Σημαντικές απώλειες παρά το θετικό ενδοσυνεδριακό κλίμα

Με απώλειες έκλεισαν, εχθές, Τετάρτη, οι βασικοί αμερικανικοί δείκτες, στη Wall Street, ανατρέποντας το θετικό ενδοσυνεδριακό κλίμα που είχαν δημιουργήσει τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την Apple.

Αρνητικά, στην πορεία της Wall Street, λειτούργησε ο ενεργειακός κλάδος, καθώς και οι εκτιμήσεις ότι η Κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ πιθανότατα να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων, νωρίτερα του αναμενομένου.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 1,13%, στις 17.191,37 μονάδες, ο δείκτης Nasdaq σημείωσε πτώση 0,93%, στις 4.637,99 μονάδες, ενώ πτωτικά κινήθηκε και ο δείκτης S&P 500 που έκλεισε με απώλειες 1,35% στις 2.002,16 μονάδες.

Νωρίτερα, η Fed διατήρησε τη δέσμευση της να έχει υπομονετική στάση για την αύξηση των επιτοκίων, ενώ αναβάθμισε την εκτίμηση της για την οικονομία, να και οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό δείχνουν περαιτέρω πτώση. Κατόπιν της διήμερης συνεδρίασης της εκτελεστικής επιτροπής, η Κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα συστήνει υπομονή για την αύξηση των επιτοκίων, λόγω της περαιτέρω επιδείνωσης των πληθωριστικών προοπτικών. “Η οικονομική δραστηριότητα επεκτείνεται με σταθερό ρυθμό, ενώ οι συνθήκες στην αγορά εργασίας βελτιώνονται περαιτέρω”, σημειώνει η σχετική ανακοίνωση της Fed.

Στο “ταμπλό”, η Apple σημείωσε άνοδο 6,3%, μετά την ανακοίνωση ότι τα κέρδη του τελευταίου τριμήνου του 2014 διαμορφώθηκαν στα 18 δισ. δολάρια, ή 3,06 δολάρια ανά μετοχή.

Στον αντίποδα, στο -2,4% βρέθηκε η Yahoo, ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκε ακόμη και στο +4,9%, μετά την ανακοίνωση ότι ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να διαχωρίσει σε ξεχωριστή εταιρεία το μερίδιο που κατέχει στον κινεζικό κολοσσό ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba.

O ενεργειακός κλάδος σημείωσε απώλειες της τάξεως του 3,5%, ακολουθώντας την πτώση του πετρελαίου. Απώλειες τουλάχιστον 2,7% σημείωσαν οι Exxon Mobil, Chevron και Schlumberger.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ