Σαμαράς: “Πολυδιάστατο και μακροχρόνιο το έργο της ΕΕΔΕ για την ελληνική οικονομία και επιχείρηση”

Με την παρουσία πλήθους στελεχών επιχειρήσεων, επιχειρηματιών και εκπροσώπων των παραγωγικών τάξεων πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, η Γενική Συνέλευση των Μελών της Ελληνικής Εταιρίας Διοικήσεως Επιχειρήσεων.

Ο Γενικός Διευθυντής της Εταιρίας, Αθανάσιος Ρούλιας, παρουσίασε τα πεπραγμένα της ΕΕΔΕ, των πέντε Ινστιτούτων και των τεσσάρων τομέων της, τονίζοντας πως το 2012 παρότι χαρακτηρίστηκε από το αποκορύφωμα της κρίσης, υπήρξε μια χρονιά πολλών πρωτοβουλιών για την ΕΕΔΕ, και επιτυχιών που ουσιαστικά ενδυνάμωσαν την παρουσία της στο ελληνικό επιχειρηματικό γίγνεσθαι, ενώ παράλληλα της έδωσε την δυνατότητα να επανασχεδιάσει  τις υποδομές της, ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις μελλοντικές προκλήσεις περισσότερο αποτελεσματικά.

Ο πρόεδρος του ΔΣ της Εταιρίας Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος επεσήμανε πως ο “ρόλος της ΕΕΔΕ δεν ήταν και δεν θα είναι ποτέ συντεχνιακός, αλλά ρόλος προσφοράς, αναπτυξιακός, ουσιαστικός για τα δρώμενα σ’ αυτήν την χώρα. Σήμερα η χώρα μας παρουσιάζεται διχασμένη σε δύο κόσμους, στον κόσμο αυτών που προσπαθούν και στον κόσμο αυτών που αντιστέκονται. Φθάσαμε στο σημείο, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΕΔΕ, να υποχρεωθούμε να δεχθούμε και να υλοποιήσουμε τα εισαγόμενα μνημόνια και δεν σκεφθήκαμε, δεν τολμήσαμε να υπογράψουμε τα δικά μας εσωτερικά μνημόνια ανασυγκρότησης της χώρας μας. Μνημόνια συναίνεσης, κοινής προσπάθειας, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν την χώρα σε ένα νέο ορίζοντα που θα παίζει ρόλο στα παγκόσμια δρώμενα. Πολλοί λένε ότι η κοινωνία δεν είναι έτοιμη. Η κοινωνία απέδειξε τα τελευταία τέσσερα χρόνια με την υπομονή της και με την σιωπή της ότι αυτό περιμένει και ότι είναι ιδιαίτερα ώριμη. Η ΕΕΔΕ τα τελευταία τέσσερα χρόνια έκανε τεράστιες προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση.

“Κατ’ αρχήν επιμείναμε στην έννοια του Μαζί, δηλαδή στην ένωση όσο περισσότερων θεσμικών και μη Φορέων στην προσπάθεια να προσφέρουμε στην αντιμετώπιση των προβλημάτων και στην ουσιαστική ανασυγκρότηση του κράτους. Η δεύτερη κίνηση μας, η οποία θα συνεχισθεί και στο μέλλον, ήταν να τοποθετούμαστε κάθε χρόνο με προτάσεις προς την Πολιτεία, για το πώς μπορούν να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα της χώρας -και με ιδιαίτερη χαρά μπορώ να σας πω ότι πολλές από τις προτάσεις μας έχουν υιοθετηθεί.

“Η τρίτη μας προσπάθεια ήταν η σημαντική και στοχοθετημένη αύξηση του έργου μας. Σαν τέταρτο στοιχείο θα σημείωνα την προσπάθεια που έγινε σε διεθνές επίπεδο για την βελτίωση της εικόνας της χώρας μας, μέσα από τους Διεθνείς Οργανισμούς στους οποίους συμμετέχουμε. Τέλος δε, την τελευταία τριετία όντας κοινωνικά υπεύθυνοι όχι μόνο δεν μειώσαμε τις θέσεις εργασίας στην ΕΕΔΕ, ούτε και τις αποδοχές των συνεργατών μας, αλλά αυξήσαμε την δύναμη του προσωπικού μας για να αντιμετωπίσουμε την υλοποίηση συγκεκριμένων μεγάλων έργων που υλοποιούμε. Αυτό απλά αποδεικνύει ότι το έργο και η πορεία μας είναι απόλυτα σε ακολουθία και συνέπεια με αυτά που πιστεύουμε και διακηρύσσουμε.

Στους ίδιους άξονες θα κινηθούμε και στα χρόνια που έχουμε μπροστά μας. Η ΕΕΔΕ έδειξε με συνέπεια και συνέχεια ένα δρόμο τα τελευταία πενήντα χρόνια, και τώρα στα δύσκολα  χρόνια της Ελληνικής Οικονομίας αυξάνει την δύναμη και την επιρροή της στα δρώμενα. Χρειάζεται όμως και άλλη προσπάθεια, πιο συνειδητή προσπάθεια, πιο ενεργός συμμετοχή. Πρέπει να γίνουμε περισσότεροι και καλύτεροι. Η χώρα μάς χρειάζεται όλους, για να συνεχίσουμε το έργο μας και για να κάνουμε πράξη την Νέα Ελλάδα”.

Στον χαιρετισμό που απέστειλε προς τη Γενική Συνέλευση της ΕΕΔΕ ο πρωθυπουργός της χώρας, Αντώνης Σαμαράς, ευχαρίστησε την Εταιρία για το πολυδιάστατο μακροχρόνιο έργο της και για την προσφορά της στην ελληνική οικονομία και στην ελληνική επιχείρηση.

Στην Ελλάδα, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, γίνεται μια αληθινή κοσμογονία τον τελευταίο χρόνο. “Βγαίνουμε από την κρίση, βήμα-βήμα, αλλά δεν γυρνάμε πίσω. Βάζουμε τις βάσεις για μια οικονομία αναπτυξιακά προσανατολισμένη και ανταγωνιστική, για μια κοινωνία δίκαιη και αξιοκρατική, για μιαν Ελλάδα σύγχρονη που αξιοποιεί τους πόρους της, την περιουσία της, τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα και το ανθρώπινο δυναμικό της. Θέλω απλά να σας πω ότι εσείς, οι δραστηριότητές σας, η εμπειρία σας, οι προτεραιότητες και η μακροχρόνια προσφορά σας είστε πολύτιμοι συντελεστές επιτυχίας αυτής της ανορθωτικής προσπάθειας”, ανέφερε στο κείμενό του ο Α. Σαμαράς.

Κύριος ομιλητής στη Γενική Συνέλευση της ΕΕΔΕ ήταν ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας, Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος αναφέρθηκε στον θετικό ρόλο που έχει διαδραματίσει η πολύχρονη παρουσία της ΕΕΔΕ στο οικονομικό και επιχειρηματικό γίγνεσθαι της χώρας. “Γνωρίζω πολύ καλά”, συνέχισε ο υπουργός, “ότι ο φορέας σας περιλαμβάνει στους κόλπους του δυναμικά και καταξιωμένα στελέχη του επιχειρηματικού χώρου, προωθεί τις οργανωτικές αρχές και τις μεθόδους του σύγχρονου μάνατζμεντ στην ελληνική επιχειρηματικότητα. Και για αυτό σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, η παρέμβασή σας αποκτά κρίσιμα χαρακτηριστικά.  Γιατί η εθνική προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν στοχεύει μόνο ή αποκλειστικά στην αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας της χώρας και την έξοδο από την κρίση. Αποσκοπεί, πρωτίστως, στη σταδιακή οικοδόμηση ενός νέου αναπτυξιακού υποδείγματος που θα βασίζεται στην παραγωγικότητα, την εξωστρέφεια, την καινοτόμο επιχειρηματικότητα, τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας, μέσω της επένδυσης στο ανθρώπινο δυναμικό και το σεβασμό στην αξιοπρεπή και ποιοτική εργασία. 

“Και αυτό το νέο μοντέλο ανάπτυξης προϋποθέτει την ανάδειξη μιας νέας, υγιούς και ευέλικτης επιχειρηματικότητας, με υψηλής ποιότητας  οργανωτική τεχνογνωσία, και για μικρές και για μεγάλες επιχειρήσεις. Μακριά από τον προστατευτισμό του παρελθόντος και τις ευκαιριακές στρατηγικές – day to day μάνατζμεντ – στις οποίες ήταν εξοικειωμένη η πλειοψηφία των ελληνικών επιχειρήσεων. Για αυτόν ακριβώς το λόγο, όπως προανέφερα, η θεσμική και κοινωνική σας ευθύνη είναι αυξημένη ιδιαίτερα αυτή την περίοδο.

“Με δυο λόγια”, κατέληξε ο υπουργός, “θα έλεγα ότι η στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας αυτή την κομβική περίοδο αποτελεί για την κυβέρνηση εθνική προτεραιότητα και για εσάς πατριωτικό καθήκον”, ενώ ο Γ. Βρούτσης επεσήμανε παράλληλα πως “κάθε ψύχραιμος και αντικειμενικός παρατηρητής των εξελίξεων, δεν μπορεί παρά να αναγνωρίσει ότι η προσπάθεια αυτής της κυβέρνησης για την έξοδο από την κρίση έχει αρχίσει ήδη να αποδίδει καρπούς, τονίζοντας πως το 2013 αναμένεται να είναι το τελευταίο έτος της ύφεσης και από το 2014 να ξεκινήσει η επαναφορά της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης”.

Η Γενική Συνέλευση της ΕΕΔΕ πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Κώστα Χατζηράπτη, Γενικός Γραμματέας ήταν ο Πέτρος Ρούσσης και έφοροι ο Στέλιος Βαζελάκης και ο Πάνος Πρωτόπαπας.

Στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης απονεμήθηκαν τιμητικές διακρίσεις στον απερχόμενο αντιπρόεδρο του Δ.Σ. της ΕΕΔΕ Στέλιο Σταυρίδη καθώς και στα απερχόμενα Μέλη Γιάννη Αγαπητίδη, Αλέξη Δαυίδ, Ευτυχία Κασελάκη και Αγγελίνα Μιχαηλίδου για την πολυετή συνεισφορά τους στην υλοποίηση του έργου της ΕΕΔΕ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ