Στο “πλευρό” των ελληνικών startups το παγκόσμιο δίκτυο TiE

του Δημητρίου ΠΟΓΚΑ

Με τη συμμετοχή πολύπειρων επιχειρηματιών από το παγκόσμιο δίκτυο του TiE Global, αλλά και εκπροσώπων του τοπικού “οικοσυστήματος” τεχνολογικής επιχειρηματικότητας διεξάγεται το bootcamp startup εταιρειών που διοργανώνει το δίκτυο για 29 πολλά υποσχόμενες νεοφυείς ελληνικές επιχειρήσεις στην Αθήνα.

Την εκδήλωση άνοιξε ο PK Agarwal, διευθύνων σύμβουλος του δικτύου, ενώ πρώτος απηύθυνε χαιρετισμό ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Ντάνιελ Μπέννετ-Σμιθ, ο οποίος τόνισε την υποστήριξη της αμερικανικής πρεσβείας στις ομάδες και τις πρωτοβουλίες προώθησης της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, ενώ εξέφρασε την ευχαρίστησή του για την παρουσία του TiE στην Ελλάδα. “Υπάρχουν σπουδαία μυαλά στην Ελλάδα και χρειάζεται αυτό το είδος δικτύωσης, καθώς η χρηματοδότηση παραμένει μία σημαντική πρόκληση“.

Βασικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Ασόκ Ράο, επιχειρηματίας κατά συρροή, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Whodini.com και πρόεδρος του TiE Global, ο οποίος μίλησε για αυτό που χαρακτήρισε ως το “γονίδιο του επιχειρηματία“, το οποίο μετατρέπει το 4% του πληθυσμού κάθε χώρας στον κόσμο σε επιχειρηματίες. Ο Α. Ράο υπογράμμισε δύο στοιχεία που περιορίζουν την επιχειρηματική δράση σε ορισμένες χώρες: η κυβέρνηση και οι ρυθμίσεις που θεσπίζει για την επιχειρηματική δραστηριοποίηση και το κοινωνικό και πολιτισμικό περιβάλλον που ενοχοποιεί την αποτυχία.

Ο Ινδοαμερικανός επιχειρηματίας, ο οποίος έχει δημιουργήσει 5 startups, απηύθυνε ένα κάλεσμα προς δράση στους παριστάμενους startupers, ώστε να σταματήσουν να προετοιμάζονται για την έναρξη της δραστηριότητάς τους και να ξεκινήσουν άμεσα, χωρίς να φοβούνται την ανάληψη ρίσκου και την πιθανότητα αποτυχίας. Οι βασικές συμβουλές του Α. Ράο ήταν η σκληρή δουλειά, η γνώση οικονομικών στοιχείων για την επιχείρηση, η διδαχή από τα λάθη του ίδιου του επιχειρηματία ή των μεντόρων του και οι ικανότητες γραφής και ομιλίας για την καλύτερη επικοινωνία της εταιρείας.

Δεύτερος βασικός ομιλητής ήταν ο Μάρκος Βερέμης, διευθύνων σύμβουλος της Upstream, ο οποίος τόνισε ότι παρότι το γεγονός ότι είναι εξαιρετικό το ότι υπάρχουν αυτή την στιγμή VC επενδυτικά ταμεία στην Ελλάδα, ωστόσο υπάρχουν και πολλές άλλες “διαδρομές” για την οικονομική επιβίωση μίας startup εταιρείας όπως οι επενδυτικοί “άγγελοι” και οι ίδιοι οι πελάτες της εταιρείας. Επιπλέον τόνισε ότι είναι σημαντικό για μία εταιρεία να γνωρίζει πώς να διαχειρίζεται το μάνατζμεντ και τις διαδικασίες τις, ποιοι είναι οι πελάτες της και πώς θα επιλέξει τους ανθρώπους με τις κατάλληλες δεξιότητες για αυτό που χρειάζεται. Τέσσερα χαρακτηριστικά ενός επιχειρηματία, σύμφωνα με τον Μ. Βερέμη, είναι η αφοσίωση και η φιλοδοξία, η προσαρμοστικότητα, οι “ανοιχτοί ορίζοντες” σε σχέση με το τι συμβαίνει γύρω του, να είναι αληθινός απέναντι στον εαυτό του και σε αυτό που είναι και η απουσία φόβου απέναντι στην αποτυχία.

Στη συνέχεια ακολούθησε πάνελ για τις προοπτικές ανεύρεσης κεφαλαίων χρηματοδότησης για μία startup σε δύσκολες αγορές, με τη συμμετοχή των Αθανασίου Καλέκου της Odyssey Venture, Νίκου Μπονάτσου της General Catalyst, Γιώργου Κασσελάκη, Λουκά Πηλίτση και Amit Kanodia.

Ο A. Kanodia, διευθύνων σύμβουλος της Lincoln Ventures, τόνισε ότι αυτό που αναζητά από μία εταιρεία που θέλει να λάβει χρηματοδότηση είναι η ομάδα της να αποτελείται από ανθρώπους που μπορούν να είναι ηγέτες ή να μπορούν να καθοδηγούνται συλλογικά ώστε να “κτίσουν” κάτι μεγάλο σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, ενώ σε σχετική ερώτηση που του τέθηκε απάντησε πως το κακό “brand name” που έχει δημιουργήσει η Ελλάδα είναι αδιάφορο στους παγκόσμιους επενδυτές, από την στιγμή που βλέπουν εταιρείες που δημιουργούν καλά προϊόντα και είναι σε θέση να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Το “ανοιχτό” μέρος της εκδήλωσης έκλεισε με ένα session ερωταπαντήσεων με τη συμμετοχή των Vikas Shah, ιδρυτή της Thought Strategy και γενικό διευθυντή του Swiscot Group, Adithya Padala, προέδρου και διευθύνοντος της UmeVoice, PK Gulati, διευθύνοντος συμβούλου της Optimistix Ventures, Σταύρου Μεσσήνη, ιδρυτή του The Cube, Φώτη Δραγανίδη, διευθυντή του Ελληνικού Κέντρου Καινοτομίας της Microsoft, και Απόστολο Αποστολάκη, ιδρυτή του e-food.gr και συμβούλου επιχειρήσεων.

Μετά το τέλος του ανοιχτού προγράμματος της εκδήλωσης, οι 29 συμμετέχουσες startups χωρίστηκαν σε ομάδες των τριών προκειμένου να συναντηθούν με δύο μέντορες η κάθε ομάδα, να παρουσιάσουν την ιδέα ή την εταιρεία τους και να λάβουν την πολύτιμη ανάδραση των επιχειρηματιών του TiE.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ