Σε μια κλωστή η κυβέρνηση και η χώρα

Χωρίς συμφωνία έληξε έπειτα από περίπου μία ώρα η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων της συγκυβέρνησης.  

Στο πλαίσιο αυτό ραγδαίες εκτιμάται ότι θα είναι οι εξελίξεις, καθώς οι δηλώσεις του Φώτη Κουβέλη δείχνουν το δρόμο της εξόδου της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση. Πλέον όλα τα σενάρια είναι ανοικτά, μεταξύ των οποίων και αυτό των εκλογών, καθώς η κυβέρνηση μένει μόνον με τη στήριξη των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος με τον Φώτη Κουβέλη αποχώρησαν από το Μέγαρο Μαξίμου προς τα γραφεία των κομμάτων τους όπου έχουν συγκαλέσει εκτάκτως συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών τους ομάδων. Αντίστοιχα στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκονται οι υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας και ο πρόεδρος της Βουλής.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει ζητήσει συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας με τη συμμετοχή του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, στην Ιπποκράτους. Αντιστοίχως, ο Φώτης Κουβέλης έχει ζητήσει συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας με την Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος, στην Αγίου Κωνσταντίνου.

Ο κ. Βενιζέλος, φτάνοντας στην Ιπποκράτους, δεν θέλησε να κάνει δήλωση για το εάν υπάρχει εμπλοκή, ή κάποια βελτιωμένη πρόταση που πρέπει να τεθεί υπόψη του κόμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ευάγγελος Βενιζέλος ενημέρωσε, νωρίτερα, τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ότι η ΔΗΜΑΡ προτίθεται να εγκαταλείψει την τρικομματική κυβέρνηση και φέρεται να ζήτησε εξουσιοδότηση προκειμένου το ΠΑΣΟΚ να παραμείνει στο κυβερνητικό σχήμα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι Κώστας Σκανδαλίδης και δύο τουλάχιστον δήλωσαν ότι δεν προτίθεται να πειθαρχήσουν, περιορίζοντας την τυπική κοινοβουλευτική δύναμη των δύο κομμάτων από τους 153, στους 150 βουλευτές. Αν και μπορεί να επιδιωχθεί η στήριξη βουλευτών που έχουν ανεξαρτητοποιηθεί. Ως εκ τούτου αυτή τη στίμη είναι σαφές ότι οι πιθανότητες είναι εις βάρος της κυβέρνησης.

Σε δηλώσεις του από την Αγίου Κωνσταντίνου, ο Φώτης Κουβέλης επιβεβαίωσε ότι “στη σύσκεψη δεν προέκυψε κοινός πολιτικός τόπος αναφορικά με την ΕΡΤ”, καθώς και ότι “η ΔΗΜΑΡ επανέφερε την πρότασή της για αναδιοργάνωση με την ΕΡΤ σε κίνηση και με παρόντες όλους τους εργαζόμενους, μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα“.

“Δεν πρόκειται για τυπικό ή διαδικαστικό ζήτημα, αφορά στην ουσία του ζητήματος. Το μαύρο στη ραδιοτηλεόραση ήταν συγκεκριμένη επιλογή, όπως και η βίαιη διακοπή των συχνοτήτων. Για εμάς είναι ζήτημα δημοκρατικής νομιμότητας”, υπογράμμισε ο κ. Κουβέλης, χαρακτηρίζοντας παράλληλα απαράδεκτο ότι παρά την προσωρινή διαταγή, το μαύρο παραμένει στις οθόνες.

“Δεν επήλθε συμφωνία. Επέμενα, για τους λόγους που προανέφερα. Στο κάτω-κάτω σε τίποτα δεν θα έβλαπτε την ουσία των πραγμάτων”, εάν γινόταν αποδεκτή η πρόταση της ΔΗΜΑΡ.

“Η κυβέρνηση προχώρησε σε έκδοση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου παρά την αντίθεση της ΔΗΜΑΡ που γνώριζε με σαφήνεια. Προχώρησε και μάλιστα ερήμην των τεσσάρων υπουργών που πρότεινε η ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ. Αυτό μαρτυρά συγκεκριμένη επιλογή άρνησης της συλλειτουργίας των τριών κομμάτων“, είπε ο κ. Κουβέλης συμπληρώνοντας: “Εμείς επιμένουμε δεν είναι δική μας ευθύνη που δεν βρέθηκε κοινός πολιτικός τόπος”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ