Σπύρος Καπετανάκης: “Στόχος είναι η επέκταση του CoLab και στο εξωτερικό”

στον Δημήτριο ΠΟΓΚΑ

Σε μία νέα “εποχή” έχει εισέλθει τέσσερα χρόνια μετά τη δημιουργία του το CoLab, ο πρώτος συνεργατικός χώρος στην Αθήνα, ο οποίος απoτέλεσε “ορμητήριο” για πολλά από τα μέλη του ελληνικού “οικοσυστήματος” των τεχνολογικών startups.

Μετά την αποχώρηση του συνιδρυτή του, Σταύρου Μεσσήνη, και την “είσοδο” της StartTech Ventures, το CoLab αναπτύσσει τις δραστηριότητες του, ενώ όπως τονίζει ο Σπύρος Καπετανάκης, ο έτερος συνιδρυτής του, στο EMEAgr, επόμενος στόχος του CoLab είναι η επέκτασή του σε περιοχές της Ελλάδος με έντονο το ενδιαφέρον για τις τεχνολογικές επιχειρήσεις και σταδιακά σε πόλεις του εξωτερικού.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο EMEAgr, ο Σπύρος Καπετανάκης αναφέρεται στην νέα προσφορά που “τρέχει” μέχρι το τέλος Αυγούστου το CoLab, προκειμένου να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε προσιτές τιμές σε νέους και παλιούς startuppers. Ο συνιδρυτής του CoLab κάνει έναν απολογισμό για την εξέλιξη του ελληνικού startup “οικοσυστήματος” από το 2009, οπότε και ιδρύθηκε ο συνεργατικός χώρος, ενώ απαντά και σε ένα ερώτημα που εκφράζουν πολλά άτομα που ξεκίνησαν προσφάτως να “παρακολουθούν” την startup θεματολογία: ποια είναι η διαφορά ενός συνεργατικού χώρου από άλλους παρεμφερείς χώρους όπως τα accelerators και τα incubators.

Τέλος, ο Σπύρος Καπετανάκης κάνει και μία πολύ σημαντική παρατήρηση σχετικά με την “έκρηξη” (τουλάχιστον σε επίπεδο εξωτερικού ενδιαφέροντος) της startup επιχειρηματικότητας: Θα ξεχωρίσουν οι προσπάθειες που φέρνουν πραγματική αξία, ακολουθούν την επιχειρηματική (και όχι μόνο) ηθική και όλοι θα κριθούν εκ του αποτελέσματος (και της αξίας που παρήξαν όχι μόνο για τους ίδιους αλλά και για τους άλλους).
 

coLab_website_454280

EMEAgr: Σπύρο, το CoLab ήδη από το 2009 πρωτοπόρησε, όντας ο πρώτος συνεργατικός χώρος εργασίας στην Αθήνα, “ανοίγοντας” ουσιαστικά μία αγορά που πριν δεν υπήρχε. Πώς βλέπεις να διαμορφώνεται η συγκεκριμένη αγορά τέσσερα χρόνια αργότερα;
Σπύρος Καπετανάκης: Μέσα στα τέσσερα αυτά χρόνια βλέπω να ανοίγει και να μεγαλώνει αυτή η αγορά. Ο λόγος, κατά την γνώμη μου, είναι γιατί η κρίση μείωσε τραγικά τις θέσεις εργασίας, με αποτέλεσμα να δημιουργεί μια επιχειρηματικότητα από ανάγκη, αλλά σε έναν τομέα όπου το κεφάλαιο ανάπτυξης μιας υπηρεσίας ή ενός προϊόντος είναι πραγματικά πολύ μικρό μια που ουσιαστικά το μόνο που χρειάζεται είναι καλές ιδέες και ανθρώπινους πόρους για να τις υλοποιήσουν.

Ένας δεύτερος παράγοντας που επηρεάζει αυτή την εξέλιξη είναι η ύπαρξη ενός πραγματικά μεγάλου ποσού (75 εκατομμύρια ευρώ από κεφάλαια υψηλού επενδυτικού ρίσκου με την αρωγή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων), μέσω των seed funds που δημιουργήθηκαν για αυτόν τον σκοπό.

Jeremie: Τεχνολογικό “σωσίβιο” 70 εκατ. ευρώ

Άρα από την μία η ανάγκη για εργασία και από την άλλη χρήματα που ψάχνουν προτεινόμενες λύσεις με πραγματική αξία για τους καταναλωτές τους, είναι ένα καλό μείγμα για να αναπτυχθεί μια νέα γένια επιχειρηματιών.

EMEAgr: Από την άλλη, παρότι υπάρχει μεγάλος αριθμός προσφερόμενων συνεργατικών χώρων και άλλων αντίστοιχων (πχ. accelerators, incubators κλπ.), παρατηρούμε να υπάρχει σημαντικά μικρότερος αριθμός startup εταιρειών που θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν σε τέτοιους χώρους. Σε ανησυχεί, ως μέλος του “οικοσυστήματος” αλλά και ως επιχειρηματία, αυτή η διαφορά προσφοράς – ζήτησης;
Σπ. Καπετανάκης: Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του “οικοσυστήματος”. Σε αξιακό επίπεδο, χρειαζόμαστε κάποια αφηγήματα που θα δείχνουν ότι μπορεί κάποιος να τα καταφέρει, με ορθολογικό τρόπο χωρίς να “έχει μπάρμπα από την Κορώνη”, και νομίζω ότι τα πρώτα δείγματα τα έχουμε.

Από την άλλη θα ήταν ουτοπικό να πιστεύουμε ότι όλοι θα γίνουν επιχειρηματίες. Αλλά η ύπαρξη μικρών επιχειρηματικών μονάδων, θα δημιουργήσει την ανάγκη στελέχωσής τους, για την ανάπτυξή τους. Σε ένα δεύτερο επίπεδο η πληροφορική ως βιομηχανία μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για τους άλλους κλάδους της οικονομίας, μια που μπορεί να γεννήσει αξία για αυτούς. Άρα η οικονομική αναγέννηση μπορεί να ξεκινήσει από αυτόν τον τομέα.

Τώρα σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη μεγάλου αριθμού θέσεων εργασίας σε αντίστοιχες δομές, αντανακλά την ανάγκη ανάπτυξης προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά όπως συμβαίνει πάντα θα αντέξουν και θα ξεχωρίσουν μόνο εκείνες οι προσπάθειες που θα φέρουν πραγματική αξία στους χρήστες τους. Οι άνθρωποι βλέπουν και κρίνουν για τον τρόπο αλλά και την επιχειρηματική ηθική που ακολουθούν οι διάφοροι οργανισμοί.


EMEAgr: Αυτή την περίοδο “τρέχετε” μία πολύ σημαντική προσφορά στο CoLab. Μπορείς να μας δώσεις τις πληροφορίες;

Σπ. Καπετανάκης: Πρόκειται για μια προσφορά που τρέχει μέχρι το τέλος του Αυγούστου και αφορά την χρήση ιδιωτικού γραφείου για τρεις ή δώδεκα μήνες για 4 με 5 θέσεις εργασίας με κόστος 1.000 ή 3.500 ευρώ αντίστοιχα. Στην προσφορά περιλαμβάνονται κόστος χώρου, παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, πρόσβαση στο internet, κοινόχρηστα, καθαρισμός χώρου. Επιπλέον 20% έκπτωση σε όλες τις δράσης του CoLab.

Αν η εταιρεία είναι startup έχει δυνατότητα συμμετοχής στο πρόγραμμα BizSpark της Microsoft για ένα χρόνο, αξίας 3.000 ευρώ, αλλά και πρόσβαση στα εργαλεία του CoLab για Lean και Agile προγραμματισμό.          


EMEAgr: Ποια είναι η διαφορά ενός co-working space από ένα incubator ή ένα accelerator;

Σπ. Καπετανάκης: Τα co-working spaces, ή συνεργατικοί χώροι κατά το ελληνικότερο, είναι χώροι ανοικτοί, προσβάσιμοι, ενθαρρύνουν τις συνεργασίες, εκμεταλλεύονται την δυναμική που γεννάει το τυχαίο για την ανάπτυξη καινοτόμων και δημιουργικών προϊόντων και υπηρεσιών, όπου ο καθένας είτε είναι μόνος του ως επαγγελματίας, είτε είναι μέρος μιας ομάδας, μπορεί να δουλέψει σε αυτούς τους χώρους χωρίς να έχει μακροχρόνιες οικονομικές δεσμεύσεις για τον χώρο εργασίας του.

Στους συνεργατικούς χώρους κάποιος βρίσκει μια βασική υποδομή για να εργαστεί, να συναντήσει έναν πελάτη του ή να συναντηθεί με συνεργάτες του. Επίσης στους συνεργατικούς χώρους κάποιος μπορεί να παρακολουθήσει μια σειρά από δράσεις που θα τον βοηθήσουν στην δικτύωση, να ενημερωθεί για εξελίξεις σε διάφορα επαγγελματικά αντικείμενα, ή να αυξήσει τις προσωπικές  δεξιότητες για να κάνει καλύτερα την δουλειά του. Τέλος μπορεί να συμμετέχει σε βιωματικές εκδηλώσεις για να δει στην πράξη ότι μπορεί να κάνει πράγματα σε συνεργασία με άλλους.

Τα accelerators είναι οργανισμοί που βοηθούν ομάδες έργου να ωριμάσουν γρήγορα και να παράγουν προϊόντα που έχουν αξία για τους πελάτες τους. Η διάρκεια τους είναι από 3 έως 9 μήνες και για να μπει μια ομάδα έργου πρέπει να περάσει από μια σειρά από προκρίματα όπου θα αποδεικνύει ότι έχει τις προϋποθέσεις για να εκμεταλλευτεί την δυναμική του φορέα.

Τα incubators είναι οργανισμοί όπου παρέχουν υποδομή σε ομάδες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αλλά και επιχειρησιακές δομές για την ανάπτυξη τους. Το μοντέλο των incubators μάλλον κλείνει τον κύκλο του, μια που οι μεγάλες χρονικές διάρκειες δεν δείχνουν να βοηθούν στην παραγωγή υπηρεσιών και προϊόντων που έχουν νόημα.

Άρα βασική διαφορά μεταξύ αυτών των οργανισμών είναι η δυνατότητα πρόσβασης, αλλά και ο τρόπος ανάπτυξης μιας επιχειρηματικής δραστηριότητας.          


EMEAgr: Ποια είναι τα πλεονεκτήματα που προσφέρει ένα συνεργατικός χώρος σε έναν startupper;

Σπ. Καπετανάκης: Το βασικότερο πλεονέκτημα είναι ότι βρίσκεται σε ένα χώρο που υπάρχουν πολλοί startuppers. Η επικοινωνία μεταξύ τους βοηθάει στην γρηγορότερη ωρίμανση των σκέψεών τους αλλά και στην μεταφορά τεχνογνωσίας από τον ένα στον άλλον.

Επίσης σε συνεργατικούς χώρους μπορεί κάποιος να βρει συνεργάτες, για να παράγει το προϊόν του. Οι συνεργατικοί χώροι είναι ένα καλό μέρος για να δει κάποιος επενδυτές, ή ανθρώπους από άλλα οικοσυστήματα εκτός Ελλάδας. Όταν κάποιος βρίσκεται σε χώρους που γίνονται πράγματα δημιουργικά έχει μεγάλες πιθανότητες και αυτός να κάνει κάτι που να έχει αξία.

Το CoLab θα παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο πακέτο εργαλείων και υπηρεσιών για τις ανάγκες νέων startuppers.


EMEAgr: Eκτός από τη φιλοξενία εταιρειών, στο CoLab έχετε ξεκινήσει πρωτοβουλίες “επιμόρφωσης” των Ελλήνων startuppers, όπως το CoLab Academy και τα διάφορα σεμινάρια. Τι άλλο προγραμματίζετε σε αυτή την κατεύθυνση;

Σπ. Καπετανάκης: Το CoLab Academy είναι μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για την ανάπτυξη ατομικών δεξιοτήτων με γνώμονα τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς μέσω workshops που στην πράξη κάποιος μπορεί να μάθει πράγματα.

Ανοίγει η startup “Ακαδημία” του CoLab

Σύντομα θα παρουσιάσουμε μια σειρά μαθημάτων ειδικά για startuppers που προσαρμόζουμε την Lean μεθοδολογία και τις Agile τεχνικές για να κάνουν πράγματα που θα έχουν νόημα. Πέρα από τα hands on workshops, θα συνεχίσουμε τις συνεργασίες μας με τα ελληνικά Πανεπιστήμια.

Συνεχίζουμε το πρόγραμμα βιωματικής μάθησης πληροφορικής για παιδιά Δημοτικού μέσω της γλώσσας προγραμματισμού Scratch του ΜΙΤ αλλά και ένα ειδικό πρόγραμμα για μεγαλύτερα παιδιά για ρομποτική, μέσω των Lego MindStorms.

Στηρίζουμε ενεργά τις τεχνολογικές κοινότητες (Users Groups Meetups), ενώ θα πραγματοποιηθούν πληθώρα από βιωματικές δράσεις “Hackathon“. Σύντομα θα παρουσιάσουμε ένα μικρό υπολογιστικό cluster για να μπορούν οι χρήστες μας να δουλέψουν σε τεχνολογίες διαχείρισης μεγάλου όγκου δεδομένων.


EMEAgr: Τέλος, στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου για την είσοδο της StartTech Ventures στο CoLab, είχαν γίνει γνωστά τα σχέδια περαιτέρω επέκτασης του CoLab. Σε ποιο σημείο βρίσκεστε πάνω σε αυτό το πλάνο και αν υπάρχουν κάποιες διαφοροποιήσεις, σε γεωγραφικό τουλάχιστον επίπεδο;

Σπ. Καπετανάκης: Ο σκοπός μας είναι να επεκταθούμε σε Πάτρα και Θεσσαλονίκη, ενώ βρισκόμαστε και σε μια πρώιμη συζήτηση για ανάλογη δράση σε Κωνσταντινούπολη και Ζυρίχη. Βεβαίως υπάρχει καλή επαφή με αντίστοιχους οργανισμούς του εξωτερικού όπου τα μέλη μας μπορούν να κάνουν χρήση των υποδομών τους δωρεάν τόσο σε Ευρώπη όσο και Αμερική ενισχύοντας την επαφή μεταξύ των οικοσυστημάτων.

Νέα “εποχή” για το CoLab

Κλείνοντας θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι όλοι κρινόμαστε από τα αποτελέσματα, και δικός μας στόχος είναι να προσφέρουμε ένα σύνολο από υπηρεσίες που θα πραγματικά χρήσιμες για τα μέλη μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ