Συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου το πρωί – Κινητικότητα για επίσπευση της προεδρικής εκλογής – Τι αποφάσισε για την τρόικα η κυβέρνηση

H πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, εν όψει του κρίσιμου Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου, αλλά και η έλευση του Τούρκου πρωθυπουργού, Αχμέτ Νταβούτογλου, στην Αθήνα αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχουν στις 9 το πρωί ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Στη συζήτηση στο EuroWorking Group χθες στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών-μελών προέτρεψαν τις δύο πλευρές να έρθουν σε συμφωνία για την αξιολόγηση ως τις 14 Δεκεμβρίου.

Χθεσινό δημοσίευμα του Reuters που επικαλείτο έγγραφο της Ευρωζώνης ανέφερε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εξέταζαν την παράταση του ελληνικού προγράμματος στήριξης κατά έξι μήνες, έως τα μέσα του 2015, ούτως ώστε να δοθεί χρόνος στην Αθήνα να καλύψει πιθανές καθυστερήσεις εν όψει της προεδρικής εκλογής.

Η κυβέρνηση αποφάσισε, εξάλλου, να μη στείλει απάντηση στο mail της τρόικας και η συζήτηση να μεταφερθεί κατευθείαν στο Eurogroup της Δευτέρας.

Στο μεταξύ, μετά τη συνάντηση που είχε χθες με τον Κάρολο Παπούλια ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επίσπευσης της προεδρικής εκλογής, λέγοντας πως είναι ένα θέμα προς συζήτηση.

Την ίδια στιγμή, σε εξέλιξη βρίσκεται προσπάθεια συλλογής υπογραφών από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ και ανεξάρτητων, προκειμένου να επιδιωχθεί συναίνεση και να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή και μάλιστα με επίσπευση των διαδικασιών, αλλά και ολοκλήρωση της θητείας, με την αποφυγή πρόωρων εκλογών. Οι βουλευτές επιδιώκουν, επίσης, την προώθηση της Συνταγματικής Αναθεώρησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ