Συγχαρητήρια σε Ιρλανδία και Ισπανία από τον Γ. Ντάισελμπλουμ

Συγχαρητήρια στην Ισπανία και την Ιρλανδία για την έξοδό τους από τα προγράμματα των μνημονίων έδωσε ο Ολλανδός επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Συγκεκριμένα, η Ισπανία θα εξέλθει τον Ιανουάριο από το πρόγραμμα στήριξής της χωρίς να χρειαστεί έναν προστατευτικό μηχανισμό από τους δανειστές της, ανακοινώθηκε από το Eurogroup.

“Υποστηρίζουμε πλήρως την απόφαση της να μην ζητήσει νέα οικονομική βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) μετά την έξοδό της από το πρόγραμμα στήριξης τον Ιανουάριο του 2014”, αναφέρουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης στην ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε μετά την ολοκλήρωση της συνόδου τους στις Βρυξέλλες.

“Η βοήθεια που προσέφερε ο ΕΜΣ κρίθηκε επαρκής για να αντιμετωπιστούν οι αδυναμίες του χρηματοοικονομικού συστήματος (της Ισπανίας). Η γενική κατάσταση του ισπανικού τραπεζικού τομέα έχει βελτιωθεί σημαντικά“, επισημαίνει η ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι η ανακοίνωση του Eurogroup συμπίπτει με την ανακοίνωση της ιρλανδικής κυβέρνησης, η οποία επισήμανε ότι θα εξέλθει από το πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας της όπως αναμενόταν στις 15 Δεκεμβρίου “χωρίς να λάβει μια προληπτική γραμμή πιστώσεων”.

“Οι Ιρλανδοί και οι Ισπανοί πέρασαν μια δύσκολη περίοδο, όμως έχω εμπιστοσύνη στο γεγονός ότι οι προσπάθειές τους θα αποδώσουν”, δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ