Στον “αέρα” η συνεργασία ιδιωτικών κλινικών με το Δημόσιο

Συνέντευξη Τύπου με θέμα “Η Ιδιωτική Υγεία στην Ελλάδα του Σήμερα: Μύθοι και πραγματικότητα“, παραχώρησε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ).

Ο ΣΕΚ τόνισε ότι οι ιδιωτικές κλινικές να είναι σε αδυναμία να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και να πληρώσουν εργαζόμενους και προμηθευτές με αποτέλεσμα υγιείς εταιρείες να κατηγορούνται από τον ίδιο τους τον οφειλέτη, το Δημόσιο, για αδυναμία καταβολής φόρων και εισφορών και για το λόγο αυτό ζήτησε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό καλώντας τον να παρέμβει άμεσα και πρακτικά για να προστατέψει τη βιωσιμότητα ενός δυναμικού κλάδου της οικονομίας και πυλώνα της εθνικής υγείας

Ο Σύνδεσμος παρουσίασε συγκεκριμένα παραδείγματα προχειρότητας, αιφνιδιασμού και  έλλειψης κεντρικού σχεδιασμού ενώ παράλληλα κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις που, έστω και την ύστατη ώρα, θα μπορέσουν να αποκαταστήσουν την εύθραυστη ισορροπία στην οποία βρίσκεται σήμερα η συνεργασία αυτή.

Παλιές οφειλές ΕΟΠΥΥ
Παρά το γεγονός ότι δεσμεύτηκε με Νόμο σε ειδικό λογαριασμό 1,5 δισ. ευρώ από τη τρόικα για εξόφληση μέρους των ληξιπροθέσμων οφειλών 2007-2011 οι παλαιές οφειλές του ΕΟΠΥΥ στις ιδιωτικές κλινικές ξεπερνούν τα 530 εκατομμύρια ευρώ μέχρι 31-12-11. Για να προχωρήσει η διαδικασία εκκαθάρισης παλαιών οφειλών ο ΣΕΚ πρότεινε οι ιδιωτικές κλινικές να χρηματοδοτήσουν τον έλεγχό τους μέσα από μια τριμερή συμφωνία ΕΟΠΥΥ, Ιδιωτικών Κλινικών και Ελεγκτικών Εταιρειών της απόλυτης έγκρισης του Οργανισμού.

Νέες οφειλές ΕΟΠΥΥ
Η σύμβαση του ΕΟΠΥΥ με τους παρόχους υγείας προβλέπει καταβολή του 90% της αποζημίωσης του μηνιαίου τιμολογίου εντός 45 ημερών από την υποβολή του και εξόφληση εντός 6 μηνών το αργότερο. Η πραγματικότητα είναι ότι το 2012 έχει καταστεί ήδη ληξιπρόθεσμο και περισσότερα από 200 εκατομμύρια ευρώ οφείλονται από 1-1-12 μέχρι σήμερα. Το γεγονός ότι  κάθε μήνα προστίθενται 40 εκατομμύρια νέων οφειλών οδηγεί σε εθνικοποίηση της ιδιωτικής υγείας.

Κατανομή πληρωμών ΕΟΠΥΥ
Για την εξασφάλιση ισότιμης μεταχείρισης και ισονομία στις πληρωμές των ιδιωτών που συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ ο ΣΕΚ πρότεινε αναλογικότητα στις πληρωμές κάθε μήνα με θέσπιση διαφανούς διαδικασίας αποπληρωμής μέσω συγκεκριμένης ποσόστωσης, που θα αποδίδει πχ.: x% σε φαρμακευτικούς φορείς, ψ% σε ιδιωτικές κλινικές,  ζ% σε κρατικά νοσοκομεία και  ω% σε γιατρούς.

Συμψηφισμός αλληλοϋποχρεώσεων Δημοσίου και ιδιωτών
Παρά τη δέσμευση των υπουργείων Υγείας και Οικονομικών ότι ο συμψηφισμός των οφειλών των παρόχων Υγείας με τις απαιτήσεις τους από τον ΕΟΠΥΥ θα υλοποιηθεί το αργότερο μέχρι 31-10-2012, σήμερα αναμένεται πόρισμα ομάδας Εργασίας του Υπουργείου Οικονομικών μέχρι τις 28 Ιουνίου 2013. Ο ΣΕΚ προτείνει τον συμψηφισμό χρεών και οφειλών μετά την παρέλευση διπλάσιου χρόνου από την ημερομηνία αποπληρωμής της οφειλής.

Ενιαίο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας
Ο ΣΕΚ πρότεινε την άμεση εφαρμογή ενιαίου πλαισίου λειτουργίας για όλους τους παρόχους Υγείας, μέσα από αξιολόγηση, κατηγοριοποίηση και διαπίστευση των δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων με συγκεκριμένα κριτήρια και ανάλογη διαφοροποίηση των αποζημιώσεων.

Υγιής και ελεύθερος ανταγωνισμός στην υγεία
Η ιδιωτική υγεία λειτουργεί με τιμολόγια πολύ χαμηλότερα του Δημοσίου προσφέροντας υπηρεσίες πολύ υψηλότερης ποιότητας, ενώ παράλληλα η ίδια ιατρική πράξη κοστίζει 5 φορές πιο ακριβά στον δημόσιο αντί στον ιδιωτικό τομέα.  Η πρόταση του ΣΕΚ περιλαμβάνει θέσπιση ενιαίου ποσού εισφοράς ασφαλισμένου ανεξαρτήτως αν εισάγεται σε δημόσιο ή ιδιωτικό νοσοκομείο καθώς και έλεγχο  υπερβολών, υπερβάσεων και  ορθής εφαρμογής των ΚΕΝ σε Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα που θα συνοδεύεται  από τη δημοσίευση συγκριτικών στοιχείων.

Ενιαία φορολογική αντιμετώπιση
Το Παπαγεωργίου, το Ωνάσειο και το Ερρίκος Ντυνάν,  εντάσσονται στον κωδικό πληρωμών των ιδιωτικών νοσοκομείων, αλλά λειτουργούν με όρους Δημοσίου. Ο ΣΕΚ προτείνει να βγουν από τον κωδικό πληρωμών των ιδιωτικών νοσοκομείων χωρίς να μεταβληθεί το προϋπολογισμένο ποσό. Εναλλακτικά οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ να έχουν την ίδια συμμετοχή στο ΚΕΝ και να επιβαρύνονται τα τιμολόγιά τους με τον αντίστοιχο ΦΠΑ.

Συμβάσεις, όροι, δεσμεύσει, διαφάνεια
Η συνεργασία των παρόχων ιδιωτικής υγείας με το Δημόσιο διέπεται από συστηματικούς  αιφνιδιασμούς, αυθαιρεσίες  και μονομερείς μεταβολές των όρων των συμφωνιών που έχουν υπογραφεί. Οι αλλαγές επιβάλλονται βίαια, κάποιες φορές με αναδρομική ισχύ, με Υπουργικές Αποφάσεις που ανακοινώνονταν σε μία νύχτα με αποτέλεσμα η ιδιωτική υγεία να εκβιάζεται ώστε έχει μόνο υποχρεώσεις χωρίς κανένα δικαίωμα.

Μηχανογράφηση για διαφάνεια, έλεγχο, αποτελεσματικότητα
Η απουσία σχεδιασμού και εφαρμογής ενιαίου μηχανογραφικού συστήματος που θα υποκαταστήσει τα προγράμματα των παλαιών ταμείων οδηγεί σε προχειρότητα και μπαλώματα που δεν ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες και δεν είναι συμβατές  με τα σύγχρονα συστήματα, με αποτέλεσμα η ψηφιακή τεχνολογία να βρίσκεται στην υπηρεσία της ενίσχυσης της γραφειοκρατίας.

Κλείνοντας, ο Ανδρέας Καρταπάνης, Πρόεδρος ΔΣ του ΣΕΚ δήλωσε ότι ο χρόνος ανοχής έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. “Οι ζωές των εργαζομένων μας και των οικογενειών τους αλλά και η παροχή υπηρεσιών υγείας στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ σε όλη τη χώρα, κρέμονται από μια κλωστή. Η λύση εναπόκειται στην πολιτική βούληση στο ανώτατο επίπεδο”, τόνισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ