Σε καθεστώς χρεοκοπίας η Αργεντινή – Ενεργοποιήθηκαν τα CDS

Με το ποσό των 532 εκατ. δολαρίων θα αποζημιωθούν οι κάτοχοι των ασφαλίστρων έναντι κινδύνου χρεοκοπίας (Credit Default Swaps, CDS) της Αργεντινής, καθώς η χώρα δεν κατάφερε να εξυπηρετήσει τους τόκους για τα ομόλογά της.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στον ξένο Τύπο, η αδυναμία της Αργεντινής να καταβάλει τους τόκους για τα ομόλογά της ενεργοποίησε την πληρωμή των CDS, με τους εκδότες αυτών να καλούνται τώρα να καταβάλουν το 60,5% της αξίας των ομολόγων που είχαν καλυφθεί με ασφάλιστρα.

Η τιμή καθορίστηκε με βάση την τιμολόγηση των ομολόγων της χώρας στη σημερινή δημοπρασία, η οποία έγινε στο 39,5% της ονομαστικής αξίας τους.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι τον περασμένο μήνα, η Αργεντινή αναγκάστηκε να αθετήσει τις υποχρεώσεις της καθώς δεν μπόρεσε να καταλήξει σε συμφωνία με τα ταμεία αντιστάθμισης κινδύνου NML Capital Ltd και Aurelius Capital Management, που είχαν προσφύγει στην αμερικανική δικαιοσύνη απαιτώντας να αποπληρωθούν στο ακέραιο της ονομαστικής αξίας τους τα ομόλογα που διακρατούσαν.

Με απόφαση του αμερικανικού δικαστηρίου απαγορεύθηκε στη χώρα να καταβάλει το ποσό των 539 εκατ. δολαρίων, αν δεν είχε προηγουμένως πληρώσει την πλήρη αξία των ομολόγων στους εν λόγω επενδυτές, πυροδοτώντας έτσι την πληρωμή των CDS.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ