Περιμένουν την Ελλάδα Μέρκελ και Ολάντ

Τις προτάσεις Τσίπρα στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης δηλώνουν ότι αναμένουν οι Άγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ, και υπογραμμίζουν ότι ο χρόνος πιέζει.

Ο Φρανσουά Ολάντ επισήμανε πως την Τρίτη αναμένουν σοβαρές και αξιόπιστες προτάσεις εκ μέρους του Έλληνα πρωθυπουργού για να διακριβωθεί πώς αυτές μπορούν να μεταφραστούν σε ένα πρόγραμμα που θα έχει διάρκεια.

Η Ελλάδα έχει ανάγκη από διάρκεια για να γίνει σταθερή οικονομία και να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ, επισήμανε σημειώνοντας ότι η Σύνοδος Κορυφής της Τρίτης πραγματοποιείται για να καθοριστεί η στάση των κρατών-μελών της Ευρωζώνης απέναντι στις ελληνικές προτάσεις. «Να επισημάνω, δεν υπάρχει ακόμη πολύς χρόνος» σημείωσε.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος επισήμανε πως σέβεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, λέγοντας ότι πρέπει να διαχειριστούμε αυτή την απόφαση και να δούμε πώς βλέπουν το αποτέλεσμα οι υπόλοιπες 18 χώρες της Ευρωζώνης. Πρέπει να γίνει σεβαστή η ελληνική ψήφος, αλλά πρέπει να γίνουν σεβαστές και οι άλλες 18 χώρες – αυτή είναι η δημοκρατία, ανέφερε.

Στη σημερινή συνάντηση αναζητήθηκαν κοινά σημεία αντιμετώπισης με τον Φρανσουά Ολάντ, δήλωσε η Μέρκελ. Η πόρτα των συνομιλιών παραμένει ανοιχτή και υπ’ αυτό το νόημα πραγματοποιείται την Τρίτη η Σύνοδος Κορυφής, συμπλήρωσε.

Δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή οι προϋποθέσεις για ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα από τον ESM, ανέφερε ωστόσο η Καγκελάριος, προσθέτοντας ότι την Τρίτη «ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να μας πει πώς σκέφτεται να γίνει αυτό», πώς θα οδηγήσει την Ελλάδα σε ευημερία και ανάπτυξη.

«Ο χρόνος πιέζει» σημείωσε η Άγκελα Μέρκελ επιμένοντας πως η Ευρώπη «έχει επιδείξει αλληλεγγύη στην Ελλάδα» και η τελευταία προσφορά της ήταν «γενναιόδωρη», σημειώνοντας εκ νέου πως η Ευρώπη μπορεί να κρατηθεί ακέραια εάν κάθε χώρα αναλαμβάνει τις ευθύνες που της αναλογούν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ