Σ. Λαζαρίδης: “Οι ξένοι επενδυτές κοιτούν πλέον μόνο τις επενδυτικές ευκαιρίες στις ελληνικές εισηγμένες”

του Γιάννη ΔΙΟΝΑΤΟΥ, από το Λονδίνο

Με μία συνέντευξη του προέδρου του Χρηματιστηρίου Αθηνών στο τηλεοπτικό δίκτυο Bloomberg – στο κτίριο του οποίου φιλοξενείται και φέτος το roadshow του ΧΑ – ξεκίνησε πριν λίγη ώρα και τυπικά το 9ο Greek Roadshow του Χρηματιστηρίου στο Λονδίνο.

Όπως σας ενημέρωσε και νωρίτερα σήμερα το πρωί το EMEA.gr, στο φετινό roadshow η συμμετοχή είναι μεγαλύτερη από ποτέ: συμμετέχουν 31 εισηγμένες και 190 fund managers από 125 funds. Το ενδιαφέρον, μάλιστα, ήταν τέτοιο που ορισμένες εταιρείες ξεκίνησαν τα “ραντεβού” από την Τετάρτη, μία ημέρα νωρίτερα από την επίσημη έναρξη του roadshow.

Ο Σωκράτης Λαζαρίδης τόνισε ότι πλέον οι ξένοι επενδυτές επικεντρώνονται σε ποιες ελληνικές εταιρείες να επενδύσουν και κυρίως σε ποιες εισηγμένες, και δεν απασχολούνται με το μακροοικονομικό περιβάλλον της Ελλάδας – καθώς τα προβλήματα που αντιμετώπιζε έχουν σε μεγάλο βαθμό λυθεί.

Όταν ρωτήθηκε για την πρόσφατη υποβάθμιση της ελληνικής χρηματαγοράς στις αναδυόμενες, ο Σ. Λαζαρίδης ανέφερε ότι από άποψη υποδομών, το ελληνικό χρηματιστήριο ανήκει στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια (πχ. η εταιρική διακυβέρνηση που ακολουθεί), ενώ το γεγονός ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει ένα ισχυρό νόμισμα όπως το ευρώ, προσθέτει στο ελληνικό χρηματιστήριο ένα ισχυρό πλεονέκτημα.

Οι επενδυτές, συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΧΑ, κατά τη διάρκεια των επαφών στο roadshow δείχνουν ότι αναζητούν επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα.

Τέλος, σχετικά με τις ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και ένα ενδεχόμενο αστάθειας, τόνισε ότι η πολιτική συζήτηση σε τοπικό επίπεδο – όπως έγινε και στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης – είναι σημαντική, ωστόσο οι επενδυτές κοιτούν πλέον τις ευκαιρίες που "υπόσχονται" οι ελληνικές εταιρείες.