Ρευστότητα και στις ελληνικές επιχειρήσεις εξασφαλίζει η καινοτόμος πλατφόρμα της Aztec Money

Μια εναλλακτική μορφή χρηματοδότησης προσφέρει και στις ελληνικές επιχειρήσεις η Aztec Money, καθώς διασφαλίζει την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, με τη διευκόλυνση εξόφλησης νόμιμων εκδομένων τιμολογίων, μέσω μιας διεθνούς – καινοτόμας πλατφόρμας δημοπρασιών.

Ειδικότερα, η Aztec Money, που αποτελεί την εμπορική ονομασία της Aztec Exchange Limited και δραστηριοποιείται ήδη σε 36 εθνικές αγορές, δίνει τη δυνατότητα σε προμηθευτές να θέσουν στην πλατφόρμα δημοπρασιών τα τιμολόγιά τους προς πώληση, με τους όρους που οι ίδιοι επιλέγουν. Η πλατφόρμα της Aztec Money απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε εξαγωγικές επιχειρήσεις προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς και σε εταιρείες που συναλλάσσονται στην εγχώρια αγορά.

Ισχυροί διαχειριστές κεφαλαίων, που έχουν πρόσβαση στην πλατφόρμα της Aztec Money, αναλαμβάνουν να αποπληρώσουν άμεσα τα παραστατικά χωρίς την απαίτηση προσημείωσης περιουσιακών στοιχείων ή τον καθορισμό ορίων χρηματοδότησης.

Οι αγοραστές των τιμολογίων (investors) είναι αποκλειστικά και μόνο θεσμικοί επενδυτές, όπως για παράδειγμα hedge funds, asset managers, private banks ή insurance companies, ενώ η θεματοφυλακή και εκκαθάριση των πράξεων γίνεται σε όλα τα νομίσματα, μέσω της Deutsche Bank, στις ΗΠΑ.

Η Aztec Money διασφαλίζει στις επιχειρήσεις ανεμπόδιστη πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίου, σε μια εποχή όπου τα προβλήματα ρευστότητας έχουν ενταθεί λόγω της κρίσης. “Κάθε εταιρεία, παντού” είναι το σύνθημα που αποτυπώνει τη φιλοσοφία της.

Πιο συγκεκριμένα:
– Ο πωλητής του τιμολογίου, αφού έχει εγγραφεί στην ειδική πλατφόρμα της Aztec Money, επιλέγει τους όρους με τους οποίους θέλει να πουλήσει το τιμολόγιό του.
– Ανεβάζει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα τα τιμολόγιά του δίχως πλαφόν στη χρηματοδότηση και δίχως κόστος εγγραφής.
– Παράλληλα, δημοσιοποιεί την έκπτωση που είναι διατεθειμένος να παραχωρήσει στους υποψήφιους αγοραστές τιμολογίων, καθώς και το ποσό της προκαταβολής που επιθυμεί να λάβει. Πχ. αν το τιμολόγιο είναι 100.000 ευρώ, ανακοινώνει σε σημείο που είναι ορατό μόνο από τους εν δυνάμει αγοραστές, τι ποσοστό θέλει να λάβει άμεσα (πχ. 90%) και τι έκπτωση δίνει ανά 30 μέρες πίστωσης.
– Από την πλευρά της  Aztec Money δεν υφίσταται πιστωτικός έλεγχος και πέραν του ελέγχου της νομιμότητας των εγγράφων, δεν ζητούνται εγγυήσεις από τον πωλητή του τιμολόγιου. Επίσης, δεν υπάρχει αναγωγή στον πωλητή του τιμολόγιου σε περίπτωση που δεν πληρωθεί το παραστατικό, ενώ κανένα νόμιμο τιμολόγιο δεν απορρίπτεται.
– Εφόσον η συναλλαγή ολοκληρωθεί επιτυχώς, η εταιρεία καταβάλλει προμήθεια 1-2% στην Aztec Money, ενώ δεν υπάρχουν μακροχρόνιες δεσμεύσεις για τον πωλητή του τιμολογίου.

Η εταιρεία αναφέρει ότι οι επενδυτές που έχουν επιλέξει την πλατφόρμα της Aztec Money για να επενδύσουν δίνουν έμφαση, κυρίως, στην εταιρεία, στο όνομα της οποίας έχει εκδοθεί το τιμολόγιο κι όχι στο ποιος είναι ο προμηθευτής. Διαθέτουν μια σημαντική κεφαλαιακή βάση που κατευθύνεται στις αγορές τιμολογίων, κάτι που πλέον με άμεσο, καινοτόμο και διαφανή τρόπο το διασφαλίζει η πλατφόρμα της Aztec Money.

Η μέθοδος της Aztec Money είναι ο πλέον εύκολος, γρήγορος και ασφαλής δρόμος για να εξασφαλίσει ρευστότητα μια εταιρεία. Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να ενταχθούν στην πλατφόρμα άμεσα και να ξεκινήσουν να πωλούν τα τιμολόγιά τους σε μια ανοικτή δημοπρασία με όσους επιθυμούν να τα αγοράσουν, με τους όρους που κάθε φορά θέτουν οι ίδιοι. Η Aztec Money απλά χρεώνει 1% με 2% προμήθεια αποκλειστικά και μόνο σε περίπτωση που ολοκληρωθεί επιτυχώς η συναλλαγή“, τονίζει ο Ευθύμιος Γκαϊτατζής, υπεύθυνος ανάπτυξης της εταιρείας για την Ελλάδα και την Κύπρο.

Η πλατφόρμα της Aztec Money είναι μια παγκόσμια αγορά ανοιχτής πρόσβασης που συνδέει τις επιχειρήσεις με το μη τραπεζικό κεφάλαιο, με στόχο να βρουν χρηματοδότηση χωρίς απαιτήσεις εγγυήσεων, πιστωτικού ελέγχου, μακροχρόνιων δεσμεύσεων. Καθένας προμηθευτής επιλέγει τους όρους με τους οποίους πωλεί το τιμολόγιο του, χωρίς να αντιμετωπίζει το κίνδυνο να απορριφθεί κάποιο από αυτά“, συμπληρώνει επίσης ο Ευθ. Γκαϊτατζής.

Σημειώνεται ότι οι λύσεις χρηματοδότησης που δίνει η πλατφόρμα της Aztec Money, διαφοροποιούνται από τις κλασικές πρακτικές του factoring.

Η Aztec Exchange Limited δραστηριοποιείται ήδη σε 10 χώρες της Ευρώπης (μεταξύ των οποίων οι Μ. Βρετανία, Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία), σε 10 χώρες της Βορείου και Νοτίου Αμερικής (ανάμεσά τους τις ΗΠΑ, Βραζιλία, Αργεντινή, Μεξικό), 6 χώρες της Αφρικής (όπως Αίγυπτο και Ν. Αφρική), στην Αυστραλία και σε 10 χώρες της Ασίας (ανάμεσά τους Χονγκ Κονγκ, Ιαπωνία και Σιγκαπούρη). Συστάθηκε το Νοέμβριο του 2011 με έδρα το Δουβλίνο της Ιρλανδίας και ξεκίνησε να λειτουργεί επίσημα τον Ιούλιο 2012. Οι εγκαταστάσεις της εταιρίας βρίσκονται στο πιο σύγχρονο χρηματοοικονομικό κέντρο του Δουβλίνου, στο κέντρο της πόλης, όπου την Παρασκευή 24 Μαΐου, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εμπορίου της Ιρλανδίας έγιναν τα εγκαίνια των εγκαταστάσεων της εταιρείας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ