Παρέμβαση της ΕΚΤ “βλέπει” η JP Morgan

Σημαντικούς λόγους για να ανησυχεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εντοπίζει η JPMorgan Asset Management στην ανασκόπηση αγορών του δευτέρου τριμήνου, θεωρώντας πιθανό το ενδεχόμενο να προβεί και σε άλλες ενέργειες, καθώς τα οικονομικά στοιχεία από την Ευρωζώνη καταδεικνύουν κάποια επιβράδυνση.

Σύμφωνα με την JPMorgan Asset Management το δεύτερο τρίμηνο του έτους είχε πολλές εκπλήξεις για τους επενδυτές. Μάλιστα, δεν ήταν όλες δυσάρεστες καθώς όλες σχεδόν οι βασικές κατηγορίες επένδυσης κατέγραψαν άνοδο κατά τους τρεις μήνες έως τον Ιούνιο.

Πολλές μετοχικές αγορές ανά τον κόσμο έφθασαν σε νέα επίπεδα ρεκόρ στη διάρκεια του τριμήνου χάρη στο βελτιούμενο οικονομικό κλίμα παγκοσμίως και στην -ακόμη- πολύ ευνοϊκή νομισματική πολιτική, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να μην έχουν λόγο να διαφοροποιήσουν τις κατανομές τους.

Τα χαμηλά επίπεδα μεταβλητότητας που διαμορφώθηκαν στις αγορές την άνοιξη προκάλεσαν κάποιες ανησυχίες για εφησυχασμό, καθώς οι επενδυτές αντιπαρήλθαν τους αυξημένους γεωπολιτικούς κινδύνους. Τόσο οι αναδυόμενες όσο και οι ανεπτυγμένες μετοχικές αγορές κατέγραψαν καλή πορεία, ολοκληρώνοντας το τρίμηνο σε υψηλότερα επίπεδα, κατά 5,2% και 4,6% αντιστοίχως.

Εν τω μεταξύ, τα ομόλογα διατήρησαν την έντονα ανοδική πορεία τους και ο δείκτης Barclays Global Aggregate Bond σημείωσε άνοδο 2,5%. Η μεγαλύτερη έκπληξη, όμως, ήταν ίσως η εντυπωσιακή απόδοση των μεγάλης διάρκειας αμερικανικών κρατικών ομολόγων (30ετούς διάρκειας) που φέτος σημείωσαν άνοδο 13,8%.

Στην Ευρώπη, η ΕΚΤ ανακοίνωσε περαιτέρω μέτρα νομισματικής χαλάρωσης. Όπως ήταν εν πολλοίς αναμενόμενο, η ΕΚΤ περιέκοψε το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης από 0,25% στο 0,15%, ωθώντας τα επιτόκια των καταθέσεων σε αρνητικά επίπεδα. Η πιο ενδιαφέρουσα είδηση ήταν η εξαγγελία των στοχευμένων πράξεων μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTRO) που αποβλέπουν στην τόνωση του τραπεζικού δανεισμού και της πιστωτικής επέκτασης στην περιοχή.

Τα TLTRO μπορούν να τροφοδοτήσουν τις τράπεζες με φθηνά δάνεια -υπό ορισμένες προϋποθέσεις- συνολικής αξίας της τάξης των 400 δις ευρώ μέσα στην επόμενη τετραετία. Ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί όλες οι λεπτομέρειες για τον τρόπο λειτουργίας των TLTRO και υπάρχουν κάποιες ανησυχίες για το κατά πόσο τα χρήματα θα διοχετευθούν τελικά στην πραγματική οικονομία.

Η ΕΚΤ μπορεί όντως να πρέπει να προβεί και σε άλλες ενέργειες, καθώς τα οικονομικά στοιχεία από την ευρωζώνη καταδεικνύουν κάποια επιβράδυνση. Αυτό ενδεχομένως να σημαίνει και την εφαρμογή προγράμματος επαναγοράς ομολόγων.

Ο δείκτης ΡΜΙ για τη μεταποίηση, που παρακολουθείται στενά από τις αγορές, υποχώρησε από τα υψηλά σημεία που είχε καταγράψει νωρίτερα φέτος διατηρούμενος, ωστόσο, άνω του 50 – που είναι το διαχωριστικό σημείο μεταξύ συρρίκνωσης και επέκτασης.

Η τιμή του βάσει των επίσημων στοιχείων, όμως, δέχεται πιέσεις από τις μεγαλύτερες οικονομίες της Γαλλίας και της Γερμανίας καθώς η κατάσταση στις χώρες της νότιας Ευρώπης εξακολουθεί να βελτιώνεται. Η ΕΚΤ έχει σημαντικότερους λόγους να ανησυχεί καθώς ο πληθωρισμός παραμένει ιδιαίτερα υποτονικός και οι τιμές αυξήθηκαν μόλις κατά 0,5% τον Ιούνιο, ενώ το ευρώ αποδείχθηκε ανθεκτικό έναντι του αμερικανικού δολαρίου, παρά τις ενέργειες της ΕΚΤ.

Η κίνηση της ΕΚΤ υπογραμμίζει την απόκλιση που παρατηρείται στην πολιτική των κεντρικών τραπεζών ανά τον κόσμο, καθώς τίθενται όλο και περισσότερα ερωτήματα σχετικά με τη χρονική στιγμή που θα γίνει η πρώτη αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ και τη Βρετανία. Τόσο η Τράπεζα της Αγγλίας όσο και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) εξακολουθούν να εκπέμπουν πολύ συγκρατημένα μηνύματα, παρά την καλύτερη του αναμενομένου ανάπτυξη.

Κατά τους τρεις μήνες έως τον Μάρτιο η οικονομία των ΗΠΑ συρρικνώθηκε κατά 2,9% έναντι του προηγούμενου τριμήνου σε ετησιοποιημένη βάση. Αν και το ποσοστό ήταν πολύ δυσμενέστερο από τις αρχικές εκτιμήσεις, αυτό ήταν αποτέλεσμα σημαντικών αλλά εφάπαξ αλλαγών που σχετίζονταν με τις δαπάνες στον κλάδο της υγείας και τη μείωση των αποθεμάτων.

Τα οικονομικά στοιχεία από τον Μάρτιο καταδεικνύουν ενίσχυση της οικονομίας, με καλύτερες σφυγμομετρήσεις στον κόσμο των επιχειρήσεων και της κατανάλωσης, βελτίωση στην αγορά κατοικίας και μεγαλύτερη στενότητα στην αγορά εργασίας.

Οι επενδυτές αρχίζουν να διερωτώνται γιατί η Fed τηρεί σήμερα αυτή την ήπια στάση, δεδομένου ότι η ανεργία μειώνεται ενώ οι πληθωριστικές πιέσεις σταδιακά αυξάνονται, και να προβληματίζονται για τις προεκτάσεις αυτής της πολιτικής στην πορεία των επιτοκίων.

Παρόμοια κατάσταση παρατηρείται και στη Βρετανία, καθώς η οικονομία της χώρας συνεχώς ενισχύεται. Υπήρξε, ωστόσο, κάποια ελλιπής συνοχή στα μηνύματα από την Τράπεζα της Αγγλίας.

Ο Μάρκ Κάρνεϊ, διοικητής της κεντρικής τράπεζας, προκάλεσε κάποια ταραχή στην επενδυτική κοινότητα με μια πολύ επιθετική δήλωση όπου άφησε να εννοηθεί ότι τα επιτόκια ήταν πιθανό να αυξηθούν πολύ νωρίτερα σε σχέση με τις εκτιμήσεις της αγοράς.

Έκτοτε, ωστόσο, ο Κάρνεϊ τηρεί πιο συγκρατημένη στάση, λέγοντας ότι η χρονική στιγμή της πρώτης αύξησης των επιτοκίων εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα στοιχεία για την οικονομία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ