Στο μυαλό του Τσίπρα – Αναπόφευκτες μοιάζουν οι κάλπες, εκτός και αν…

του Αιμίλιου ΠΕΡΔΙΚΑΡΗ

Να κερδίσει χρόνο προσπαθεί ο Αλέξης Τσίπρας, με το πολιτικό πρόβλημα για τον ίδιο και την κυβέρνηση να είναι πλέον εμφανές, ύστερα από την ψηφοφορία στη Βουλή για τη συμφωνία με τους εταίρους.

Η κυβέρνηση δεν έχει απωλέσει τη δεδηλωμένη, όμως με τις 44 απώλειες που κατέγραψε στη διαδικασία έχει πέσει κάτω από το ψυχολογικό – και πρακτικό, πολιτικά – όριο των 120 βουλευτών, με αποτέλεσμα οι πρωτοβουλίες από την πλευρά του πρωθυπουργού για να αλλάξει το τοπίο να είναι απαραίτητες.

Άλλωστε, όπως προκύπτει και από το Eurogroup, οι εταίροι είναι ανήσυχοι για την πολιτική αστάθεια που μπορεί να επικρατήσει στην Ελλάδα και να έχει ως αποτέλεσμα τη μη εφαρμογή της συμφωνίας και έτσι ζητάνε δεσμεύσεις για την υλοποίηση των προαπαιτουμένων, η οποία πρακτικά μπορεί να επιτευχθεί με ευρύτερες πολιτικές συναινέσεις.

Τι θα πράξει λοιπόν ο πρωθυπουργός; Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, την επόμενη εβδομάδα, μετά την πληρωμή των δόσεων σε ΕΚΤ και ΔΝΤ και την εκταμίευση της πρώτης δόσης, θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τους βουλευτές του, σε μια προσπάθεια να κερδίσει χρόνο τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Εάν, όμως, οι 44 βουλευτές – κυρίως οι 32 που καταψήφισαν τη συμφωνία – δεν στηρίξουν την κυβέρνηση (σ.σ.: αρκούν μόλις 12 απώλειες, καθώς η ψήφος εμπιστοσύνης απαιτεί 151 βουλευτές και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει 162), οι επιλογές είναι αναπόφευκτα δύο: κυβέρνηση εθνικής ενότητας ή κάλπες.

Με δεδομένο ότι στο παρελθόν ο Αλέξης Τσίπρας έχει πει «εγώ δεν γίνομαι Παπαδήμος», ο δρόμος ανοίγει για πρόωρες εκλογές στο δεύτερο 15νθήμερο του Σεπτεμβρίου – στις 20 ή 27 του μήνα, δηλαδή.

Αλλά ακόμη και αν οι διαφωνούντες βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, το πολιτικό πρόβλημα για τον ίδιο γίνεται μεγαλύτερο: από τη μία πλευρά, θα έχει μια κυβερνητική πλειοψηφία που θα εγκρίνει νομοσχέδια a la carte και θα καταψηφίζει ό,τι έχει να κάνει με τη συμφωνία με τους εταίρους και από την άλλη πλευρά, δεν θα έχει διαρκώς την αντιπολίτευση να τον στηρίζει και να «καλύπτει» τις χαμένες ψήφους, αφού το πολιτικό κόστος για ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ θα είναι αβάστακτο.

Έτσι, το σενάριο των εκλογών μοιάζει σχεδόν αναπόφευκτο και απομένει να φανεί ποια θα είναι τότε και η στάση του Αλέξη Τσίπρα απέναντι στους διαφωνούντες. Αν δηλαδή θα προχωρήσει στο ξεκαθάρισμα στα ψηφοδέλτια, καθώς οι εκλογές βάσει του Συντάγματος θα γίνουν με λίστα, ή δεν θα αλλάξει το αρχικό του χρονοδιάγραμμα και το ξεκαθάρισμα αυτό θα γίνει στο έκτακτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις εκλογές.

Πιθανότερο σενάριο σ’ αυτήν την περίπτωση θεωρείται και πάλι το πρώτο, καθώς δύσκολα μπορούν να συνυπάρξουν κάτω από την ίδια στέγη τα δύο στρατόπεδα και εξάλλου οι εκλογές σ’ αυτήν την περίπτωση απλώς θα διαιωνίσουν αντί να λύσουν το πρόβλημα. Ένα πρόβλημα που ενδέχεται να προλάβουν να λύσουν οι ίδιοι οι υποστηρικτές της Αριστερής Πλατφόρμας, οι οποίοι δηλώνουν ότι έχουν πάρει ήδη τις αποφάσεις τους για τη συγκρότηση ενός ισχυρού αντιμνημονιακού πόλου.

@aperdika

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ