Πρώτη οικονομική δύναμη της Ευρώπης “βλέπει” τη Μ. Βρετανία το CEBR

Το 2030 η Μεγάλη Βρετανία θα ξεπεράσει τη Γαλλία και τη Γερμανία και θα είναι η πρώτη οικονομική δύναμη της Ευρώπης, σύμφωνα με  μελέτη του Κέντρου Οικονομικής και Εμπορικής Έρευνας (CEBR) που υπερτονίζει το γεγονός ότι το  Ηνωμένο Βασίλειο δεν βρίσκεται στην ευρωζώνη.

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τη μελέτη, το Ηνωμένο Βασίλειο θα ξεπεράσει τη Γαλλία το 2018 και τη Γερμανία γύρω στο 2030, αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο την ίδια στιγμή θα ξεπεραστεί και το ίδιο από την Ινδία και τη Βραζιλία.

"Προβλέπεται ότι η Γερμανία θα χάσει τη θέση της ως πρώτη οικονομία της δυτικής Ευρώπης προς όφελος της Μ. Βρετανίας γύρω στο 2030, εξαιτίας της μεγαλύτερης ανάπτυξης του πληθυσμού του και της μικρότερης εξάρτησής του από άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες", αναφέρεται στην έρευνα του CEBR.

"Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα μπορούσε να προφτάσει πριν περάσουν χρόνια μια Γερμανία που θα βασιζόταν στο Γερμανικό Μάρκο", υποστηρίζει ωστόσο η μελέτη του CEBR τονίζοντας ότι "αν διαλυόταν η ευρωζώνη, οι προοπτικές της Γερμανίας θα γίνονταν σαφώς καλύτερες".

Ο πρόεδρος του CEBR, Ντάγκλας Μακγουίλιαμς εκτιμά πως "η οικονομία της Βρετανίας θα μπορούσε μάλιστα αν αναπτυχθεί ακόμη ταχύτερα αν η χώρα εγκατέλειπε την ΕΕ".

"Βραχυπρόθεσμα, οι επιπτώσεις, από μια έξοδο από την ΕΕ, θα ήταν αναμφίβολα αρνητικέ,  αλλά αισθάνομαι ότι έπειτα από μια δεκαπενταριά χρόνια, θα γίνονταν πιθανόν θετικές", ανέφερε σχετικά ο Ντάγκλας Μακγουίλιαμς.