Πώς η DFJ επένδυσε στην Resin.io, το “next big thing” του ελληνικού startup οικοσυστήματος

του Δημητρίου ΠΟΓΚΑ

Για όσους παρακολουθούν στενά την ελληνική startup “σκηνή” η Resin είχε χαρακτηρισθεί ως η “επόμενη σημαντική εξέλιξη” του ελληνικού οικοσυστήματος.

Δραστηριοποιείται σε έναν τομέα, το Διαδίκτυο των Πραγμάτων, που αναμένεται να “εκτοξευθεί” τα επόμενα χρόνια (ειδικώς όταν εμπορευματοποιηθούν ακόμη περισσότερο οι εφαρμογές του), έχει δημιουργηθεί από δύο Έλληνες και έναν ξένο μηχανικούς υπολογιστών με εμπειρία στον κλάδο τους αν και νεαροί, και με μία ακόμη εταιρεία στο ενεργητικό τους, την Rulemotion, με δραστηριότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ είχε προσελκύσει ήδη το ενδιαφέρον συνεργατών και επενδυτών από το εξωτερικό.

Η Resin προσφάτως ανακοίνωσε τον πρώτο γύρο χρηματοδότησής της (Series A), από το αμερικανικό επενδυτικό ταμείο DFJ, το Jeremie Openfund II και δύο επενδυτικούς “αγγέλους”: τον Έλληνα Παναγιώτη Παπαδόπουλο και τον Ισραηλινό Γκιλ Ντίμπνερ. Το συνολικό ποσό της επένδυσης ανήλθε σε 3 εκατ. δολ., ωστόσο για μία ακόμη φορά μεγαλύτερη σημασία και από το μεγάλο ποσό της συνολικής επένδυσης έχει το μεγάλο όνομα του επενδυτικού ταμείου που συμμετείχε (ανάλογα «ονόματα» έχουν προσελκύσει στο παρελθόν Persado, Transifex και Workable).

Το DFJ δημιουργήθηκε το 1985 και φέρει τα ονόματα των δημιουργών του, Timothy Draper και John Fisher, καθώς και του Steve Jurvetson, ο οποίος εντάχθηκε στο ταμείο το 1996, και είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Σίλικον Βάλλεϋ. Μέσα από 11 επενδυτικούς κύκλους για εταιρείες σε αρχικά στάδια (DFJ Venture) και 2 για εταιρείες σε ώριμα στάδια (DFJ Growth) έχει διαχειρισθεί συνολικά 4 δισ. δολλάρια. Οι συμμετοχές του περιλαμβάνουν εταιρείες όπως box, Yammer, twilio, Tesla, SpaceX, Baidu, Skype, Hotmail, Location Labs, Tango, Meetup, Twitter και Tumblr. Από τις εταιρείες στις οποίες συμμετείχε 17 έχουν μπει σε χρηματιστήριο και 18 έχουν εξαγορασθεί από άλλες εταιρείες. Συνολικά, 23 από τις εταιρείες στις οποίες συμμετείχε το ταμείο ξεπέρασαν το 1 δισ. δολ. σε αποτίμηση. Τα δύο τελευταία funds που «έκλεισε» η DFJ το 2014 ανέρχονται σε 325 εκατ. δολ. για το Venture και 470 εκατ. δολ. για το Growth.

Το Startupper.gr συνομίλησε με τον Ανδρέα Σταυρόπουλο, Έλληνα με πολύχρονη εμπειρία στην Σίλικον Βάλλεϋ και γενικό εταίρο στην DFJ Venture, ο οποίος ήταν και αυτός που “έφερε” την Resin στην επενδυτική επιτροπή του ταμείου, και τον Αλέξανδρο Μαρίνο, συνιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της Resin, προκειμένου να μάθει πώς “έκλεισε” η επένδυση και τους λόγους για τους οποίους το μεγάλο αμερικανικό VC αποφάσισε να επενδύσει στην εταιρεία.

Διαβάστε αναλυτικά στο Startupper.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ