Σημάδια ζωής δείχνει η οικονομία, λέει το ΙΟΒΕ

Ισχνή ανάπτυξη για την ελληνική οικονομία και μικρή μείωση της ανεργίας για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια προβλέπει το ΙΟΒΕ στην τριμηνιαία έκθεσή του για την ελληνική οικονομία, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Συγκεκριμένα, εκτιμά ότι η ανεργία θα κυμανθεί στα επίπεδα του 26% από 27,3% το 2013, ενώ για την ύφεση εκτιμά ότι στο τελευταίο τρίμηνο του 2013 θα περιοριστεί στο 2,3%, που είναι το μικρότερο ποσοστό από την αρχή του μνημονιακού κύκλου.

Το Ίδρυμα εκτιμά ότι η αναθέρμανση της παραγωγικής δραστηριότητας και οι διαρθρωτικές αλλαγές στην αγορά εργασίας, ακόμη και αυτές που συμφωνήθηκαν πρόσφατα, όπως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, θα συμβάλλουν στην οριακή μείωση της ανεργίας.

Παράλληλα, τη θερινή περίοδο θα αυξηθεί η εποχική απασχόληση στις τουριστικές επιχειρήσεις, λόγω της αναμενόμενης αύξησης της τουριστικής κίνησης. Θετικό ρόλο θα παίξουν και τα προγράμματα του ΟΑΕΔ, αλλά ανασταλτικός παράγοντας θα είναι οι απολύσεις στο Δημόσιο.

Θετικοί παράγοντες για την ελληνική οικονομία, οι οποίοι επίσης συμβάλλουν στην επιστροφή στην ανάπτυξη, είναι το υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα, η επιστροφή στις αγορές, η επιτυχημένη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, η προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών στην αγορά (toolkit του ΟΟΣΑ) και η μη λήψη πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων για το 2014.

Σε κάθε περίπτωση, το ΙΟΒΕ δίνει βάρος στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να συνεχιστούν, για τις οποίες ο γενικός διευθυντής του, Νίκος Βέττας τόνισε ότι ισοδυναμούν με ρήξεις με ομάδες συμφερόντων, με δημιουργία ευρύτερων πολιτικών και κοινωνικών συναινέσεων και εξειδικευμένη γνώση των επιμέρους προβλημάτων.

Το ΙΟΒΕ επισημαίνει, εξάλλου, ότι η πορεία που θα πρέπει να ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια η οικονομία είναι αυτή των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης σε συνδυασμό με μηδενικά ελλείμματα και δημοσιονομικούς εκτροχιασμούς

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ