ΣΕΠΕ: Στην τελική ευθεία το πρωτόκολλο συνεργασίας για τις ψηφιακές δεξιότητες

Το τελικό κείμενο του πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ του ΣΕΠΕ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, 5 υπουργείων και τριών Γενικών Γραμματειών, που αφορά στη συνεργασία ιδιωτικού και Δημοσίου τομέα για την προώθηση των ψηφιακών δεξιοτήτων στην Ελλάδα, θα παρουσιαστεί στο συνέδριο “e-Skills for Jobs 2014 Grand Event” που θα πραγματοποιηθεί στις 6 Μαΐου στο μέγαρο της Εθνικής Ασφαλιστικής.

 

Το συνέδριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο των δράσεων της Ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στοχεύει στην ανάδειξη της συνεχώς αυξανόμενης ζήτησης για καταρτισμένους σε ψηφιακές δεξιότητες επαγγελματίες καθώς και στην καταπολέμηση της ανεργίας και την ανάπτυξη της οικονομίας.

 

Αυτά ανέφεραν, μεταξύ άλλων, οι επικεφαλής του ΣΕΠΕ σε ενημέρωση των δημοσιογράφων, με αφορμή την ευρωπαϊκή δράση “e-Skills for Jobs”, της οποίας ο ΣΕΠΕ είναι εθνικός εταίρος για την Ελλάδα από το 2010. Σύμφωνα με τα στελέχη του Συνδέσμου, από τις 9 υπογραφές των εμπλεκόμενων φορέων έχουν ήδη μπει οι 7, και οι υπόλοιπες 2 αναμένεται να μπουν μέχρι την πραγματοποίηση του συνεδρίου.

 

 

Η εικόνα στην Ελλάδα

 

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν τα στελέχη του ΣΕΠΕ, με βάση τις εκτιμήσεις του ΣΕΠΕ, της IDC και του ΕΙΤΟ, το 2014 η αξία της αγοράς Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην Ελλάδα θα φτάσει στα 6,1 δισ. ευρώ, ενώ ο κύκλος εργασιών της αγοράς ΤΠΕ θα φτάσει στα 19,2 δισ. ευρώ και θα αντιπροσωπεύει το 4% του ΑΕΠ της χώρας.

Επίσης, 4.830 επιχειρήσεις θα δραστηριοποιούνται στη βιομηχανία ΤΠΕ, οι οποίες θα απασχολούν 230.000 εργαζόμενους.

 

Σε ότι αφορά στις ψηφιακές δεξιότητες, οι σχετικές κενές θέσεις στον κλάδο ΤΠΕ στην Ελλάδα εκτιμάται ότι θα αυξηθούν σε 1.800 το 2020, σύμφωνα με μελέτη της Empirica. Επίσης, η συνολική απασχόληση στον τομέα ΤΠΕ στην Ελλάδα είναι στο 1,6%, τη στιγμή που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 3,4%, όταν στην ΕΕ υπάρχουν χιλιάδες διαθέσιμες θέσεις εργασίας ΤΠΕ.

 

Σύμφωνα επίσης με διάφορες μελέτες, οι Έλληνες ηλεκτρονικοί μηχανικοί συγκαταλέγονται στο Top 10 των μηχανικών παγκοσμίως, ενώ μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις επιλέγουν την Ελλάδα για δημιουργία εγκαταστάσεων R&D λόγω του υπάρχοντος ανθρώπινου δυναμικού.

 

 

Η δράσεις e-Skills Week” και “e-Skills for Jobs”

 

Από το 2009 και μέχρι σήμερα η ευρωπαϊκή δράση “e-Skills Week ξεπέρασε τα 300 εκατομμύρια αποδέκτες σε όλη την Ευρώπη, ενώ οι στοχευμένες δράσεις επικοινωνίας που προέκυψαν μετά από συνεργασία όλων των εταίρων σε εθνικό επίπεδο είχαν σημαντικά πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα στην υιοθέτηση και κατανόηση των στόχων και των πολιτικών προς την ανάπτυξη της εγχώριας ψηφιακής οικονομίας.

 

Επίσης, κατά τη διάρκεια του 2014, η εκστρατεία “e-Skills for Jobs 2014” θα υλοποιηθεί σε 30 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενημερώνοντας φοιτητές, ανέργους, επαγγελματίες των ΤΠΕ και των ΜμΕ, σχετικά με το ευρύ φάσμα των ευκαιριών, που σχετίζονται με θέσεις εργασίας στις ΤΠΕ σήμερα.

 

 

Grand Coalition for Digital Jobs

 

Ταυτόχρονα, η εκστρατεία τελεί υπό την αιγίδα της δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής “Grand Coalition for Digital Jobs”, μια πανευρωπαϊκή συνεργασία πολλών ενδιαφερομένων, που βοηθούν στην αντιμετώπιση του ελλείμματος στον αριθμό των Ευρωπαίων πολιτών με επαγγελματικές ψηφιακές δεξιότητες και στην αξιοποίηση της δυνατότητας δημιουργίας θέσεων απασχόλησης στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών.

 

 

Το “e-Skills for Jobs 2014 Grand Event”

 

Το “e-Skills for Jobs 2014 Grand Event” θα πραγματοποιηθεί στις 6 Μαΐου στο μέγαρο της Εθνικής Ασφαλιστικής, και το παρόν αναμένεται να δώσουν υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη που θα επιβεβαιώσουν τη στήριξη της Ελληνικής κυβέρνησης στην προσπάθεια αξιοποίησης της ψηφιακής τεχνολογίας ως στρατηγικό πυλώνα ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία.

Κεντρικός άξονας των ομιλιών και συζητήσεων θα είναι η ανάδειξη της σημασίας των ΤΠΕ για την αντιμετώπιση της ύφεσης και την έξοδο από τη σημερινή οικονομική κρίση, προβάλλοντας τον καίριο ρόλο της ανάπτυξης των ψηφιακών δεξιοτήτων στη σύγχρονη αγορά εργασίας.

 

Παράλληλα, στο συνέδριο θα συμμετέχουν Ευρωπαίοι Επίτροποι, κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ακαδημαϊκοί, νέοι και φοιτητές καθώς και επιχειρηματίες και στελέχη της αγοράς, οι οποίοι θα αναπτύξουν τις απόψεις τους σε παράλληλες θεματικές συνεδρίες άμεσα συνδεδεμένες με τους στόχους της Digital Agenda 2020.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ