ΣΕΒ: Συμμετοχή στις εργασίες της BUSINESSEUROPE

Tις προτάσεις της για την αποτελεσματική αξιοποίηση του επενδυτικού πακέτου των 300 δις ευρώ του προέδρου Γιουνκέρ κατέθεσε η ευρωπαϊκή επιχειρηματική ηγεσία στις εργασίες της συνάντησης κορυφής των Προέδρων της BUSINESSEUROPE, της κορυφαίας Ευρωπαϊκής εργοδοτικής οργάνωσης που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη, σήμερα.

Συγχρόνως, κάλεσε την ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία να αναλάβει πρωτοβουλίες με στόχο τη βελτίωση συνολικά του επενδυτικού περιβάλλοντος στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο, δίνοντας ώθηση στις ιδιωτικές επενδύσεις και αξιοποιώντας παραγωγικά κάθε ευρώ από τις δημόσιες επενδύσεις.

Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε παρουσία του προεδρεύοντος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ιταλού Πρωθυπουργού κ. Ματέο Ρέντζι, συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς, ο Πρόεδρος κ. Θεόδωρος Φέσσας και ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος.

Στο εκτεταμένο επενδυτικό σχέδιο που υπέβαλαν οι επικεφαλής της BUSINESSEUROPE επισημαίνουν τους παράγοντες και τα εμπόδια που απαιτείται να ξεπεραστούν ώστε να ενθαρρυνθεί η επενδυτική δραστηριότητα.

Μεταξύ των άλλων τονίζονται επί της αρχής τα ακόλουθα:

• Να αναληφθούν σαφείς δεσμεύσεις από τις κυβερνήσεις της Ευρώπης για την προώθηση των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών, τη δημοσιονομική σταθερότητα, την καλύτερη νομοθέτηση και τη διαμόρφωση ενός ασφαλούς και σταθερού ρυθμιστικού περιβάλλοντος που θα διευκολύνει τις επενδυτικές αποφάσεις.

• Να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη μείωση του υψηλού ενεργειακού κόστους, των υπέρμετρων φορολογικών επιβαρύνσεων καθώς και του μη μισθολογικού κόστους στις επιχειρήσεις.

• Να προωθηθούν εναλλακτικές χρηματοδοτικές λύσεις πέρα από τον παραδοσιακό τραπεζικό δανεισμό, όπως είναι η αξιοποίηση των πόρων των Ευρωπαϊκών Ταμείων και ειδικότερα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (European Investment Bank).

• Να υποστηριχθούν πιο ενεργητικά η ενίσχυση της ενιαίας αγοράς και το άνοιγμα σε αγορές πέραν των ευρωπαϊκών συνόρων ως κρίσιμες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη.

• Τέλος να ενθαρρυνθεί η καινοτομία, η νέα επιχειρηματικότητα και η ανάληψη ρίσκου προκειμένου η Ευρώπη να δημιουργήσει περισσότερες δουλειές και νέες επιχειρήσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ