Παπαστράτος: Βράβευσε τις διωκτικές αρχές για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου τσιγάρων και χύμα καπνού

Παρουσία του επικεφαλής της Philip Morris International στα θέματα πάταξης τους λαθρεμπορίου τσιγάρων για την Ευρώπη και την Αφρική Mark Hall, η Παπαστράτος βράβευσε σε ειδική τελετή τις διωκτικές Αρχές για πρόσφατες σημαντικές επιτυχίες τους κατά του παράνομου εμπορίου τσιγάρων και χύμα καπνού.

“Οι διωκτικές Αρχές παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, έχουν καταφέρει το τελευταίο διάστημα  μεγάλα  χτυπήματα  κατά του παράνομου εμπορίου καπνικών προϊόντων. Ενδεικτικά αναφέρω την πραγματική  μάχη που δόθηκε με λαθρέμπορους ανοιχτά της Μήλου στα τέλη Μαρτίου με τη συμμετοχή 4 σκαφών και 2 ελικοπτέρων του Λιμενικού Σώματος , αλλά και την μεγάλη επιτυχία του Σ.Δ.Ο.Ε. που κατέσχεσε μια από τις μεγαλύτερες ποσότητες παράνομου χύμα καπνού που έχουν γίνει στα Βαλκάνια , περισσότερους από 120 τόνους στην περιοχή της Φωκίδας.
Μεγάλες επιτυχίες έχουν σημειώσει και οι τελωνειακοί στα σύνορα της χώρας αλλά και η Ελληνική Αστυνομία, ιδιαίτερα η ομάδα ΔΙΑΣ, παρά τις αντίξοες συνθήκες  που αντιμετωπίζουν τα στελέχη της. Με την αναγνώριση των προσπαθειών των διωκτικών Αρχών  από την εταιρεία μας, ευχόμαστε να δίνουμε κουράγιο στα στελέχη των υπηρεσιών  που επιχειρούν υπό τις δυσκολότερες συνθήκες.  Η εταιρεία μας θα συνεχίσει να είναι αρωγός στην προσπάθεια των Αρχών στην αντιμετώπιση του προβλήματος”, ανέφερε ο Νικήτας Θεοφιλόπουλος παραδίδοντας στους εκπροσώπους των Σωμάτων τις τιμητικές πλακέτες.

Ο Mark Hall ανέφερε ότι η Ελλάδα αποτελεί παράδειγμα καλής συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων στην καταπολέμηση του προβλήματος  και επανέλαβε τη μεγάλη προσπάθεια της Philip Morris International στην Ευρώπη κατά του προβλήματος που έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις.

Τιμητικές πλακέτες παρέλαβαν από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος ο Διευθυντής Συντονισμού Ελέγχων της Κεντρικής Υπηρεσίας Φλωράτος, από την Ελληνική Αστυνομία η Ταξίαρχος κα. Φούντα, Διευθύντρια της Διεύθυνσης Δημόσιας Ασφαλείας και ο Ταξίαρχος Κοντογιάννης, Διευθυντής της Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, από το Λιμενικό Σώμα ο Υποναύαρχος Σιέττος, Κλαδάρχης Ασφάλειας και Επιχειρήσεων και από την Διεύθυνση Ελέγχου Τελωνείων του Υπουργείου Οικονομικών ο κ. Λεζές.

Οι εκπρόσωποι των διωκτικών Αρχών ευχαρίστησαν την Παπαστράτος για την πρωτοβουλία της και υπογράμμισαν την άριστη συνεργασία όλων των υπηρεσιών, στην οποία οφείλονται, εν πολλοίς, οι επιτυχίες που σημειώνουν.

“Το λαθρεμπόριο τσιγάρων συνδέεται άμεσα με το οργανωμένο έγκλημα και το χρηματοδοτεί. Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε όλοι ότι τα κέρδη που αποφέρει παγκοσμίως είναι ίσως περισσότερα από αυτά του λαθρεμπορίου όπλων και ναρκωτικών” ανέφερε ο Φλωράτος παραλαμβάνοντας την τιμητική πλακέτα για το ΣΔΟΕ. “Είμαστε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα σε κατασχέσεις και έτσι θα συνεχίσουμε“, διαβεβαίωσε ο κ. Φλωράτος.

“Καμιά διωκτική Αρχή δεν μπορεί να κάνει τίποτα μόνη της χωρίς τη σύμπραξη του ιδιωτικού φορέα” ανέφερε η κυρία Φούντα ευχαριστώντας την Παπαστράτος για τη βράβευση εξ ονόματος της Ελληνικής Αστυνομίας. “Η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου τσιγάρων αποτελεί βασική μας προτεραιότητα στο πλαίσιο της νέας πολιτικής που αφορά αμιγώς τα οικονομικά εγκλήματα. Οι στόχοι μας είναι η καταπολέμηση του φαινομένου, η εξάρθρωση των εργαστηρίων παραγωγής λαθραίων τσιγάρων και η εξάρθρωση των εγκληματικών ομάδων” είπε η κα. Φούντα.

Για λογαριασμό του Αρχηγείου και των πληρωμάτων του Λιμενικού Σώματος ο Υποναύαρχος Σιέττος παρέλαβε την τιμητική πλακέτα από τον Πρόεδρο της Παπαστράτος και αφού ευχαρίστησε την εταιρεία  για την πρωτοβουλία της αλλά και τη σημαντική βοήθεια που παρέχει με τη μορφή χορηγιών, τεχνογνωσίας και εκπαίδευσης των στελεχών του Σώματος, αναφέρθηκε στις δυσκολίες και το μεγάλο κόστος που έχουν οι επιχειρήσεις του Λιμενικού στις ελληνικές θάλασσες, ιδιαίτερα εν καιρώ οικονομικής κρίσης. “Παρόλα αυτά, η καταπολέμηση του φαινομένου αποτελεί βασική μας προτεραιότητα και θα συνεχίσουμε” διαβεβαίωσε.

Στοιχεία για τον αριθμό των κατασχέσεων το 2011 – 500 υποθέσεις και περισσότερα από 750 τσιγάρα – αλλά και την αύξηση κατά 176% το 2012 ανέφερε ο κ. Λεζές εκπροσωπώντας τη Διεύθυνση Ελέγχου Τελωνείων. “Ευχαριστούμε για την εξαιρετική συνεργασία αλλά και την τεχνογνωσία που μας παρέχετε” είπε απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Παπαστράτος Θεοφιλόπουλο. “Το μέγεθος του προβλήματος δεν αφήνει περιθώρια για επανάπαυση. Χρειάζεται η εγρήγορση όλων” ανέφερε ο κ. Λεζές.

Η βράβευση των διωκτικών Αρχών για σημαντικές επιτυχίες τους κατά του παράνομου εμπορίου τσιγάρων εντάσσεται στην πρωτοβουλία της Παπαστράτος “ΟΧΙ ΣΤΑ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΤΣΙΓΑΡΑ” που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2012 και επεκτάθηκε το 2013 με το μήνυμα “ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΧΥΜΑ ΚΑΠΝΟ“. Στο πλαίσιο της εκστρατείας αυτής η Παπαστράτος έχει ήδη υλοποιήσει σειρά ενεργειών, όπως η ενημέρωση καταναλωτών και εμπορίου, η ενίσχυση της υλικοτεχνικής υποδομής των διωκτικών Αρχών και η εκπαίδευση των στελεχών τους, η αγορά και καταστροφή μηχανημάτων της καπνοβιομηχανίας “Κεράνης” ενώ θα καλύψει και το κόστος καταστροφής κατασχεμένων τσιγάρων, πρώτων υλών και μηχανολογικού εξοπλισμού.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ