Πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς “ανατροπή” – Συνεχίζει την πορεία της η κυβέρνηση

Ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό, οι οποίες, όμως, δεν συνιστούν ανατροπή και δίνουν τουλάχιστον μια βαθιά ανάσα στην κυβέρνηση να συνεχίσει το έργο της, είναι τα βασικά συμπεράσματα από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ δίνει το δικαίωμα, πάντως, στον Αλέξη Τσίπρα να αντιμετωπίζει με αισιοδοξία το μέλλον και να ζητάει πρόωρες εκλογές, ωστόσο η διαφορά των 3,7% μονάδων από τη ΝΔ περιορίζει τις αναταράξεις στο κυβερνητικό σχήμα. Πολύ περισσότερο, από τη στιγμή που ο κυβερνητικός εταίρος της ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, βγαίνει ενισχυμένο, διατηρώντας ένα ισχυρό ποσοστό (8%) που το φέρνει στην τέταρτη θέση.

Αξιοσημείωτο, επίσης, είναι το γεγονός ότι το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ (26,5%) είναι οριακά χαμηλότερο από εκείνο που κατέγραψε στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου του 2012 – έστω και αν τα μεγέθη αυτά δεν είναι συγκρίσιμα.

Τις ευρωεκλογές χαρακτηρίζει εξάλλου η παγίωση της Χρυσής Αυγής στην τρίτη θέση με ποσοστό 9,4% – είναι η μόνη πολιτική δύναμη που αύξησε δυνάμεις σε όλες τις περιφέρειες, σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2012 – η δυναμική “πρώτη” του Ποταμιού, αλλά και η εικόνα αποσύνθεσης που παρουσιάζουν ΑΝΕΛ και ΔΗΜΑΡ. Το κόμμα του Πάνου Καμμένου, πάντως, κατάφερε να εκλέξει οριακά έναν ευρωβουλευτή, ενώ σε ραγδαίες εξελίξεις οδηγείται μοιραία το κόμμα του Φώτη Κουβέλη.

Ο πρωθυπουργός, στις δηλώσεις του, απέρριψε κατηγορηματικά τα σενάρια πρόωρων εκλογών, όπως ζητεί ο κ. Τσίπρας. Θεωρείται βέβαιο, πάντως, ότι θα προχωρήσει σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, αφού δήλωσε με νόημα ότι “λάβαμε το μήνυμα”.

Την εκτίμηση αυτή ενισχύει η δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου πως θα επιδιώξει αναθεώρηση της προγραμματικής συμφωνίας της κυβέρνησης, ενώ ενδιαφέρον έχουν οι ζυμώσεις που θα ακολουθήσουν για την ανασύνταξη του χώρου της Κεντροαριστεράς, με την Ελιά να βρίσκεται πλέον στη θέση του οδηγού, ισχυρό παίκτη το Ποτάμι και εκτός νυμφώνος τη ΔΗΜΑΡ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ