Ποια είναι η Splunk που με κεφαλαιοποίηση 6 δισ. δολ. εξαγόρασε την ελληνική startup BugSense

του Δημητρίου ΠΟΓΚΑ

Ο “κύκλος” που κάνει μία startup εταιρεία προκειμένου να θεωρηθεί επιτυχημένη, ολοκληρώνεται με το αποκαλούμενο “exit“, την έξοδο δηλαδή των ιδρυτών ή των επενδυτών της από αυτήν είτε μέσω μίας εξαγοράς ή συγχώνευσης με μία άλλη μεγάλη και καθιερωμένη εταιρεία είτε με την είσοδό της σε μία χρηματιστηριακή αγορά, κατά προτίμηση μία σημαντική διεθνώς όπως η Wall Street στις ΗΠΑ, το Λονδίνο στην Ευρώπη ή η Σιγκαπούρη ή το Χονγκ Κονγκ στην Ασία.

Από τα ξημερώματα της Τρίτης η ελληνική startup εταιρεία BugSense μπορεί να θεωρηθεί πλέον ως ένα επιτυχημένο παράδειγμα startup εταιρείας, καθώς τρία χρόνια περίπου μετά την ίδρυσή της ανακοίνωσε την υπογραφή συμφωνίας εξαγοράς της από έναν διεθνή “κολοσσό” της τεχνολογίας, την Splunk, η οποία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (στο δείκτη NASDAQ) εμφανίζει χρηματιστηριακή αξία 6,15 δισ. δολαρίων.

Η ελληνική startup BugSense εξαγοράζεται από την Splunk

Η εταιρεία ξεκίνησε από τις ΗΠΑ το 2003 από τους συνιδρυτές Μάικλ Μπάουμ, Έρικ Σουάν και Ρομπ Ντας και μέχρι το 2012, οπότε και εισήχθη στη Wall Street, είχε μετατραπεί σε μία αμερικανική πολυεθνική της τεχνολογίας με γραφεία στην περιοχή EMEA και την Ασία, πάνω από 850 εργαζόμενους και πάνω από 6.000 πελάτες σε πάνω από 90 χώρες. Ανάμεσά τους βρίσκονται και πάνω από τις μισές εταιρείες του δείκτη Fortune 100. Μέχρι το 2007 είχε συγκεντρώσει 40 εκατ. δολάρια σε venture capital χρηματοδότηση, από επενδυτικά ταμεία όπως August Capital, JK&B Capital, Ignition Partners και Sevin Rosen Funds, ενώ η εξαγορά της BugSense είναι η πρώτη στην εταιρική ιστορία της.

Από το 2009 η εταιρεία εμφανίζει κέρδη, ενώ η τιμή της μετοχή της βρίσκεται αυτή την στιγμή στα 59 δολάρια. Η IPO της εταιρείας, η οποία έγινε με πολλές προσδοκίες τον Απρίλιο του 2012, ήταν απολύτως επιτυχημένη καθώς η μετοχή άνοιξε με τιμή 17 δολάρια (έναντι προσδοκιών ύψους 11 έως 14 δολάρια) και μέσα σε λίγη ώρα είχε σημειώσει αύξηση 88% φθάνοντας στα 32 δολάρια. Αυτή την στιγμή με βάση την τιμή μετοχής και τον αριθμό των μετοχών της, η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας ανέρχεται σε 6,15 δισ. δολάρια.

Η Splunk δραστηριοποιείται στον τομέα της επιχειρησιακής ευφυΐας, αναπτύσσει δηλαδή λύσεις και προϊόντα που καθιστούν τα δεδομένα που δημιουργούνται από μηχανές, δηλαδή ιστοσελίδες, κινητές εφαρμογές, servers κλπα., προσβάσιμα, χρήσιμα και εύχρηστα στους πελάτες που θέλουν να τα επεξεργασθούν και να αποκτήσουν γνώσεις μέσα από αυτά. Το προϊόν-“σημαία” της Splunk, το Splunk Enterprise, συλλέγει, παρακολουθεί, καταλογογραφεί και αναλύει δεδομένα που προέρχονται από οιοδήποτε μηχανικό ή σύστημα ασφαλείας, όπως συστήματα IT ή υποδομών, αισθητήρων κλπα. Το όνομα, μάλιστα, της εταιρείας προέρχεται από την αμερικανική λέξη “spelunking” (το χόμπυ της εξερεύνησης σπηλαίων), παραλληλίζοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι υπεύθυνοι IT συστημάτων να “σκάψουν” μέσα στον όγκο των δεδομένων για να βρουν και να επιλύσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι υποδομές τους.

Η εξαγορά της BugSense πραγματοποιήθη προκειμένου η εταιρεία να ενσωματώσει τα εργαλεία που έχει αναπτύξει η ελληνική εταιρεία στα προϊόντα της, επιτρέποντας στους πελάτες της να μπορούν να παρακολουθήσουν και να επεξεργαστούν τα δεδομένα αυτά και μέσω των κινητών συσκευών τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ