Προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας ζητά ο Χαλέντ Μεσάαλ

Προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας για ανθρωπιστικούς σκοπούς ζητεί ο εξόριστος ηγέτης της Χαμάς, Χαλέντ Μεσάαλ προκειμένου να διανεμηθεί ανθρωπιστική βοήθεια στην περιοχή.

“Μας ενδιαφέρει μια ανθρωπιστική εκεχειρία όπως έγινε την περασμένη Πέμπτη. Χρειαζόμαστε ηρεμία για μερικές ώρες προκειμένου να φύγουν οι τραυματίες και να συνδράμουμε τη διανομή της βοήθειας … Αυτό σημαίνει μια πραγματική εκεχειρία που θα υποστηρίζεται από ένα ουσιαστικό πρόγραμμα ανακούφισης προς το λαό της Γάζας”, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Κατάρ.

Ωστόσο τόνισε πως μια πιο μόνιμη εκεχειρία μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν το Ισραήλ τερματίσει την πολιορκία, ενώ  για την εφαρμογής της τόνισε πως αυτή θα γίνει μόνο από μια διεξοδική διαπραγμάτευση.

Όλοι μας ζητούν να αποδεχθούμε μια κατάπαυση του πυρός και μετά να διαπραγματευθούμε για τα δικαιώματά μας. Το απορρίπτουμε και θα το απορρίψουμε και στο μέλλον”, είπε και πρόσθεσε πως “είμαστε διατεθειμένοι να θυσιάσουμε τις ζωές μας για να αρθεί η πολιορκία … Είμαστε τα θύματα, όχι οι θύτες“. Ο Χαλέντ Μεσάαλ  επίσης κάλεσε τους Παλαιστίνιους να παραμείνουν “ακλόνητοι”.

Σημειώνεται ότι περισσότεροι από 660 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από την 8η Ιουλίου, όταν άρχισε η ισραηλινή επιχείρηση Προστατευμένη Παρυφή, ενώ από την πλευρά των Ισραηλινών όπως έχει γίνει γνωστό έχουν σκοτωθεί 32 στρατιώτες.

Παράλληλα με αυτές τις εξελίξεις το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ συμφώνησε την Τετάρτη να αρχίσει διεθνής έρευνα για τις παραβιάσεις που ενδέχεται να έχουν διαπραχθεί κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής επέμβασης του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ