Σε στάση αναμονής το ΧΑ που “δοκιμάζει” τις 1.170 μονάδες

Σταθεροποιητικά κινήθηκε σήμερα, Δεύτερα, στη πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, το ελληνικό χρηματιστήριο, επιβεβαιώνοντας έτσι τους αναλυτές που προέβλεπαν πως η αγορά τηρεί στάση αναμονής μέχρι την επόμενη κίνηση.

Συγκεκριμένα, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κινήθηκε σε πολύ στενό εύρος διακύμανσης, με χαμηλό ημέρας τις 1.163,60 μονάδες και υψηλό ημέρας τις 1.179,5 μονάδες, ενώ έκλεισε με μικρή πτώση 0,26% στις 1.165,99 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε αμετάβλητος στις 187,67 μονάδες ο FTSE Large Cap σημείωσε απώλειες 0,57% και FTSE Mid Cap έκλεισε 1,08% υψηλότερα.

Η αξία των συναλλαγών κινήθηκε σε χαμηλά επίπεδα και διαμορφώθηκε στα 75,52 εκατ. ευρώ, με το μεγαλύτερο συναλλακτικό ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στις μετοχές του ΟΠΑΠ, της Τράπεζας Πειραιώς, της Alpha Bank, της Εθνικής Τράπεζας, του ΟΤΕ, της ΔΕΗ, της Ελλάκτωρ, του Τιτάνα και του Μυτιληναίου.

Σύμφωνα με τους αναλυτές η αγορά να φαίνεται να προσπαθεί να ισορροπήσει και να κατοχυρώσει τις 1.170 μονάδες, ενώ ο “δρόμος” για την προσέγγιση και πάλι των 1.200 μονάδων και του υψηλού διετίας, διατηρείται ανοιχτός, με δεδομένη και την επίσημη ένταξη του Χ.Α στον δείκτη MSCI αναδυόμενων αγορών, από τις 26 Νοεμβρίου, γεγονός το οποίο αναμένεται να προσελκύσει σημαντική ροή κεφαλαίων. Στην αντίθετη περίπτωση, αναφέρουν ότι το σημείο στήριξης για την αγορά είναι οι 1.100 με 1.120 μονάδες, το οποίο, τεχνικά, θεωρείται λογικό και στα πλαίσια μίας υγιούς διόρθωσης από τα σημαντικά κέρδη του Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου.

Σε ότι αφορά τη σημερινή συνεδρίαση δεν έλειψαν οι επιλεκτικές τοποθετήσεις άλλα και οι ισχυρές πιέσεις σε μεμονωμένες μετοχές, ενώ σημαντικά κέρδη κατέγραψαν οι μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Επιπλέον θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ενδιαφέρον στράφηκε στη μεσαία κεφαλαιοποίηση και ιδιαίτερα στις μετοχές εταιρειών κατασκευής και υποδομών, με σημαντικά κέρδη να σημειώνουν οι μετοχές των εταιρειών: Ελλ. Καλώδια (+11,43%), Νηρέυς (+6,78%), Άβαξ (+6,11%), Σιδενόρ (+5,16%), Fourlis (+4,48%) και Χαλκόρ (+3,66%).

Στις τραπεζικές μετοχές η εικόνα ήταν ήπια με την Εθνική Τράπεζα να κλείνει στο -0,69%, την Τράπεζα Πειραιώς αμετάβλητη στα 1,44 ευρώ, την Alpha Bank να σημειώνει κέρδη 1,39%, ενώ η Eurobank υποχώρησε κατά 1,16%.

Αξίζει να σημειώσουμε, τέλος, πως σε νέα υψηλά έτους έκλεισαν οι μετοχές των: Folli Follie (στα 23,75 ευρώ), Μυτιληναίου (στα 6,33 ευρώ), Τέρνα Ενεργειακή (στα 3,88 ευρώ).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ