους κλάδους υγείας και σύνταξης και για αυτό ήδη επενδύει στον συγκεκριμένο χώρο, με σκοπό να αναπτύξει τεχνογνωσία την οποία θα μπορέσει να «εξάγει» και σε άλλες αγορές σε περιφερειακό επίπεδο.

Ο Σ. Παπαντωνόπουλος τονίζει επίσης ότι οι Έλληνες, αν και υπολείπονται από χώρες όπως για παράδειγμα η Τουρκία στην εξάπλωση του ηλεκτρονικού εμπορίου, εμφανίζονται εξοικειωμένοι με τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες στο χώρο της ασφάλισης, καθώς έχουν τη δυνατότητα να συγκρίνουν σε ένα κεντρικό μέρος τα ασφαλιστικά προγράμματα, να απλουστεύουν και να ολοκληρώνουν με ταχύτητα τις διαδικασίες και να επωφελούνται από μικρότερες τιμές. Από την πλευρά τους, οι ίδιες οι ασφαλιστικές εταιρείες συνεργάζονται με aggregators όπως η InsuranceMarket προκειμένου να αναπτύξουν διαδικτυακές υπηρεσίες που στη συνέχεια διοχετεύουν και στα υπόλοιπα δίκτυά τους, ενώ μέσα από τα δεδομένα που συλλέγουν οι πλατφόρμες είναι σε θέση να προσφέρουν δυναμική τιμολόγηση με βάση τα χαρακτηριστικά του ασφαλιζόμενου.

Τέλος, "τρέχοντας" μία διαδικτυακή κατά ένα μέρος εταιρεία, ο Σ. Παπαντωνόπουλος εκφράζει την άποψη ότι η Ελλάδα - εν μέσω και της συγκυρίας - πρέπει να επενδύσει στην τεχνολογία και την ψηφιοποίηση του κράτους, δημιουργώντας τεχνογνωσία και ανθρώπινο δυναμικό που θα μπορέσει να εξάγει και σε άλλες χώρες του κόσμου, ακολουθώντας την τάση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Παρακολουθήστε ολόκληρο το βίντεο της συνέντευξης με τον Σωτήρη Παπαντωνόπουλο στο Startupper.gr