Σε έξι δόσεις ο ΕΝΦΙΑ – Πώς θα διορθωθούν τα λάθη και οι αδικίες

Οριστικά σε έξι δόσεις, από το Σεπτέμβριο έως τον Φεβρουάριο, θα καταβληθεί ο ΕΝΦΙΑ, ενώ με νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί πιθανότητα την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή, το υπουργείο Οικονομικών θα επιχειρήσει να αντιμετωπίσει τα λάθη στον καταλογισμό του.

Παράλληλα, οι εκπτώσεις και απαλλαγές για τις ευπαθείς ομάδες θα προβλεφθούν αυτομάτως, με ηλεκτρονικές διασταυρώσεις.

Όπως προέκυψε από τη συντάντηση του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, η κυβέρνηση προσανατολίζεται να προχωρήσει στις ακόλουθες αλλαγές:

1. Να αυξήσει τον αριθμό των δόσεων σε έξι (το πιθανότερο) ή σε επτά (στην καλύτερη περίπτωση) που σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι θα αποπληρώσουν τον φόρο είτε στο τέλος Φεβρουάρίου είτε στο τέλος Μαρτίου. Για να αλλάξει ο αριθμός των δόσεων απαιτείται νομοθετική ρύθμιση καθώς η ισχύουσα μορφή της διάταξης προβλέπει ότι ο φόρος θα πρέπει να αποπληρωθεί μέχρι τον Δεκέμβριο.

2. Να διορθωθούν οι τιμές των ακινήτων που βρίσκονται εντός σχεδίου αλλά εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών. Σύμφωνα πάντοτε με την ενημέρωση που έγινε στους βουλευτές, θα υιοθετηθεί διπλός τρόπος υπολογισμού του φόρου. Για κάθε ακίνητο εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών, ο φόρος θα υπολογιστεί και με τη μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε για τον ΕΝΦΙΑ και με βάση τις τιμές που χρησιμοποιήθηκαν για να υπολογιστεί ο ΦΑΠ του 2013. Ο φορολογούμενος, θα πληρώσει με βάση τη χαμηλότερη τιμή.

Επίσης, εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρξουν εκπτώσεις για τα κενά (μη νοικιασμένα) διαμερίσματα κατά 25-30% από το αρχικό ποσό.

3. Όσον αφορά στο σύστημα των εκπτώσεων, θα γίνει προσπάθεια η υποβολή των αιτήσεων από τους έχοντες χαμηλό εισόδημα, (σ.σ ο νόμος τους δίνει το δικαίωμα να εξασφαλίσουν έκπτωση 50% αν έχουν εισόδημα κάτω από 9.000 ευρώ και επιφάνεια κτισμάτων μικρότερη των 150 τετραγωνικών ή ακόμη και να απαλλαγούν αν είναι πολύτεκνοι ή άτομα με αναπηρία) να γίνει ηλεκτρονικά για να αποφευχθεί η ταλαιπωρία των φορολογουμένων. Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο με τη νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί στη Βουλή, να απαλειφθεί ο όρος που επιβάλλει την παροχή της έκπτωσης ή της απαλλαγής μόνο σε όσους δεν έχουν οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία (ή ακόμη και να έχουν αυτές να έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ