Συμφωνία-μαμούθ στην κρουαζιέρα

Στην εξαγορά της αμερικανικής εταιρείας κρουαζιέρας Prestige Cruise αναμένεται να προχωρήσει η Norwegian Cruise Line (NCL), η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου μετά τη Royal Caribbean και την Carnival.

H αξία της εξαγοράς υπολογίζεται στα 3 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η ανακοίνωση θα μπορούσε να γίνει αυτή την εβδομάδα, αλλά δεν υπάρχουν επίσημοι σχολιασμοί από τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Η Prestige Cruise ανήκει στο private equity fund Apollo Global Management, το οποίο επίσης κατέχει το 20% της NCL, ενώ ο κύριος μέτοχος της NCL, η Genting, η μαλαισιανή εταιρεία που ελέγχει και τη Star Cruises, έχει δηλώσει ότι θα μπορούσε να προχωρήσει στην πώληση του ποσοστού της που αποτιμάται σε 1,88 δισ. δολάρια.

Η NCL διαθέτει 13 κρουαζιερόπλοια, ενώ η με έδρα το Μαϊάμι Prestige Cruise διαχειρίζεται πέντε πλοία με το εμπορικό σήμα Oceania Cruises και άλλα τρία ως Regent Seven Seas.

Η εταιρεία έχει επίσης ένα κρουαζιερόπλοιο 738 κλινών υπό κατασκευή στα ναυπηγεία Fincantieri, το οποίο αναμένεται να παραλάβει το 2016.

Επισημαίνεται ότι ο κλάδος της κρουαζιέρας γνωρίζει ιδιαίτερη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα ο ανταγωνισμός να οδηγεί σε νέα ρεκόρ παραγγελιών.

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της Norwegian Cruises, η οποία παρήγγειλε πρόσφατα στη Γερμανία ένα νέο υπερ-κρουαζιερόπλοιο αξίας 1,6 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, οι μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου στρέφουν το βλέμμα προς Ανατολάς και ειδικότερα στην τεράστια και πολλά υποσχόμενη αγορά της Κίνας.

Η Ασιατική Ενωση Κρουαζιέρας υπολογίζει ότι συνολικά στην ασιατική αγορά ο αριθμός των επιβατών θα ανέλθει στα 3,8 εκατ. έως το 2020 από 1,3 εκατ. το 2012. Εκτιμά δε ότι το 1,6 εκατ. εξ αυτών θα είναι Κινέζοι.

Η Carnival εμφανίζεται πολύ πιο αισιόδοξη, ποντάροντας σε εκτίναξη του συνολικού αριθμού των επιβατών στην Ασία στα 7 εκατ. έως το 2020.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ