Συνεδριάζει στο Μινσκ η “ομάδα επαφής” για την Ουκρανία

Στο Μινσκ της Λευκορωσίας συνέρχεται σήμερα η ομάδα επαφής για την ουκρανική κρίση, αποτελούμενη από εκπροσώπους του Κιέβου, της Μόσχας και του ΟΑΣΕ.

Όπως ανακοίνωσε ο Αντρέι Πουργκίν, αναπληρωτής πρωθυπουργός της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, η οποία έχει μονομερώς ανακηρυχθεί από τους αυτονομιστές, στις συνομιλίες θα δώσουν το παρών και ένας ή περισσότεροι εκπρόσωποι των φιλορώσων αυτονομιστών.

Χθες, ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναφέρθηκε για πρώτη φορά στην ιδέα καθορισμού μίας κρατικής υπόστασης για τις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών.

Λίγο μετά τη δημοσιοποίηση των δηλώσεων αυτών, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ διευκρίνισε ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας δεν έκανε ποτέ λόγο για την ίδρυση ανεξάρτητου κράτους στις περιοχές της νοτιο-ανατολικής Ουκρανίας.

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ξεκινήσει την επεξεργασία πρότασης για την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, η οποία κατηγορείται από τις δυτικές χώρες ότι έχει αναπτύξει στρατιωτικές δυνάμεις για την υποστήριξη των φιλορώσων αυτονομιστών της ανατολικής Ουκρανίας.

Η Επιτροπή θα παρουσιάσει τα μέτρα αυτά στους Ευρωπαίους ηγέτες στο τέλος της εβδομάδας, ανάλογα με τις εξελίξεις επί του πεδίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ