Στην “πόρτα” της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Σερβία, στο “σαλόνι” η Κροατία

Την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Σερβία αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

Η πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη με την οποία και επίσημα θα τεθεί σε τροχιά εκκίνησης η διαπραγματευτική διαδικασία θα διεξαχθεί το αργότερο έως τον Ιανουάριο του 2014, αφού πρώτα η Σύνοδος των αρχηγών κρατών και το Συμβούλιο υπουργών της ΕΕ εγκρίνουν το διαπραγματευτικό πλαίσιο.

“Η απόφαση αυτή σημαίνει ότι η Σερβία είναι επιθυμητή στην ΕΕ ως ισότιμο μέλος. Τώρα πρέπει να στραφούμε στην οικονομία και να βελτιώσουμε το βιοτικό επίπεδο των πολιτών”, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Τ. Νίκολιτς, όταν έγινε γνωστή η απόφαση, ενώ θετική ήταν η αντίδραση και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, εκτός του Δημοκρατικού Κόμματος Σερβίας του πρώην πρωθυπουργού Κοστούνιτσα που αντιτίθεται στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της χώρας.

Από την άλλη, η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών της ΕΕ επισημοποίησε την είσοδο της Κροατίας στους “κόλπους” της Ένωσης, στην οποία καθίσταται πλήρες μέλος από τα μεσάνυχτα της 1η Ιουλίου. “Θα ήθελα να καλωσορίσω τον συνάδελφό μας Ζόραν Μιλάνοβιτς, τον Πρωθυπουργό της Κροατίας. Πάντα ήσασταν Ευρωπαίοι, τώρα είστε πλήρες μέλος της Ένωσής μας”, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χ. Βαν Ρομπέι.

Πρόκειται για την έβδομη διεύρυνση της Ένωσης στα 60 χρόνια ύπαρξής της, ενώ στόχος σύμφωνα με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους είναι και η περαιτέρω διεύρυνση, εκτός της Κροατίας και της Σερβίας, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Γ. Κατάινεν.

Ο Ζόραν Μιλάνοβιτς, από την πλευρά του, αφού στάθηκε στον πόλεμο ανεξαρτησίας της Κροατίας που ξέσπασε το 1991 και καθυστέρησε την επιδίωξη ένταξης στην ΕΕ, τόνισε ότι η χώρα διάνυσε μία μακρά πορεία με πολλούς ελέγχους για να καταφέρει να μπει στην Ένωση και δήλωσε ότι θα κάνει τα πάντα για να βοηθήσει τις γειτονικές χώρες που δεν είναι ακόμη μέλη της ΕΕ. “Νομίζω ότι η διαδικασία ένταξης πρέπει να αρχίσει γι’ αυτές το συντομότερο δυνατόν και ελπίζω ότι δεν θα διαρκέσει πολύ”, ανέφερε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ